Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић на Форуму ЕУ-Западни Балкан

Објављено: 27.10.2017. 19:46 Аутор: МУП
Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић учествовао је на Форуму министара правде и унутрашњих послова Европска унија – Западни Балкан, који се одржава у Софији, Република Бугарска, 26. и 27. октобра 2017. године. Форум се организује у оквиру предсједавања Естоније Савјету Европске уније, уз подршку Бугарске, а позив је упућен од стране министра унутрашњих послова Естоније Андреса Анвелта.

Министар Нухоџић представио је резултате Црне Горе на пољу миграција и управљања границом, посебно нагласивши остварене циљеве на законодавном и институционалном плану. Када је у питању борба против кријумчарења људи и мигранта, указао је на важност перманентне сарадње полицијских организација региона, која је, кроз паралелне истраге у више земаља, резултирала успјешним акцијама.

MUPУ дијелу дискусије о терористичким пријетњама, министар Нухоџић је истакао да тероризам и ширење радикалних идеологија представљају један од највећих безбједносних изазова данашњице, који захтијева колективан одговор и јачање сарадње на регионалном, европском и глобалном плану. Црна Гора је спремна да све расположиве капацитете стави у функцију превенирања и подијели искуства са партнерима из широког безбједносног оквира. Посебно је нагласио да је улога вјерских заједница, образовних институција, цивилног друштва и медија од изузетног значаја, како би сви актери друштва били укључени у процес превенирања и подизања свијести о пријетњама и ризицима који дефинишу окружење погодно за насилну радикализацију.

На Форуму министара је закључено да борба против незаконитих миграција, кријумчарења, трговине оружјем, као и сузбијање тероризма и насилног екстремизма, остаје приоритет Европске уније и држава Западног Балкана. Оцијенивши да је интензивна међународна сарадња и размјена оперативних информација услов стабилности и безбједности Региона и Европе, министар Нухоџић је саопштио да ће се у предстојећем периоду, посвећеност коју Црна Гора потврђује континуираним учешћем у регионалним и међународним иницијативама, надограђивати оснаживањем нормативних и институционалних капацитета за међународну полицијску сарадњу.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?