Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић са колегиницом Шекеринском и државним врхом Републике Македоније

Објављено: 30.11.2017. 19:45 Аутор: мод
Министар одбране Црне Горе, мр Предраг Бошковић боравио је у дводневној званичној посјети Републици Македонији. Том приликом, састао се са министарком одбране, Радмилом Шекеринском, као и највишим македонским званичницима - предсједником Републике Македоније, Ђорђем Ивановим, предсједником Парламента, Талатом Џаферијем и премијером Зораном Заевим.

Бошковић је информисао Шекеринску о активностима и реформама које Црна Гора спроводи након уласка у НАТО и нагласио да ће Црна Гора, као чланица Алијансе, на свим нивоима наглашавати значај придруживања Републике Македоније евроатлантској заједници, како за стабилност Западног Балкана, тако и за безбједност цијеле Европе.

Уз захвалност на подршци коју Црна Гора пружа Македонији на евроатлантском путу, министарка Шекеринска је истакла значај чланства Црне Горе у НАТО за читав регион. Она је исказала спремност за допринос јачању билатералне сарадње министарстава одбране двије земље у предстојећем периоду.

Саговорници су изразили задовољство досадашњом сарадњом на плану одбране, посебно у области школовања црногорских кадета на Војној академији „Генерал Михаило Апостолски“ у Скопљу, као и обуци пилота у центрима за обуку пилота хеликоптера у Подгорици и Скопљу. Бошковић и Шекеринска су се сагласили да су регионална сарадња и активно учешће у регионалним иницијативама гарант стабилног и просперитетног региона, као и да ће остати максимално посвећени активностима регионалног формата.

Приликом министрових сусрета са највишим званичницима Републике Македоније, изражено је задовољство досадашњом сарадњом двије земље, уз наглашавање пуне посвећености њеном даљем јачању. Бошковић је изнио став да се земље региона са подјелама из прошлости и безбједносним изазовима будућности, могу суочити једино удруживањем потенцијала и капацитета. 

У разговору са премијером Заевим, он је нагласио да ће Црна Гора, као најмлађа НАТО чланица, наставити да пружа подршку Републици Македонији на њеном евроатлантском путу. Бошковић је нагласио да Црна Гора изузетно разумије проблеме и потребе земаља из региона, аспираната за чланство у ЕУ и НАТО, те да је спремна да настави да промовише трансатлантске вриједности и НАТО политику „отворених врата“.

Министар Бошковић је посјетио и Војну академију „Генерал Михаило Апостолски“, гдје је присуствовао свечаној церемонији посвећеној кадетима који су завршили школовање, као и полагању заклетве нових кадета.

 

Посјета министра Предрага Бошковића Македонији

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?