Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje za portal

Objavljeno: 19.11.2018. 20:58 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Drugi Okrugli sto na temu „Uklanjanje arhitektonskih barijera na objektima u javnoj upotrebi“ Ministarstvo održivog razvoja i turizma održalo je u Rožajama 16. 11.2018. godine i obuhvatio je opštine: Berane, Petnjicu, Andrijevicu, Plav, Gusinje i Bijelo Polje.

Na Okruglom stolu, na kome su bili prisutni starješine organa lokalnih uprava nadležnih za poslove uređenja prostora i izgradnju objekata sa saradnicima, kao i predstavnici Kancelarije za OSI u Bijelom Polju, razgovaralo se o aktivnostima koje su lokalne uprave preduzele u cilju uklanjanja arhitektonskih barijera na objektima u javnoj upotrebi u prethodnom periodu, sa posebnim akcentom na aktivnostima u toku 2018. godine, kao i o aktivnostima koje se planiraju za naredni period.

U Opštini Rožaje formirana radna grupa za izradu Akcionog plana, a koju čine predstavnici svih institucija i predstavnici NVO sektora. Zgrada opštine nije prilagodjena za pristup licima sa invaliditetom. U Opštini postoji građanski biro gde je licima sa invaliditetom omogućeno pružanje usluga i informacija na jednom mjestu. Urađeno je dosta po pitanju postavljanja taktilnih površina, obaranja ivičnjaka i na pripremi tehničke dokumentacije. Javna ustanova Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u potpunosti je prilagođena za boravak djece. Djelimično su prilagodjeni objekti državne uprave, objekti trgovačke namjene i objekti za pružanje bankarskih usluga. Opština Bijelo Polje donijela je lokalni akcioni plan za lica sa invaliditetom. U opstini Bijelo Polje sprovedeno je dvije trećine aktivnosti po navedenom Akcionom planu. Planirano je da se do kraja 2019.godine zgrada opstine u potpunosti prilagodi za lica sa invaliditetom (u toku je ugradnja lifta). Istovremeno se radi na prilagođavanju autobuske stanice. U opštini Bijelo Polje formirana je Radna grupa zadužena za izradu Akcionog plana. Izrada Akcionog plana je u toku. Akcioni plan će detaljno definisati stanje na lokalnom nivou. Vodiće se i računa o tome u čijem su vlasništvu objekti koji su prepoznati u navedenom Akcionom planu.

Dogovoreno je da opštine (Bijelo Polje, Petnica, Berane, Rožaje, Gusinje, Andrijevica, i Plav) Ministarstvu održivog razvoja i turizma dostave dopise u kojima se navodi aktivnosti u 2018. godini po pitanju pristupačnosti (obaranje ivičnjaka, taktilne površine, Brajevo pismo...), kao i o planiranim aktivnostima za 2019.godinu. lokalne uprave u budžetima za 2019. Godinu potrebno je da planiraju sredstva za uklanjanja arhitetkonskih barijera, kao i za postavljanje taktilnih površina, orjentacionih planova i natpisa na Brajevom pismu.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?