Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нухоџић – Радев: Бугарска ће пружити подршку Црној Гори на путу европских интеграција

Објављено: 26.10.2017. 18:39 Аутор: МУП
Бугарска препознаје напоре Владе Црне Горе да оствари резултате у области владавине права и, у том смислу, наставља да пружа стратешку подршку нашој земљи на путу европских интеграција, посебно током предстојећег предсједавања ЕУ, саопштио је министар унутрашњих послова Републике Бугарске Валентин Радев на састанку са министром унутрашњих послова Црне Горе Мевлудином Нухоџићем.


У срдачном и пријатељском разговору, саговорници су се дотакли тема од значаја за безбједност и сигурност у регионалном контексту, док су на билатералној равни разговарали о унапрјеђењу сарадње полицијских структура у борби против незаконитих миграција, организованог криминала и тероризма. Такође, разговарано је и о остваривању синергије на другим пољима надлежности, а посебно је акцентована сарадња у области цивилне заштите и управљања ванредним ситуацијама. У том контексту, министар Нухоџић је исказао захвалност Влади Бугарске за подршку коју је пружила током пожара који су захватили Црну Гору током љетњег периода.

Подсјећајући на успјех у реализацији кључног спољнополитичког циља, чланство Црне Горе у НАТО алијанси, министар Нухоџић је информисао и о активностима које наша држава спроводи на плану имплементације обавеза из преговарачког процеса са Европском унијом, са освртом на испуњавање акционих планова за поглавља 23 и 24. Изразио је задовољство што ће Бугарска, као предсједавајућа Савјетом Европске уније у првој половини 2018. године, посебну пажњу усмјерити на проширење Европске уније на регион Западног Балкана.

Министар Радев је истакао чврсту подршку европској перспективи Црне Горе и нагласио спремност Министарства унутрашњих послова Републике Бугарске да и у наредном периоду настави подржавати реформске процесе у Црној Гори. Истом приликом, пренио је да ће приоритет бугарског предсједништва бити убрзање интеграција Западног Балкана у ЕУ. Констатовао је да су билатерални односи добар примјер сарадње и да постоји простор за њихово даље унапрјеђење у правцу супротстављања глобалним безбједносним изазовима и пријетњама.

Министар Нухоџић боравак у Софији наставља учешћем на Форуму ЕУ - Западни Балкан, који представља заједнички механизам и платформу Европске уније и држава Западног Балкана, на којем се дискутује о актуелним темама и питањима од важности из области правде, слободе и безбједности.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?