Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора постала пуноправни члан престижне Европске организације за молекуларну биологију

Објављено: 28.11.2017. 00:45 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
  
Црна Гора је постала свечано пуноправни члан Европске организације за молекуларну биологију (ЕМБО) са центром у Њемачкој, одлучено је након званичног гласања на Савјету ЕМБЦ 27. новембра у Хамбургу. Црногорску делегацију је предводила министарка науке др Сања Дамјановић.

На састанку Савјета ЕМБЦ и ЕМБЛ 27. и 28. новембра у Хамбургу, Њемачка, апликацију Црне Горе за пуноправно чланство су представили испред Министарства науке министарка др Сања Дамјановић и доц. др Данило Мрдак са Природно-математичког факултета Универзитета Црне Горе.

Током презентације урађен је осврт на систем едукација и обука за научнике у Црној Гори, као и планове за будући развој научних политика из области молекуларне биологије и молекуларне медицине. На Савјету су представљени примјери пројеката који се тренутно спроводе на универзитетима у Црној Гори, као и пројекти који су у фази планирања. Делегати су одговарали на питање инвестирања у науку и истраживање, те броју научника који могу радити у овим престижним научним организацијама.
  
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
  
Министарка Дамјановић је упознала чланове Савјета са тренутним активностима Министарства науке Црне Горе, Регионалним пројектом – упостављање научног института на простору Југоисточне Европе и приступањем у пуноправно чланство на ЦМС експерименту у ЦЕРН-у. Учешће у ЕМБО и ЕМБЛ организацијама управо би омогућило да се изгради експертиза за прву опцију Института – „Сyнцхротон лигхт соурце“, а која је уско повезана са њиховим областима.

У том контексту, министарка је нагласила да Црна Гора жели да се прикључи ЕМБО и ЕМБЛ јер су интернационализација, као и приступање међународним организацијама и еминентним научним институцијама приоритети Министарства, што ће повећати учешће у програму ЕУ Хоризонт 2020, утицати на смањење одлива талената, као и поспјешити отварање стартапова.
  
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
   
Доц. др Данило Мрдак је током презентације истакао да чланство у ЕМБО пружа прилику да се истраживачи из Црне Горе повежу са најбољим европским лабораторијама и тимовима који у њима раде, те заједно конкуришу за европске пројекте из ових области.

Највећу корист имаће студенти докторских студија који ће моћи да похађају ЕМБЛ И ЕМБО програме обука. ЕМБЛ и ЕМБО пружају могућност похађања докторских и постдокторских студија, као и активно укључивање младих истраживача у међународне пројекте које реализују ове двије институције, а што ће нашим научницима омогућити коришћење најсавременије технологије из области молекуларне биологије и медицине.

Младим научницима доступне су ЕМБО стипендије за постдокторска истраживања. Преко сто научника такође сваке године има прилику да буде корисник краткорочних стипендија ЕМБО-а, након којих у лабораторијама у матичним институцијама могу да користе новостечене вјештине и знања и буду контакт особа за сарадњу са ЕМБО. Такође, ЕМБО нуди и програм Младих истраживача ЕМБО, који је започео 2000. године. ЕМБО млади истраживачи се бирају на годишњем нивоу, а 73 актуелна члана, заједно са 384 бивших чланова програма и прималаца ЕМБО грантова, чине мрежу водец́их научника у Европи.

Европска лабораторија за молекуларну биологију (ЕМБЛ) је једна од водећих свјетских истраживачких институција. Европска организација за молекуларну биологију (ЕМБО) окупља преко 1.700 научника из Европе, а главни циљеви су подршка талентованим истраживачима, размјена научних информација, и помоц́ у изградњи европског истраживачког окружења гдје научници могу да раде на својим истраживањима.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?