Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе: Разултати избора најбољи одговор на политичку деструкцију, бојкот и паразитизам у Црној Гори

Služba za odnose s javnošću

Фотографије: Изјава за медије предсједника Владе Душка Марковића (29.9 МБ)

Предсједник Владе Душко Марковић је у изјави за медије истакао да је успјешно окончан Шести самит Кине и 16 држава Централне и Источне Европе, у оквиру ког је сарадња земаља које га чине дала значајне резултате.

Будимпешта: Изјава предсједника Владе Душка Марковића о успјешно окончаном Шестом самиту Кине и 16 држава Централне и Источне Европе

„Иза нас је успјешно окончан Шести самит у оквиру Механизма 16+1, Кина и 16 земаља Централне и Источне Европе. Констатовали смо да је сарадња у оквиру тог Механизма дала већ озбиљне резултате за све земље које га чине да је то подстакло развој инфраструктуре и покренуло производњу у свим државама и довело до раста економије, да то није само сарадња која се дешава између земаља Центалне и Источне европе и Кине, него и земаља унутар и између себе и Црна Горе је, наравно у оквиру те сарадње и тог Механизма, имала и има значајне бенефите“ – оцијенио је предсједник Владе.

Говорећи о конкретним пројектима, премијер је навео да је најзначајнији бенефит за нашу земља је градња аутопута Бар-Бољари, чија је реализација у овој години допринијела значајно расту економије - за првих пола године на нивоу од 4,2 одсто. Премијер је навео да је остало да се дефинишу нови модели сарадње, о којима ће данас разговарати на састанку са предсједником Владе НР Кине и руководством наравно са ЦРБЦ - а.

„Наша опција је да то буде модел приватно–јавног партнерства. Такође, креће сарадња и у области производње, односно засађивања и производње кинеског љеко-биља на нашем простору. Већ је потписан споразум. Технополис као државна фирма је потписала тај споразум. И наравно, у области медицине. Дакле, имамо конкретне пројекте, конкретне резултате и вјерујемо да ћемо такав тренд наставити и у будућности и да ћемо на следећем Самиту у Бугарској имати прилике да констатујемо нови напредак“ – рекао је предсједник Владе, одговарајући на питање у којим је областима договорена сарадња на Самиту.

YОУТУБЕ: хттпс://yоуту.бе/ет-иНЕ90ЗнQ

 
Коментаришући јучерашње локалне изборе, премијер Марковић је нагласио да је Демократска партија социјалиста остварила добре резултате у све четири општине.
    

„Прво бих поздравио резултате избора. Они су показали да је европска и демократска перспектива Црне Горе неупитна, без обзира што смо на том путу у кампањи за локалне изборе имали озбиљне изазове и политичка конкуренција је настојала да то кључно и стратешко опредељење Црне Горе доведе у питање“ – рекао је предсједник Марковић.

Како је навео, посебно се радује убједљивој побједи Демократска партија социјалиста у Мојковцу, истичући да је то је најбољи политички резултат Демократска партија социјалиста од увођења вишестраначја.

„Импресивна је излазност, преко 82 одсто, разумио сам, што значи да су грађани жељели да својим гласом и својим опредељењем пошаљу поруку и кажу којим правцем желе да се развија Мојковац, а и Црна Гора. Рекао бих да је то и најбољи одговор на политичку деструкцију и компромитацију политичког система који смо имали у Мојковцу да видимо од политичке конкуренције и рекао бих још један квалитетан одговор на бојкот и политички паразитизам у Црној Гори“ – оцијенио је премијер Марковић.

Одговарајући на питање о формирању власти на Цетињу, предсједник Владе је навео да су политичка кампања, агресивност и политички примитивизам у Цетињу значајано утицали да дио гласача не изађе на биралишта, али и изразио увјерење да ће брзо бити постигнут договор о формирању власти на Цетињу са коалиционим партнером са нивоа централне власти.

YОУТУБЕ: хттпс://yоуту.бе/Q59-Дгл19ок

 

 
Одговарајући на питање новинара о валоризацији Луке Бар за повезивање Кине и Европе, предсједник Владе је истакао да су у оквиру овог Механизма, поред Луке Бар, значајни и путна инфраструктура и сектор енергетике. Подсјетио је да и у оквиру Берлинског процеса Црна Гора развија своје могућности да и у овим секторима покрене развој и инвестиције, наводећи да ова два процеса нијесу супростављене, већ компатибилне платформе које подстичу развој, економију, омогућавају укључивање и треће стране и имају шире бенефите од економских–политичке и безбједносне.
    
 
„Дакле, туризам, енергетика, пољопривреда и инфраструктура то су сектори који ће се у оквиру овог Механизма и даље развијати и проналазити за себе нове шансе“-рекао је премијер Марковић.

На питање новинара да ли се и би услови за изградњу друге дионице аутопута Бар-Бољари били слични условима за прву дионицу, предсједник Марковић је навео да се размишљам о другом моделу приватно–јавног партнерства који не би укључивао финанасирање од стране државе.

„Вјерујем да ћемо пронаћи начин и успјети да заједно са, или кинеским партнерима или неким другим партнерима, дефинишемо модел који би подразумијевао наставак радова на сљедећој дионици аутопута када буде завршена прва приоритетна дионица, а то је надамо се на прољеће идуће године“-навео је премијер.

Коментаришући аранжмане других држава из региона са Кином, премијер Марковић је подјсетио да Механизам 16+а не значи само сарадњу ових 16 земаља са Кином, него и земља између себе. „Србија је данас потписала споразум о модернизацији пруге Београд-Будимпешта, а као што знате они раде на модернизацији пруге према Црној Гори, а ми унутар Црне Горе, такође са кинеским партнерима. Ми вјерујем да ћемо кроз тај аранжман отворити тај жељезнички коридор од Луке Бар до Будимпеште. Иста ситуација је и са аутопутем. Данас је Србија потписала споразум о стварању претпоставки наставка радова на аутопуту према граници са Црном Гором, ми радимо са наше стране. Дакле, то ће бити јединствени коридор. Озбиљне су могућности и велике шансе за нашу економију, наравно и за већи квалитет живота наших грађана“-закључио је предсједник Владе.
 
 



СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?