Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Брисел: Бошковић на сесији НАЦ посвећеној мисији „Ресолуте Суппорт“, сусрети са Шекеринском и Мајром-Хартингом

Објављено: 09.11.2017. 20:33 Аутор: мод
Другог дана састанка Сјеверноатлантског савјета (НАЦ), који се одржава у Бриселу, министар одбране мр Предраг Бошковић учествовао је на сесији посвећеној мисији “Ресолуте Суппорт”, на којој су министри земаља контрибутора размијенили мишљења о тренутној безбједносној ситуацији у Авганистану. Министри су поздравили напоре авганистанских власти у стабилизацији ситуације у тој земљи. Они су се сагласили да НАТО кроз поменуту мисију, остаје посвећен подршци авганистанском народу и авганистанским оружаним снагама у изградњи капацитета да одговоре на све безбједносне изазове и пријетње.

Министар Бошковић је подсјетио да Црна Гора скоро осам година учествује у различитим форматима мисије у Авганистану, да је своје највеће присуство имала са 42 војника током трајања мисије ИСАФ, а да је сада, у седмом контингенту мисије “Ресолуте Суппорт”, 18 припадника Војске Црне Горе.

„Сигуран сам да ће Црна Гора допринијети и знати, без обзира на своју величину, снагу и потенцијал, да допринисе систему колективне безбједности“, казао је Бошковић.

Министар се данас састао са министарком одбране Републике Македоније, Радмилом Шекеринском. Он је том приликом истакао да Црна Гора, као најновија чланица НАТО, и земља која припада овом региону, изузетно разумије проблеме и потребе земаља аспираната за чланство у НАТО. Бошковић је нагласио да ће се Црна Гора као чланица Алијансе, снажно залагати за наставак политике отворених врата. 

“Политика отворених врата коју Црна Гора заговара је битна за будућност читавог региона, јер је стабилност региона, када су у питању безбједност и сарадња, управо у сјеверноатлантским интеграцијама и уједињавању”, истакао је Бошковић.

Бошковић се састао и са генералним директором за Европу и Централну Азију у Европској служби за спољне послове, Томасом Мајром-Хартингом, са којим је разговарао о напретку Црне Горе на путу ка чланству у Европској унији. Он је информисао саговорника да је Црна Гора спремна да и у наредном периоду активно доприноси мисијама и операцијама у склопу Заједничке безбједносне и одбрамбене политике ЕУ (ЦСДП), уз напомену да смо тренутно ангажовани у међународним мисијама и операцијама ЕУ НАВФОР Аталанта у Сомалији и ЕУТМ у Малију. 

Генерални директор Хартинг поздравио је досадашњи напредак у процесу европских интеграција и нагласио значај црногорског доприноса ЕУ вођеним мисијама и операцијама. 

Састанку је присуствовао и директор Директората за кризни менаџмент и планирање у Европској служби за спољне послове, Габор Иклоди.

mod   

mod
                                                       
МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?