Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 50. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
 
 
Влада Црне Горе је, на данас одржаној 50. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Предлог закона о измјени и допунама Закона о државној управи. Измјенама се прописује обавезност међусобне усклађености стратегија и програма, као и њихова усаглашеност с планским и стратешким документима којима се утврђују општи правци развоја Црне Горе и финансијским стратешким документима. Тиме је установљен и правни основ за израду подзаконског акта којим ће се детаљно уредити поступак израде, спровођења и провјере усклађености стратешких докумената.

Утврђен је и Предлог закона о спољној трговини робом и услугама које се могу користити за вршење смртне казне, мучење или друго окрутно, нељудско или понижавајуће поступање или кажњавање. Доношењем овог закона се усклађује национално законодавство са релевантним међународним прописима и стандардима. Иако наш правни систем не познаје институт смртне казне, ову област је неопходно законски уредити због транзита и међународне трговине робама и услугама ове врсте.

Влада је усвојила Информацију о резултатима преговора између Владе Црне Горе и Међународне банке за обнову и развој (ИБРД) у вези Гаранције засноване на јавној политици (ПБГ-Полицy Басед Гуарантее) и прихватила предлоге кључних докумената који представљају основ за финализацију процеса додјеле Гаранције Црној Гори. Ријеч је о Гаранцији ИБРД, као институције у склопу Свјетске банке, која ће, у склопу одговорног и одрживог управљања јавним јавним финансијама, омогућити добијање повољнијих услова за планирани репрогам дуга у 2019. и 2020. години.

У дискусији је истакнуто да су се, захваљујући ефектима мјера фискалне консолидације и изванредним финансијским резултатима оствареним у овој години, који превазилазе и најоптимистичније процјене, стекли услови за наставак снажне подршке Свјетске банке реализацији Владине реформске политике у области стабилизације јавних финансија и рационализације потрошње. Дарко Радуновић, министар финансија, овлашћен је да, у име Владе Црне Горе, достави сву потребну документацију Свјетској банци, ради доношења коначне одлуке.

У оквиру процеса европске интеграције, Влада је усвојила Информација о предлогу Финансијског споразума 2014-2020 између Владе Црне Горе и Европске комисије о подршци за пољопривреду и рурални развој Ипард ИИ у оквиру Инструмента претприступне подршке (Ипа ИИ), с предлогом Споразума. У оквиру нове финансијске перспективе 2014-2020, Европска комисија је кроз Инструмент претприступне подршке за рурални развој за Црну Гору опредијелила 39 милиона еура. Споразумом се ближе прописују финансијске обавезе Уније по питању спровођења програма Ипард ИИ и дефинишу одредбе за повјеравање задатака извршења буџета за двије мјере програма Ипард ИИ: Инвестиције у физички капитал пољопривредних газдинстава и Инвестиције у физички капитал везано за прераду и маркетинг пољопривредних и рибљих производа. Укупни индикативни износ трошкова за спровођење програма Ипард ИИ у Црној Гори за период 2014-2020 је 86.811.578,00 еура, од чега 39.000.000,00 еура су укупна бесповратна средстава ЕУ, 35.727.264,00 еура треба да обезбиједе пољопривредни произвођачи и 12.084.314,00 еура ће се издвојити из националног буџета.

Влада је донијела Одлуку о образовању Оперативног тијела за спровођење Стратегије информисања јавности о приступању Црне Горе Европској унији 2014-2018. Доношење Одлуке ће допринијети да се на свеобухватан и квалитетан начин настави са спровођењем кључног стратегијског документа који се односи на информисање јавности о процесу приступања Црне Горе Европској унији, као и бољем разумијевању процеса европске интеграције код грађана.

Такође, донијета је и Одлука о образовању Радне групе за припрему и вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији за област правне тековине Европске уније која се односи на Преговарачко поглавље 5 – Јавне набавке. Одлуком је утврђена значајана измјена персоналног састава, у циљу ефикаснијег праћења новонасталих околности и изазова преговарачког процеса у овој области, посебно имајући у виду да је он сада у много захтјевнијој фази него што је био током важења претходне одлуке.

У складу са раније усвојеном Процјеном утицаја на баштину за природно и културно-историјско подручје Котора, Влада је донијела Одлуку о допуни Одлуке о изради просторног плана посебне намјене за обално подручје Црне Горе, којом се од забране грађења изузима простор обухваћен урбанистичким пројектима за Пераст и Старо језгро Котора. Такође, прописано је да се забрана грађења се не односи ни на објекте који се реконструишу ради одржавања и коришћења у оквиру постојећих габарита, а који су изграђени у складу са законом, као ни на објекте подземне комуналне инфраструктуре.

