Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић отворио Његошеву собу: Државно и књижевно дјело Ловећенског Горостаса има непролазну вриједност

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću
  
 
Предсједник Владе Душко Марковић отворио је у Националној библиотеци „Ђурђе Црнојевић“ на Цетињу Његошеву собу у којој се налазе прва издања Његошевих дјела у оригиналу, уникатни преводи Његоша на свјетске језике, оригинални рукописи, лична и државничка писма, његови портрети, енциклопедије у којима је Његош заступљен, раритетни плакати позоришних представа чија је тема или инспирација Његош.

„Задовољство ми је да данас на Цетињу отворим Његошеву собу, рекао бих свечано и симболички. Кажем симболички, јер је Његош одувијек и цио у своме Цетињу и у својој Црној Гори“, рекао је премијер.

Премијер Марковић је нагласио да ова соба има одређену посебност, управо због тога што се налази у Националној библиотеци Црне Горе, а Његош је за свога времена био не само владар, већ у неку руку и државни библиотекар, јер је управо он 1832. године зачео библиотеку у оном формату који је потребан свакој цивилизованој земљи.

„Данас су у овој соби прва издања Његошевих дјела у оригиналу, уникатни преводи Његоша на свјетске језике, оригинални рукописи, лична и државничка писма, његови портрети, енциклопедије у којима је Његош заступљен, раритетни плакати позоришних представа чија је тема или инспирација Његош“- истакао је предсједник Владе.

Подсјећајући на непролазну вриједност Његошевог државног и књижевног дјела и његов утицај на све важније јужнословенске писце и великане, премијер је рекао : „Сам Његош, са знањем које је обухватало три велика европска језика (руски, француски, италијански) – био је још у оно доба свјестан да вријеме које долази мора са собом однијети самоће и изолације, а истурити у први план колективну и државну потребу за европским живљењем и евроатлантском сигурношћу. На темељу сличних политичких погледа, ми смо прије више од једне деценије, али и ове године – потврдили његове државне пројекције, и осигурали Црну Гору за сва времена“.

Премијер је нагласио да је Његош својим дјелом поручио да је Црна Гора свих који у њој живе и да он, попут других великана, припада свима који га разумију.

„Његош је засигурно у своје поетике уткао позив на суживот. У његовом дјелу јасно се очитавају три социо-културна кода на којима је успостављена данашња Црна Гора: православни, исламски и католички. Наша је заједничка обавеза, па и предсједника Владе, да се великом уму којег је наша домовина изњедрила одужимо колико можемо и умијемо, а отварање Његошеве собе у Националној библиотеци Црне Горе свакако је један од начина“, закључио је предсједник Марковић.

Текст обраћања предсједника Владе Душка Марковића на отварању Њгошеве собе у Националној библиотеци на Цетињу можете преузети овдје.

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?