Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора напредовала девет мјеста на Доинг Бусинесс листи Свјетске банке

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Црна Гора је у новом Извјештају Свјетске банке о лакоћи пословања (Доинг Бусинесс) за период јун 2016 – јун 2017. године, заузела 42. мјесто на листи од 190 рангираних земаља и тиме, у поређењу са прошлогодишњим ревидираним Извјештајем, остварила напредак за 9 мјеста.

Сходно Извјештају, који се објављује петнаести пут, Црна Гора је забиљежила реформу у оквиру индикатора „добијање електричне енергије”. Овом реформом, Црна Гора је прошлогодишњу цијену електричне енергије (% дохотка по глави становника) смањила са 440,5 на 425,6, док је Индекс поузданости снадбијевања и транспарентности тарифа забиљежио пораст вриједности са 0 на 5. Тиме је и остварила напредак за 40 мјеста, у односу на ДБ2017, заузимајући 127. мјесто на глобалном рангу.

Црна Гора је такође остварила напредак у сљедећим областима: „издавања грађевинских дозвола”, „регистрација непокретности” и „рјешавање проблема инсолвентности”.

У области „издавања грађевинских дозвола”, Црна Гора је остварила напредак за 15 мјеста, у односу на ДБ2017, заузимајући 78. мјесто на глобалном рангу. Напредак је препознат у дијелу смањења трошкова (са 11.3% на 10.9% од вриједности складишта).

У области „регистрације непокретности”, Црна Гора је напредовала за 2 мјеста, заузимајући 76. мјесто. Иако је дошло до позитивне промјене у глобалном рангу, Црна Гора је задржала исте вриједности свих подиндикатора у оквиру овог индикатора, сем трошка који је чак забиљежио и благи раст (са 3.1% на 3.2% од вриједности имовине). Претпоставља се да је назадовање осталих земаља у овој области условило овогодишње повећање ранга Црне Горе.

Код индикатора „рјешавање проблема инсолвентности”, Црна Гора је забиљежила напредак са 40. на 37. мјесто, будући да је остварено побољшање у подиндикатору „цијена опоравка“ (са 48.6 на 49.3 центи по долару).

Важно је напоменути да ни у једном од индикатора обухваћених Извјештајем Црна Гора није назадовала у квалитету и ефикасности пружања услуга (број процедура, вријеме трајања поступка, као и проценат трошкова по глави становника су остали исти), већ је, усљед интензивних реформских процеса које су спровеле остале државе, дошло до помјерања позиције наше земље у индикаторима ,,започињање бизниса”, „добијање кредита” , „заштита мањинских инвеститора”,“плаћање пореза”, и подиндикатора „прекогранична трговина” и „извршење уговора”.

Од земаља у региону боље од Црне Горе ове године рангиране су Македонија (11), Словенија (37) и Косово (40), док су лошије рангирани Србија (43), Румунија (45), Бугарска (50), Хрватска (51), Албанија (65) и Босна и Херцеговина (86).

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА

YОУТУБЕ: хттпс://yоуту.бе/НРИг3ОнмЈ4Q

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?