Влада је донијела Одлуку о висини трошкова образовања, оспособљавања и провјере знања лица задужених за превоз опасних материја, којом су конкретизоване Законон прописане обавезе привредних друштава или предузетник које се бави превозом опасних материја.

Информација о електронском регистру лиценци, која је усвојена на данашњој сједници, садржи детаљан преглед досадашњих активности и предлог мјера за ефикасну реализацију успостављања електронског процеса лиценцирања на порталу е-управе. У том смислу, планирано је да се на порталу е-управе креирају електронске услуге у циљу објављивања информација о бизнис лиценцирању и њихове доступности свим заинтересованим странама у процесу. Успостављањем електронског регистра за издавање бизнис лиценци све информације о бизнис лиценцирању биће доступне и у он-лине форми, уз могућност попуњавање електронских образаца. У складу са наведеним, Влада је задужила надлежна министарства да формирају пројектни тим који ће бити задужен за реализацију овог задатка.

Влада је усвојила Информацију о потреби продужетка Програма оспособљавања и радног ангажовања младих са стеченим високим образовањем на пословима спрјечавања сиве економије - „Стоп сивој економији“. Полазећи од оцјене да је реализација ове активности допринијела стварању квалитетнијег тржишног амбијента, ефикаснијем раду институција, подизању повјерења грађана у институције, као и ефикаснијем буџетском приходовању, Влада је одлучила да се Програм продужи до краја године и за то издвоје потребна финансијска средства.

У оквиру праћења текућих обавеза, Влада је усвојила Информацију о реализацији Закључка Владе Црне Горе бр.072985 од 5.октобра 2017. године и обезбјеђења услова за извођење радова на десном рукавцу ријеке Бојане. Задужена је Управа за воде да закључи уговор са изабраним понуђачем за уклањање и депоновање вишка материјала из простора десног рукавца Бојане, уз оцјену да се због хидрометеоролошких услова радовима мора приступити у најкраћем року. 

Влада Црне Горе је размотрила и усвојила Информацију о организацији Игара малих држава Европе 2019. године са предлогом за финансијску подршку. Тим поводом, Влада је одлучила да Црногорском олимпијском комитету, из буџета за текућу годину, издвоји износ од 300.000 еура за организацију Игара чији је домаћин Црна Гора. Такође, Влада је задужила Министарство спорта да од Црногорског олимпијског комитета, као главног организатора манифестације, прибави детаљну спецификацију укупних трошкова, са детаљним образложењем, на основу чега би у наредне двије године требало да буду дефинисани модел и износ буџетских издвајања за кофинансирање ове спортске манифестације.

Влада је усвојила Информацију о стању јахте „Јадранка“ која је за потребе предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита изграђена 1977. године у бродоградилишту у Краљевици, Република Хрватска.

С обзиром да је овлашћени судски вјештак констатовао да брод није у пловном стању и да није способан за пловидбу; да је животни вијек брода истекао, односно да је његова амортизација 100 одсто; да је стање конструктивних елемената је лоше, а да су пропулзиони стројеви ван погона већ 5 година; да биулагања у брод ради извођења неопходних радова и довођења у стање способности пловидбе премашили његову тржишну вриједност као и да не би било рентабилно и економски исплативо улагати у брод имајући у виду његов животни вијек, тржишну вриједност сличних бродова, намјену и др; као и имајући у виду да су пропуштања на надграђу велика и да реално постоји опасност од избијања пожара на броду с обзиром да се атмосферске падавине сливају на електричне инсталације и уређаје; Влада је огласила брод сувишним за потребе државних органа Црне Горе и задужила Министарство одбране да, у складу са Законом о државној имовини, а на основу процјене судског вјештака, јахту „Јадранка“ понуди на продају путем јавног оглашавања по почетној цијени од 80.000 еура колико износи процјена вјештака.

У случају неуспјешне продаје јахте „Јадранка“ путем јавног оглашавања, Министарство одбране је задужено да формира комисију која ће одредити врсте металних и других сировина које се могу добити од брода и почетне појединачне цијене добијених металних и других сировина, у складу са цијенама на тржишту и брод понудити на продају као дотрајалу – отпадну јахту.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?