Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Отворен пројекат “Подршка Европске уније владавини права – ЕУРоЛ 2”

Објављено: 27.11.2017. 19:57 Аутор: МУП
Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин и министри унутрашњих и европских послова Мевлудин Нухоџић и Александар Андрија Пејовић говорили су данас на церемонији поводом отварања пројекта „Подршка ЕУ владавини права ИИ“ (ЕУРоЛ 2).

Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин
изразио је увјерење да ће кроз реализацију планираних активности додатно бити ојачани капацитети Црне Горе у борби против организованог криминала и корупције. Он је казао и да охрабрује податак да ће Црна Гора имати конкретне користи и у области подршке за развој инфраструктурних капацитета, јер би одређени износ пројекта од око 500.000€ требао бити усмјерен и на набавку опреме и услуга за потребе институција које су кључне за јачање владавине права.

Осврћући се на актуелну ситуацију у држави, Пажин је саопштио да је нулти степен толеранције према криминалу и корупцији мотив којим се Влада води приликом креирања и спровођења политика за супростављање таквим девијантним друштвеним појавама.

Пажин је казао да одсуство политике и надмоћ струке у тој борби види као једини рецепт за успјешност: “Ми као политичари данас желимо представљати сервис врхунским професионалцима у органима безбједности, тужилаштву и правосуђу како би они непристрасно, објективно и без компромиса могли обављати своје дужности”, истакао је он.

Своје обраћање присутнима је закључио оцјеном да Црна Гора данас као чланица НАТО, а у наредном периоду и као чланица Европске уније, има обавезу да својим грађанима буде дом у којем ће се осјећати сигурно.

Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић исказао је захвалност Европској комисији на континуираној подршци коју пружа Министарству унутрашњих послова кроз велики број пројеката усмјерених на реализацију привремених мјерила и обавеза из преговарачког поглавља 24.

,,Обезбјеђивање квалитетне експертизе, као и значајна средства која су предвиђена кроз механизам секторске буџетске подршке, доприносе даљем унапрјеђењу кадровских и техничких капацитета црногорских институција, а све у циљу наше спремности да се ефикасније боримо против организованог и тешког криминала, незаконитих миграција и тероризма.“

Нарочито је истакао важност новог Закона о унутрашњим пословима, чијим усвајањем и спровођењем МУП намјерава да унаприједи организациону структуру црногорске полиције, у складу са професионалним стандардима у земљама чланицама Европске уније.

У односу на најважнији спољнополитички приоритет Владе Црне Горе, а то је чланство у Европској унији, МУП предано спроводи активности у правцу јачања безбједносног сектора, чија је реформа један непрекидан процес, са потребом перманенетног прилагођавања на изазовне околности, оцијенио је министар Нухоџић.

Biro za odnose s javnošću Vlade Crne GoreМинистар европских послова Александар Андрија Пејовић је истакао да је подршка у оквиру владавине права од великог значаја будући да се ради о области која диктира темпо цјелокупног преговарачког процеса, у складу с новим приступом. Подсјетио је су, у четири године преговора у поглављима 23 и 24 остварени значајни резултати, донијето је 65 реформских закона, формиране кључне институције и успостављен биланс резултата које препознаје и Европска комисија и државе чланице ЕУ.

Поручио је да је, кроз први пројекат ЕУРоЛ-а, који је трајао од јануара 2014. до јануара 2017, и износио 3,6 милиона еура, Црна Гора ојачала борбу против организованог криминала и корупције и унаприједила независност, ефикасност и одговорност правосуђа.

Од наставка пројекта у наредне три године, вриједности 2,8 милиона, очекујемо повећање ефикасности правосуђа, даље снажење институционалних капацитета и дјелотворну примјену закона у борби против организованог криминала и корупције, као и јачање капацитета за програмирање и праћење подршке Европске уније сектору владавине права“, поручио је министар Пејовић.

* * *

На церемонији су говорили и: шеф Делегације ЕУ у Црној Гори амбасадор Аиво Орав, потпредсједник Врховног судског савјета Републике Италије Ђовани Леињини и помоћник директора Управе полиције Републике Италије Николо Д’анђело.



МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ
МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
МИНИСТАРСТВО ЕВРОПСКИХ ПОСЛОВА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?