Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 47. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Видео: 47. сједница Владе Црне Горе - кадрови

Влада Црне Горе, на данас одржаној 47. сједници којом је предсједавао потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић, утврдила је Предлог закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола. У складу са Уставом дефинисаним мањинским правима, новим Законом се омогућава припадницима мањинских народа и других мањинских националних заједница, односно народима као колективитетима, избор, употреба и јавно истицање националних симбола. Такође, предложеним законским одредбама јасно се дефинишу ситуације када је употреба националних симбола забрањена. Влада је задужила надлежне ресоре да, ради усклађивања са данас утврђеним Предлогом закона, припреме измјене и допуне одредби Закона о државним симболима и Закона о јавном реду и миру, како би се истовремено, као јединствена цјелина, упутили у скупштинску процедуру.

Влада се упознала са Програмом развоја Пријестонице Цетиње за 2018. годину који је усвојио Сенат Пријестонице. Програм сублимира све активности које траба да допринесу динамичнијем економском и свеукупном развоју Пријестонице у 2018. години, а посебна пажња је посвећена пројектима који омогућавају отварање нових радних мјеста, као и инфраструктурним пројектима. За реализацију препознатих приоритетних активности су обезбијеђена fiнансијска средства у Фонду за развој Пријестонице од око 6 милиона еура, чиме ће се обезбиједити свеукупан развој и квалитетнији живот грађана Пријестонице.

Утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о поступању према малољетницима у кривичном поступку, у циљу усклађивања са са новим Законом о извршењу казни затвора, новчаних казни и мјера безбједности, у погледу одредаба о условном отпусту. У дискусији је констатовано да се предложеним измјенама наставља унапређење нормативног оквира у области малољетничког правосуђа.

Донијета је Уредба о измјенама и допунама Уредбе за спровођење закона о спољној трговини. Циљеви измјена и допуна ове Уредбе односе се прије свега на додатно појашњавање основних измјена и допуна Закона, утврђивање штете, субвенције и ближе се прописују услови за примјену одредаба Закона које се односе на посебне мјере за заштиту равнотеже платног биланса.

Влада је донијела је Одлуку о утврђивању приоритетних области од јавног интереса и висине средстава за финансирање пројеката и програма невладиних организација у 2018. години. Приоритетне области које ће се финансирати из Буџета Црне Горе дефинисане су на предлог ресорних министарстава, што је основна концептуална промјена у односу на претходни модел финансирања. Као приоритетне области у 2018. години одређене социјална и здравствена заштита и заштита лица са инвалидитетом, друштвена брига о дјеци и младима, помоћ старијим лицима, заштита и промовисање људских и мањинских права, владавина права, развој цивилног друштва и волонтеризма, европске и евроатлантске интеграције, институционално и ванинституционално образовање, умјетност, пољопривреда и рурални развој, заштита потрошаћа, родна равноправност, борба против корупције, заштита здравља биља, заштита добробити животиња и одбрана.

Донијета је Одлука о оснивању Агенције за контролу и обезбјеђење квалитета високог образовања. Формирање Агенције је предвиђено Законом о високом образовању, ради обезбјеђења квалитета свеукупних резултата, ефикасности студија и континуиране промоције „културе квалитета“. Агенција ће спроводити поступак оцјењивања квалитета програма установе приликом оснивања – акредитацију, оцјењивање рада установе сваких пет година – реакредитацију, као и периодичне оцјене квалитета рада установа високог образовања, на захтјев овлашћеног органа установе или Министарства.

На сједници су донијете и одлуке о образовању Радне групе за припрему и вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији за област правне тековине Европске уније која се односи на преговарачко поглавље 1 – Слобода кретања робе и Радне групе за припрему и вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији за област правне тековине Европске уније која се односи на преговарачко поглавље 13 – Рибарство.

Усвојен је Прилог за Извјештај Европске комисије о Црној Гори за период 1. октобар 2016 —20. октобар 2017. године. Овај значајан документ је ове године први пут израђен у складу са новом методологијом, при чему се одговарало на низ нових и додатних питања, све у циљу свеобухватног приказа стања у погледу испуњења обавеза из економских и политичких критеријума и преговарања 33 преговарачка поглавља. На сједници је, поред осталог, истакнуто да је остварен значајан напредак у дијелу административних капацитета, као и у дијелу законодавне и стратегијске дјелатности.

Такође, усвојена је Информација о Финансијском споразуму за Интеррег В-Б Јадранско-јонски програм (АДРИОН) за период 2014-2020, у оквиру Инструмента претприступне подршке 2014-2020 (ИПА ИИ) и Информација о измјенама и допунама Финансијског споразума између Владе Црне Горе и Европске комисије које се односе на „ИПА Јадрански програм прекограничне сарадње“ у оквиру Инструмента за претприступну подршку 2007-2013.

Влада је дала сагласност на Адвокатску тарифу Адвокатске коморе Црне Горе. Најважније измјене се односе на потраживање из радних односа, у процијењеним предметима мале вриједности до стотину еура, за које је награда ограничена на максимални износ до 250 еура за цјелокупан поступак. Измијењена је и тарифа која се односи на одбрану и заступање више лица, тако што је износ награде која припада адвокату, са увећањем за 50 одсто за свако друго и наредно лице, ограничена на петоструки износ одређен тарифним бројевима за сваку односну радњу.

Усвојена је Информација о активностима на валоризацији локалитета за развој скијалишта и донијела Одлуку о оснивању Друштва са ограниченом одговорношћу „Скијалишта Црне Горе“. У расправи је наглашено да је развој сјеверног региона један од најважнијих програмских приоритета Владе, као и да су успостављене просторно-планске претпоставке за реализацију пројеката на планинском подручју. Формирање Друштва са ограниченом одговорношћу „Скијалишта Црне Горе” је кључна претпоставка за покретање и успјешно управљање локалитетима на којима су у предходном периоду уложена значајна средства у инфраструктурне објекте – путеве, трафостанице, жичаре и скијашке терене, као и ради остваривања надзора над имплементацијом планираних инвестиционих активности на простору Сјевера Црне Горе. Основна дјелатност овог друштва биће управљање јавним скијалиштима на простору Бјеласице и Комова, Дурмитора, Хајле и других планина и другим посебно уређеним површинама намијењеним за скијање и специјализоване зимске спортске активности, а сједиште друштва ће бити у Мојковцу.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији ГРЕТА препорука у оквиру ИИ круга евалуација имплементације Конвенције Савјета Европе за борбу против трговине људима. Приликом представљања извјештаја наведено је да је унапријеђен нормативни оквир у борби против трговине људима, кроз Измјене и допуне Кривичног законика Црне Горе; интезивиране су обуке у циљу јачања стручних капацитета надлежних институција за проактивну идентификацију, упућивање, заштиту и реинтеграцију потенцијалних и жртава трговине људима, као и ефикасно процесуирање извршилаца; ојачана је мултисекторска сарадња на локалном нивоу; израђене су смјернице о некажњавању жртава трговине људима. Такође, потписана је и Декларација о примјени стандарних оперативних процедура у циљу идентификације, упућивања, добровољног повратка и заштите жртава трговине људима.

У оквиру кадровских питања, Влада је именовала Дубравку Лаловић за савјетницу предсједника Владе.

Др Нина Вујошевић, досадашња савјетница предсједника Владе за економска питања, именована је за државну секретарку у Министарству финансија.

Влада је донијела и рјешење којим је Милан Срзентић именован за државног секретара у Министарству економије.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?