Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић и румунски министар Малешкану: Принцип регате у ЕУ интеграцијама не може бити доведен у питање

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић и министар вањских послова Румуније Теодор Малешкану сагласили су се да принцип регате у процесу европских интеграција држава Западног Балкана не може бити доведен у питање јер би другачији приступ успорио интеграционе процесе.

На састанку одржаном у Подгорици, у оквиру званичне посјете министра Малешкануа Црној Гори, закључено је да процес проширења Европске уније, као једна од најважнијих европских политика, треба да остане базиран на фундаменталном принципу вредновања напора и успјеха сваке државе засебно.

Предсједник Марковић је оцијенио да се регион Западног Балкана и даље суочава са изазовима на политичком, безбједносном и економском плану и да је најбољи одговор на те изазове европска перспектива региона. „Политика отворених врата Европске уније за земље Западног Балкана стога није само политика стабилизације овог региона већ је то и политика стабилности цијеле Европске уније. Зато је пожељно да приступ Европске уније буде, када је овај регион у питању, мање административан, а што више суштински“ – оцијенио је премијер Душко Марковић.

Министар Малешкану је рекао да је европска интеграција држава Западног Балкана један од приоритета Владе Румуније и изразио очекивање да ће у наредних неколико година процес добити додатни импулс будући да ће Европском унијом односно Европским савјетом предсједавати више држава југоистока Европе.

У контексту европске перспективе Западног Балкана закључено је да Берлински процес пружа додатне могућности сарадње и заједничких пројеката.

Предсједник Марковић и министар Малешкану су констатовали да између Црне Горе и Румуније, као пријатељских држава, нема отворених питања и да обје стране виде могућност проширења сарадње поготово у областина енергетике, туризма и пољопривреде. У том контексту црногорска страна је предложила, а румунска прихватила да се приликом првог званичног састанка предсједника влада организује паралелно и економски форум двију држава на којем би били уприличени састанци представника пословне заједнице.

На састанку је било ријечи о више питања која се тичу сарадње Црне Горе и Румуније као земаља савезница у НАТО-у.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?