Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић: Војска никада неће бити употријебљена унутар Црне Горе за било какве политичке обрачуне

Објављено: 30.10.2017. 16:02 Аутор: мод
Министар одбране, мр Предраг Бошковић, казао је, гостујући у Јутарњем програму на Јавном сервису да Војска никада неће бити употријебљена унутар Црне Горе за било какве политичке обрачуне. Он је то истакао одговарајући на питање о надлежностима министра одбране које предвиђа нови Закон о Војсци, усвојен у јулу ове године.

„Новим Законом, министар је добио само једну нову надлежност - да се, уз његову одлуку, Војска може употријебити за дјеловање у природним катастрофама. Једно је сигурно - Војска никада неће бити употријебљена унутар граница Црне Горе за било какве политичке одбрачуне.“

Министар је казао да је управо Војска, која је вриједно радила од дана када је Црна Гора постала независна, једна од кључних институција које су допринијеле да црногорско чланство у НАТО иде убрзаном динамиком.

„Најважније је да ће систем колективне безбједности којем Црна Гора сада припада, значајно допринијети другачијем конципирању система саме Војске, због чега смо у септембру донијели нову формацију у организационој структури Војске. То је оно на чему тренутно радимо и чему смо посвећени“, прецизирао је Бошковић.

Говорећи о споразумима које Црна Гора треба да потпише са Алијансом, међу којима је и онај којим се припадницима оружаних снага њених држава чланица признаје посебан статус током боравка у Црној Гори, министар је казао да је наша земља била у обавези да то уради до шест мјесеци од пријема у НАТО. „То је правна тековина НАТО, као што постоје правне тековине Европске уније. Ријеч је о обавези свих земаља које приступају Алијанси, а исти статус имаће и војници Црне Горе у другим земљама.“

Министар је поновио да чланство Црне Горе у НАТО износи 475 хиљада еура на годишњем нивоу, што је једина финансијска обавеза коју Црна Гора има према Алијанси. „То је свакако много јефтиније него да самостално развијамо комплетан систем одбране, што је апсолутно немогуће“, нагласио је министар Бошковић.

Он је казао да је Црна Гора потпуно спремна да одговори свим обавезама које произилазе из чланства у Алијанси, што су показали наши војници учешћем у међународним мисијама.

„Црногорска Војска, свакако, као дио система глобалне бејзбједности мора развијати одређене специјалности у којима има традицију и знање, као што су планинске или специјалне јединице, хеликоптерске јединице, диверзанти... Ка томе смо се усредсредили када је ријеч о модернизацији. Међутим, Црна Гора је мала држава, па се нисмо руководили само потребама Војске, већ и цивилним потребама, тако да су и три хеликоптера која набављамо више намијењена цивилној, него војној употреби – за борбу против пожара, евакуацију, медицинске транспорте, и за природне катастрофе“, казао је Бошковић.

Министар је истакао да ће аир полицинг учинити да наше небо буде апсолутно заштићено. Он је прецизирао да смо управо у фази потписивања техничких споразума са НАТО, Грчком и Италијом. „Грчка и Италија ће радити аир полицинг за Црну Гору, као што су од 2009. године то радиле за Албанију, када је ушла у Алијансу“, подсјетио је министар. Он је казао да је наше да небо заштитимо хеликоптерима до нижих висина, а остало ће за нас радити наши савезници. „Аир полицинг је апсолутно најбоља варијанта у заштити нашег неба“, казао је министар.

Бошковић је, говорећи о новинама које је донио нови Закон о Војсци, посебно нагласио добровољно служење војног рока, које ће се имплементирати од 2019. године.

„То је потпуно другачији концепт од оног који је био у ЈНА, када је служење војног рока било обавезно. Планирамо да обучимо око 400 војника годишње, те да из тог дијела црпимо оне који ће касније ући у професионалну војну службу и постати подофицири и официри. Закон је прецизирао употребу Војске у мирнодопским условима, помоћ у кризним ситуацијама и, наравно, усклађивање са потребама које произилазе из НАТО чланства“, казао је Бошковић.

Коментаришући то што један дио јавности сматра да добровољност служења војске не подразумијева ношење оружја, министар је казао да Црна Гора није „измислила топлу воду“, те да се и у том сегменту руководила искуствима земаља савезница. „Добровољност је и са оружјем и без оружја,“ казао је Бошковић.

Одговарајући на питање чији је школски брод “Јадран“, он је казао да је брод власништво државе Црне Горе, односно Морнарице Војске Црне Горе. „Тачно је да је нова хрватска влада исказала интересовање за тај брод. Наравно, ми имамо своје аргументе. Једно је сигурно - нећемо дозволити да ни брод Јадран, нити било што друго буде препрека у остваривању добросусједских односа.“

Бошковић је говорио и о напорима Министарства одбране да побољша материјални положај запослених у Војсци и у Министарству, због чега је недавно основана и Стамбена задруга „Одбрана“, као један од праваца у рјешавању стамбене проблематике.

Он је казао да је сигуран да ће већ 2018. година показати резултате на том плану, јер су опредијељена средства за зграду у Даниловграду, док је за 2019. и 2020. годину најавио изградњу већег стамбеног комплекса у подгоричком насељу Загорич, за који је казао да ће ријешити најзначајнији дио, ако не и цијели корпус стамбене проблематике у ВЦГ.

Бошковић је нагласио да је комплетан буџет за 2017. годину од 49 милиона еура намијењен развоју црногорског система одбране, без обзира на то да ли је или није Црна Гора чланица Алијансе. „Издвајање би свакако било веће да морамо сами развијати систем одбране, односно да Црна Гора није чланица НАТО“, казао је министар.

Говорећи о приоритетима у наредном периоду, он је истакао да ће то свакако бити даља модернизација и технолошки напредак Војске, али и ослобађање од старих система размишљања.








Да ли вам је садржај ове странице био од користи?