Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предлог Буџета у функцији повећања конкурентности, развоја економије и равномјернијег регионалног развоја и социјалне сигурности

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

   
   
 

„Буџет за наредну годину доносимо након прве године спровођења финансијске консолидације и остварених охрабрујућих резултата на унапређењу стабилности финансијског сектора, и оствареног значајног раста наше економије“ – истакао је потредсједник Владе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић на данашној конференцији за медије, на којој је представљен Предлог Закона о Буџету за 2018. годину који је Влада усвојила на јучерашњој сједници.

Како је потпредсједник Симовић навео данашња конференцију за медије организована је у оваквом формату његујући принцип отворености и увијек желећи да се он унаприједи, посебно поводом најзначајнијег финансијског документа за све грађане.

„Охрабрени оствареним, одлучни да наставимо са динамичним и одрживим економским растом и остварењем визије напретка укупног нашег друштва и унапређењем квалитета живота свих грађана. Остварени економски раст по највећој стопи у региону и међу највишим у Европи, подстицај је, али и задатак више и изазов више за наредну буџетску годину“ – оцијенио је потрпедсједник.

Као посебан задатак у наредном периоду потпредсједник је истакао обавезу за све ресоре у Влади - обезбјеђивање нове вриједности и допринос снажнијем економском расту, утемељеном на великим инвестиционим пројектима у секторима саобраћаја, туризма и енергетике, убрзаном реализацијом започетих пројеката и стварању услова за брзи почетак нових.

„Економски развој којем тежимо подразумијева диверзификацију економије, промјени њене структуре, отварање нових предузећа, повећање запослености, повећање конкурентности по основу веће иновативности и јачање извозних могућности. Наш важан циљ и све већа потреба је развој људских ресурса, унапређење образовања, успостављање и промовисање друштва знања, раст предузетништва, подршка иновацијама и новим технологијама“ – поручио је потредсједник, додавши да је неопходно наставити са досљедним спровођењем мјера фискалне консолидације и интензивирати процес европских интеграција.

Као кључне циљеве Предлога Буџета за 2018. годину потпрдсједник је навео:

- Јачања стабилности јавних финансија
- Повећања конкурентности и развоја економије,
- Континуитета значајних капиталних улагања,
- Гарантовања социјалне сигурности грађана,
- Редовног финансирања јавних дјелатности,
- Равномјернијег регионалног развоја,
- Унапређења јавне инфраструктуре,
- Редовног сервисирања међународних обавеза.

Služba za odnose  sjavnošćuSlužba za odnose  sjavnošću

Кључне одреднице Буџета у функцији јачања стабилности јавних финансија су: раст изворних прихода, који су према поројекцијама за за наредну годину већи су за 153,6 милиона еура или 9,9 одсто. Пројектовано је и смањење буџетског дефицита на на 116,2 милиона еура односно 2,6 одсто, што је умањење за 117,5 милиона еура односно 50 одсто, у односу на планирани за 2017. Такође, биће мања и потреба за задуживањем а 158,3 милиона или за 35 одсто чиме се стварају услови за смањење јавног дуга у средњем року.

Поред наведеног предвиђа се и побољшана контрола расхода, смањење буџетског дефицита, мања потреба за задуживањем, задуживање искључиво за развој и рефинансирање доспјелог дуга, сви остали буџетски трошкови биће финансирани из изворних прихода државе.

Такође, како је истакао потпредсједник, овако конципиран Буџет даје гаранцију социјалне сигурности грађана и редовног сервисирања свих јавних функција, односно: редовност исплата свих врста социјалних давања, редовност исплате пензија уз осигурање њиховог раста, очување постојећег нивоа зарада запослених у јавном сектору. Поред тога, у циљу додатног доприноса афирмацији и промоцији изузетних вриједности и резултата у областима од посебног значаја за друштво, какве су образовање и здравство, Влада је обезбиједила посебан фонд за награде запосленим у овим областима.

У циљу реализације владиних политика Буџетом се пружа и снажна подршка „друштву знања“ и развоју предузетништва, кроз већу подршка образовању - повећањем буџета за просвјету и буџета Универзитета Црне Горе и знатно већој подршци развоју науке; систему запошљавања, кроз проширење мјера и висине подршке активној политици запошљавања; развоју предузетништва, спровођењем програма подршке министарстава економије, пољопривреде и туризма у сарадњи са ИРФ – ом. Предвиђена је још снажнија подршка здравству која ће износити 205,3 милиона еура, за 8,7 милиона еура или 4,4 одсто више, са циљем унапређења набавке љекова и медицинских средстава, материјалних трошкова, лијечења ван система јавног здравства и др.

