Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje za portal

Objavljeno: 14.11.2018. 20:56 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, u utorak 13. 11. 2018.godine sa početkom u 10.00h u opštini Bar, održalo je Okrugli sto na temu „Uklanjanje arhitektonskih barijera na objektima u javnoj upotrebi“. Okrugli sto u Baru je prvi od četiri Okrugla stola koje je Ministarstvo planira da održi do kraja tekuće godine. Pored opštine Bar, Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici opština Herceg Novi, Tivat, Ulcinj i Budva. Predstavnici opštine Kotor nisu bili prisutni.

Učesnici Okruglog stola bili su: starješine organa lokalnih uprava nadležnih za poslove uređenja prostora i izgradnju objekata sa saradnicima, kao i predstavnici NVO na lokalnom nivou koje se bave pitanjima lica sa invaliditetom: NVO „Udruženje parapelgičara–Bar“, NVO „Savez udruženja paraplegičara Crne Gore“ i dva predstavnika NVO „Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj“.

Na Okruglom stolu razgovaralo se o aktivnostima koje su lokalne uprave preduzele u cilju uklanjanja arhitektonskih barijera na objektima u javnoj upotrebi u prethodnom periodu, kao i o planiranim aktivnostima za naredni period. Konstatovano je da je većina opština uradila Analizu objekata u javnoj upotrebi sa aspekta pristupačnosti. Opštine Kotor i Ulcinj još nisu uradile Analizu, a koju su shodno AP Strategije za integraciju lica sa invaliditetom bile u obavezi da urade. Opština Tivat je jedna od najpristupačnijih opština, jer je najveći broj objekata u javnoj upotrebi građen u novije vreme i prilikom gradnje ispoštovani su standardi pristupačnosti. Budžetom za narednu godinu Opština Herceg Novi planira namjenska sredstva za pristupačnost. U opštini Budva u toku je formiranje radne grupe za izradu Akcionog plana na osnovu uradjene Analize. Osobama sa invaliditetom obezbijeđen je pristup zgradi opštine (postoji rampa, ali bez rukohvata). Takođe, prilagođeni su i hodnici i toalet. Velika sala SO je 2018.godine rekonstruisana i ista je prilagođena za osobe smanjene pokretljivosti, ali nije prilagođena za slabovida lica i lica sa ostećenjem sluha. Sekretarijat za komunalno- stambene poslove raspisao je tender za spuštanje rampi i ugrađivanje taktilnih površina na samoj rampi (opredijeljena sredstva - 40.000 €). Takođe, budžetom su opredijelena sredstva u iznosu od 300.000 € za otvaranje centra za djecu sa smetnjama u razvoju. Završena je i projektna dokumentacija za Dom starih u Petrovcu i isti će biti u potpunosti prilagođen svojoj namjeni. Autobuska stanica je prilikom rekonstrukcije prilagođena za lica sa invaliditetom.

Iz NVO „Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj” istakli su da, pored pristupnih rampi, koje su samo jedan od elemenata pristupačnosti objektima, treba obratiti pažnju i na sljedeće elemente: taktilne staze vodilje, zvučnu signalizaciju i natpise na Brajevom pismu. Takođe, ukazali su na činjenicu da postavljanje natpisa na Brajevom pismu ne iziskuje velika finansijska sredstva. Opština Bar je prilagođena za slabovida lica. U zgradi opštine nema taktilnih staza, ni zvučne signalizacije. Istakli su da su zgrada JZU Doma zdravlja Bar i JZU Opšta bolnica Bar pozitivni primjeri prilagođavanja objekata za slabovida lica. Sportsko-rekreativni centar “Topolica” ima dostupne informacije na Brajevom pismu, kao I Centar za socijalni rad.

Iz NVO „Savez udruženja paraplegičara Crne Gore” uputili su pohvale ovakvom načinu saradnje Ministarstva održivog razvoja i turizma i opština u oblasti pristupačnosti, odnosno smatraju da održavanje ovakvih radionica kao i razmjena iskustava aktuelizuje pitanje uklanjanja arhitetkonskih barijera na objektima u javnoj upotrebi. Pohvale su uputila i Opštini Tivat koja daje pozitivan primjer o tome kako grad učiniti pristupačnim za osobe sa invaliditetom. Smatraju da je grad Bar neprilagođen za kretanje lica sa invaliditetom. Prioritetni objekti su takođe nepristupačni: autobuska stanica, šalteri, biblioteka, Dom kulture..Iz opštine Bar su saopštili da je za 19.novembar 2018. godine planirana srtručna rasprava o Nacrtu Odluke o budžetu Opštine Bar za 2019. godinu, i pozvali su NVO sektor da na istoj uzmu učešće i daju svoje prijedloge i sugestije.

Zaključeno je da Opština Bar svima dostavi na e-mail Izvještaj o sprovođenju Akcionog plana, odnosno da i ostale opštine dostave Ministarstvu godišnje Izvještaje, koje su, shodno Akcionom planu Strategije za integraciju lica sa invaliditetom u obavezi da urade.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?