Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 49. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  
  
Влада Црне Горе је, на данас одржаној 49. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, усвојила Пројекције макроекономских и фискалних показатеља за период 2017-2020. године и утврдила Приједлог закона о буџету Црне Горе за 2018. годину.

Усвојеним документом Влада је пројектовала реалан економски раст у овој години у износу од 4 одсто, а у 2018. години у износу од 3 одсто.

Буџет за идућу годину планиран је у укупном износу од 2,001 милијарди еура, и базиран је, прије свега, на изванредним финансијским и економским резултатима оствареним у овој години.

У обједињеној расправи на сједници оцијењено је да је Влада у врло неповољном амбијенту на почетку мандата, упркос бројним изазовима, показала способност и одлучност да реализује своја програмска опредјелјенја и циљеве.

Наглашено је да је Предлог буџета за 2018. годину заснован на реалним претпоставкама и да осигурава даљи развој економије, наставак капиталних пројеката и социјалну сигурност, уз наставак стабилизације јавних финансија која треба да резултира преласком са дефицита у зону суфицита буџета од 2020. године.

Развојна компонента Буџета посебно се огледа у планираном повећању износа за финансирање науке, образовања, пољопривреде и предузетништва, у функцији изградње друштва заснованог на знању и новим технологијама.

Владино опредјељење за јачање социјалне сигурности добило је буџетски исказ у значајном повећању издвајања за фондове здравства и пензијско-инвалидског осигурања, чиме се гарантују квалитетнија здравствена услуга и усклађивање и редовна исплата пензија.

У вођењу фискалне политике Влада ће се и у наредној години држати принципа да текућа буџетска потрошња буде финансирана из изворних прихода буџета.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?