Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење за портал

Објављено: 14.11.2018. 20:56 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Министарство одрживог развоја и туризма, у уторак 13. 11. 2018.године са почетком у 10.00х у општини Бар, одржало је Округли сто на тему „Уклањање архитектонских баријера на објектима у јавној употреби“. Округли сто у Бару је први од четири Округла стола које је Министарство планира да одржи до краја текуће године. Поред општине Бар, Округлом столу присуствовали су представници општина Херцег Нови, Тиват, Улцињ и Будва. Представници општине Котор нису били присутни.

Учесници Округлог стола били су: старјешине органа локалних управа надлежних за послове уређења простора и изградњу објеката са сарадницима, као и представници НВО на локалном нивоу које се баве питањима лица са инвалидитетом: НВО „Удружење парапелгичара–Бар“, НВО „Савез удружења параплегичара Црне Горе“ и два представника НВО „Организација слијепих за Бар и Улцињ“.

На Округлом столу разговарало се о активностима које су локалне управе предузеле у циљу уклањања архитектонских баријера на објектима у јавној употреби у претходном периоду, као и о планираним активностима за наредни период. Констатовано је да је већина општина урадила Анализу објеката у јавној употреби са аспекта приступачности. Општине Котор и Улцињ још нису урадиле Анализу, а коју су сходно АП Стратегије за интеграцију лица са инвалидитетом биле у обавези да ураде. Општина Тиват је једна од најприступачнијих општина, јер је највећи број објеката у јавној употреби грађен у новије време и приликом градње испоштовани су стандарди приступачности. Буџетом за наредну годину Општина Херцег Нови планира намјенска средства за приступачност. У општини Будва у току је формирање радне групе за израду Акционог плана на основу урадјене Анализе. Особама са инвалидитетом обезбијеђен је приступ згради општине (постоји рампа, али без рукохвата). Такође, прилагођени су и ходници и тоалет. Велика сала СО је 2018.године реконструисана и иста је прилагођена за особе смањене покретљивости, али није прилагођена за слабовида лица и лица са остећењем слуха. Секретаријат за комунално- стамбене послове расписао је тендер за спуштање рампи и уграђивање тактилних површина на самој рампи (опредијељена средства - 40.000 €). Такође, буџетом су опредијелена средства у износу од 300.000 € за отварање центра за дјецу са сметњама у развоју. Завршена је и пројектна документација за Дом старих у Петровцу и исти ће бити у потпуности прилагођен својој намјени. Аутобуска станица је приликом реконструкције прилагођена за лица са инвалидитетом.

Из НВО „Организације слијепих за Бар и Улцињ” истакли су да, поред приступних рампи, које су само један од елемената приступачности објектима, треба обратити пажњу и на сљедеће елементе: тактилне стазе водиље, звучну сигнализацију и натписе на Брајевом писму. Такође, указали су на чињеницу да постављање натписа на Брајевом писму не изискује велика финансијска средства. Општина Бар је прилагођена за слабовида лица. У згради општине нема тактилних стаза, ни звучне сигнализације. Истакли су да су зграда ЈЗУ Дома здравља Бар и ЈЗУ Општа болница Бар позитивни примјери прилагођавања објеката за слабовида лица. Спортско-рекреативни центар “Тополица” има доступне информације на Брајевом писму, као И Центар за социјални рад.

Из НВО „Савез удружења параплегичара Црне Горе” упутили су похвале оваквом начину сарадње Министарства одрживог развоја и туризма и општина у области приступачности, односно сматрају да одржавање оваквих радионица као и размјена искустава актуелизује питање уклањања архитетконских баријера на објектима у јавној употреби. Похвале су упутила и Општини Тиват која даје позитиван примјер о томе како град учинити приступачним за особе са инвалидитетом. Сматрају да је град Бар неприлагођен за кретање лица са инвалидитетом. Приоритетни објекти су такође неприступачни: аутобуска станица, шалтери, библиотека, Дом културе..Из општине Бар су саопштили да је за 19.новембар 2018. године планирана сртручна расправа о Нацрту Одлуке о буџету Општине Бар за 2019. годину, и позвали су НВО сектор да на истој узму учешће и дају своје приједлоге и сугестије.

Закључено је да Општина Бар свима достави на е-маил Извјештај о спровођењу Акционог плана, односно да и остале општине доставе Министарству годишње Извјештаје, које су, сходно Акционом плану Стратегије за интеграцију лица са инвалидитетом у обавези да ураде.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?