Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење за портал

Објављено: 19.11.2018. 20:58 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Други Округли сто на тему „Уклањање архитектонских баријера на објектима у јавној употреби“ Министарство одрживог развоја и туризма одржало је у Рожајама 16. 11.2018. године и обухватио је општине: Беране, Петњицу, Андријевицу, Плав, Гусиње и Бијело Поље.

На Округлом столу, на коме су били присутни старјешине органа локалних управа надлежних за послове уређења простора и изградњу објеката са сарадницима, као и представници Канцеларије за ОСИ у Бијелом Пољу, разговарало се о активностима које су локалне управе предузеле у циљу уклањања архитектонских баријера на објектима у јавној употреби у претходном периоду, са посебним акцентом на активностима у току 2018. године, као и о активностима које се планирају за наредни период.

У Општини Рожаје формирана радна група за израду Акционог плана, а коју чине представници свих институција и представници НВО сектора. Зграда општине није прилагодјена за приступ лицима са инвалидитетом. У Општини постоји грађански биро где је лицима са инвалидитетом омогућено пружање услуга и информација на једном мјесту. Урађено је доста по питању постављања тактилних површина, обарања ивичњака и на припреми техничке документације. Јавна установа Дневни центар за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју у потпуности је прилагођена за боравак дјеце. Дјелимично су прилагодјени објекти државне управе, објекти трговачке намјене и објекти за пружање банкарских услуга. Општина Бијело Поље донијела је локални акциони план за лица са инвалидитетом. У опстини Бијело Поље спроведено је двије трећине активности по наведеном Акционом плану. Планирано је да се до краја 2019.године зграда опстине у потпуности прилагоди за лица са инвалидитетом (у току је уградња лифта). Истовремено се ради на прилагођавању аутобуске станице. У општини Бијело Поље формирана је Радна група задужена за израду Акционог плана. Израда Акционог плана је у току. Акциони план ће детаљно дефинисати стање на локалном нивоу. Водиће се и рачуна о томе у чијем су власништву објекти који су препознати у наведеном Акционом плану.

Договорено је да општине (Бијело Поље, Петница, Беране, Рожаје, Гусиње, Андријевица, и Плав) Министарству одрживог развоја и туризма доставе дописе у којима се наводи активности у 2018. години по питању приступачности (обарање ивичњака, тактилне површине, Брајево писмо...), као и о планираним активностима за 2019.годину. локалне управе у буџетима за 2019. Годину потребно је да планирају средства за уклањања архитетконских баријера, као и за постављање тактилних површина, орјентационих планова и натписа на Брајевом писму.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?