Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана два округла стола на тему „Уклањање архитектонских баријера на објектима у јавној употреби”

Објављено: 21.11.2017. 18:06 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Округли столови на тему „Уклањање архитектонских баријера на објектима у јавној употреби”, одржани су у општинама Петњица и Никшић у организацији Министарства одрживог развоја и туризма.

На догађају у Петњици, који је одржан је 14. новембра ове године, поред представника Општине, присуствовали су и представници општина Беране, Бијело Поље, Плав, Андријевица, Рожаје и Гусиње. На Округлом столу одржаном у Никшићу 16. новембра окупили су се представници општина Никшић, Шавник, Плужине, Пљевља и Жабљак.

Учесници на догађајима били су главни администратори Општина, старјешине органа локалне управе надлежних за послове уређења простора и изградњу објеката, сарадници, руководиоци јавних предузећа и јавних установа чији је оснивач Општина, као и представници НВО на локалном нивоу које се баве питањима лица са инвалидитетом.

На Округлом столу разговарало се о активностима које су локалне управе предузеле у циљу уклањања архитектонских баријера на објектима у јавној употреби у претходном периоду, као и о планираним активностима за наредни период. Такође, једна од тема била је и сарадња државних и локалних институција као и сарадња са НВО које се баве питањима лица са инвалидитетом.

Закључено је да постоји позитиван помак у овој области, да је већина општина урадила Анализу објеката у јавној употреби са аспекта приступачности, али и да је потребно наставити са активностима у циљу доношења Акционих планова и реализације истих, како би се објекти у јавној употреби учинили приступачним за лица са инвалидитетом и на тај начин омогућило да се сви, без икакве дискриминације по основу инвалидности, препознају као пуноправни чланови заједнице.

У наредном периоду планирано је одржавање још два Округла стола на ову тему и то у Подгорици 23. новембра 2017. године са почетком у 9 часова, који ће обухватити општине Подгорица, Даниловград, Цетиње, Колашин и Мојковац, као и у Тивту 28. новембра, који ће окупити представнике општина Тиват, Херцег Нови, Котор, Бар, Улцињ и Будва.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?