Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин говорио на свечаности поводом Дана црногорског судства

Објављено: 29.10.2017. 17:00 Аутор: МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Видео: Обраћање потпредсједника Владе и министра правде Зорана Пажина на свечаности поводом Дана црногорског судства

Фотографије: Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин на свечаности поводом Дана црногорског судства (38.5 МБ) 

Потпредсједник Владе за политички сиситем, унутрашњу и вањску политику и министар правде Зоран Пажин говорио је данас на свечаној академији у част прославе 29. октобра – Дана црногорског судства, коју су организовали Врховни суд Црне Горе и Удружење судија Црне Горе.

Обраћајући се на почетку учесницима, потпредсједник Пажин је подсјетио да је тачно 219 година од доношења Законика опшчег црногорског и брдског владике Петра И Петровића Његоша. “Законик опшчи црногорски и брдски отворио је нове хоризонте државе Црне Горе, сврставајући Црну Гору у ред савремених, европских нација, са уређеним правним поретком, а црногорског горштака промовисао у црногорског грађанина”, рекао је Пажин.

Пажин је подсјетио да се ове године обиљежава и десет година од усвајања црногорског Устава из 2007. године, који се темељи на вриједностима мира, слободе, толеранције, људских слобода и правима, мултиетичности, демократије и владавине права.

Правилна примјена правне норме, коју треба тумачити у складу са вриједностима које се крију у тој правној норми и познавање и примјена праксе Европског суда за људска права су два императива која се данас својом актуелношћу намећу за црногорске судове, истакао је Пажин.

Пажин је изразио очекивање да ће Црна Гора следеће године испунити сва привремена мјерила из преговарачких поглавља 23 и 24 и да ће у партнерству са Европском комисијом добити завршна мјерила за ова два поглавља. “Чланство Црне Горе у ЕУ је најзначајнији спољнополитички приоритет.. Показали смо то претходних десет година кад смо већ озбиљне препреке на том путу савладали, заокружили смо правни оквир, усагласили га са правним стандардима ЕУ. Наравно да нас још чека један број задатака на том путу, али сам сасвим увјерен да имамо снаге, знања, способности и добре воље да препреке савладамо и будемо у неком догледном времену пуноправна чланица ЕУ”, закључио је Пажин.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

У свечаном дијелу присутнима су се обратили и: предсједница Врховног суда Црне Горе Весна Меденица, предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић, предсједник Судског савјета проф. др. Младен Вукчевић, предсједница Удружења судија Црне Горе Хаснија Симоновић и представници врховних судова региона.

Поред уводних обраћања, приказан је и краткометражни филм о достигнућима црногорског судстава 29.10.2016. - 29.10.2017. године.

МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?