Поред наведеног, потрепдсједник Симовић је истакао и да се предвиђа веће улагање у пољопривреду и рурални развој у циљу даљег развоја конкурентности пољопривреде и стварања бољих услова живота на селу. Боље коришћење природних ресурса, веће улагање у туризам у циљу унапређења туристичке понуде и бољег позиционирања Црне Горе као туристичке дестинације, већа подршка судству, тужилаштву и Министарству правде, док је у циљу снажнијег одговора на посљедице елементарних непогода у Министарству одбране планирана набавка 3 вишенамјенска хеликоптера у вриједности од 30 милиона еура са периодом отплате на 5 година, а у МУП планирана је набавка два противпожарна авиона укупне вриједности 6 милиона еура, са периодом отплате од 3 године.

Када је ријеч о Капиталном буџету, потпредсједник Владе је рекао да је за 2018. годину предвиђено финансирање пројеката вриједности 287,7 милиона еура, и то кроз наставак реализације пројекта изградње аутопута „Бар – Бољаре“ (210 милиона еура планирано у 2018. години) и наставак постојећих и укључивање нових пројеката који се реализују посредством Дирекције за саобраћај (35,1 милион еура) и Дирекције јавних радова (42,6 милиона еура).

Како је навео потпредсједник, највећи дио ових издвајања односи се на сјеверни регион.

„Очекујемо да ће ове компоненте буџета дати максималан допринос јачању макроекономске стабилности, даљем економском расту, новим запошљавањима и даљем унапређењу животног стандарда наших грађана“ - закључио је потпредсјеник Симовић.

Текст обраћања потпредсједника Владе Милутина Симовића на конференцији за новинаре поводом усвајања Предлога Закона о Буџету Црне Горе за 2018. годину можете преузети овдје.

 Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Министар финансија Дарко Радуновић је, представљајући Предлог Закона о Буџету, нагласио да је предложени текст рефлексија мјера економске политике усмјерених на јачање фискалне стабилности, подршку конкурентности и развоју, као и праведнију расподјелу социјалних фондова.

„Предлогом Закона о буџету за 2018. годину предвиђен је укупни износ примитака и издатака од 2,001 млрд. еура или 46% БДП. То је за 12 милиона еура мање у односу на ребаланс за 2017.годину и за 5 милиона мање у односу на Закон о буџету за 2017. годину“, саопштио је мистар Радуновић, додавши да буџет карактерише бржи раст прихода него расхода, а тиме и смањење дефицита, који је пројектован на нивоу од 116,23 милиона еура, односно 2,64 одсто БДП-а и у односу на планирани за 2017. годину мањи је за 117,53 милиона еура.

Радуновић је, поред осталог, казао да је у наредној години планирано задуживање у висини до 295 милиона еура, од чега је 105,00 мил. еура намијењено за отплату дуга и обавеза из претходног периода и финансирање капиталног буџета, док је 190,00 милиона еура издвојено за потребе изградње аутопута код ЕXИМ банке, нагласивши да се потреба за задуживањем значајно смањила у односу на претходне године, будући да је 2016. године задужење износило 655,4 милиона еура, а 2017. према плану буџета износи 455,0 милиона еура.

„Предлог Закона о буџету за 2018. годину, представља израз мјера економске политике усмјерених на јачање фискалне стабилности спровођењем мјера фискалне консолидације; подршку конкурентности и развоју, као и праведнију расподјелу социјалних фондова у циљу обезбјеђења одрживог раста економије који је у функцији даљег унапређења животног стандарда грађана“, закључио је министар Радуновић.

Презентацији Буџета, осим потпредсједника Симовића и министра Радуновића присуствовали су и министарка економије Драгица Секулић, министарка науке Сања Дамјановић, министар образовања Дамир Шеховић, министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић, министар рада и соијалног старања Кемал Пуришић, министар здравља Кенан Храповић и генерални директор Директората за буџет у Министарству финансија Никола Вукићевић.
 

 Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?