Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић на Премијерском сату: Одлучни смо да ЦГ учинимо безбједном и сигурном

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Видео: Премијерски сат - кадрови

Фотографије: Премијерски сат (66,7 МБ)

Предсједник Владе Душко Марковић поручио је данас на Премијерском сату да је опредјелјеност и премијера и Владе и институција за спровођење закона да криминалци у Црној Гори неће бити мирни док год је угрожен било који појединац и наравно држава.

„Нема разлога који нас могу зауставити на том путу, па чак и недостатак финансијских средстава или недостатак професионалних капацитета. Оно што нам не недостаје, него имамо у пуној мјери, то је одлучност и воља да Црну Гору учинимо безбједном и сигурном наравно и сваког грађанина и сваког појединца“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић у Скупштини.

Премијер је, одговарајући на питање Адријана Вуксановића из Клуба посланика Бошњачке странке, коалиције „Схqиптарет те вендосур – Албанци одлучно“ – Форца, ДУА и АА и Хрватске грађанске иницијативе, који је питао „које се акције спроводе у циљу постизања веће сигурности у друштву, у циљу спрјечавања активности разних криминалних структура и јесу ли видљиви већ сада резултати Оперативног штаба за Боку Которску“, рекао да су данашњи безбједносни изазови широм свијета, па и у Црној Гори, веома комплексни.

„Зато је у фокусу наше пажње – одлучан одговор државе да на сваки начин заустаВИ покушај угрожавања стабилности и сигурности, што подразумијева перманентно јачање ефикасности у раду тужилачко-полицијских и правосудних органа. Управо из тог разлога смо Буџетом за 2018. годину опредјелили 6 милиона еура више него у 2017. години, а предрачунска вриједност одобрених пројеката техничког опремања и модернизације полиције износи 14.350.000,00 ЕУР са роком реализације до 2020 године. Такво опредјељење пред нас ставља приоритетан задатак да обезбиједимо потребан ниво правне и економске сигурности, и на тај начин допринесемо убрзаном развоју и афирмацији Црне Горе као сигурне туристичке дестинације, чланице НАТО, која успјешно напредује на свом путу ка Европској унији“ – рекао је премијер додајући да Влада тиме шаље јасну поруку да се са државом нико не може играти.

Премијер је рекао да је од 1. децембра 2016. до 1. новембра 2017. године у оквиру пројекта „Талас", извршено је 4.550 контрола чланова организованих криминалних група и безбједносно интересантних лица и 560 контрола угоститељских објеката чији су власници или у којима бораве ова лица, да је поднијето 46 кривичних пријава.

„Ово је, сложићемо се, више него јасна порука да у Црној Гори нема повлашћених, и да се криминалци не могу осјећати комфорно“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је изнио податак да је, када је ријеч о спрјечавању злоупотреба и кријумчарења опојних дрога, откривено 215 кривичних дјела, а да су надлежним тужилаштвима процесуирана 224 лица.

„У назначеном временском периоду, дакле од 1. децембра 2016. до 1. новембра 2017, понађено је и одузето 3.167 Кг разних врста наркотика, што је за скоро пола тоне више у односу на исти период 2016. године“ – рекао је премијер Марковић.

Осуђујем сваки вид насилничког понашања

Говорећи о нападу на просторије Хрватске грађанске иницијативе у Тивту, који се догодио у ноћи између 30. и 31. октобра, премијер је рекао да одлучно осуђује сваки вид насилничког понашања, укључујући и нападе на политичке субјекте.

„Сигуран сам да се другачији ставови и мишљења у демокартском свијету требају саопштити на цивилизован и аргументован начин, никако каменовањем нити било какавим другим обликом некултуре, насиља и противправности. Када је ријеч о конкретном случају, према информацијама којима располажем, службеници Одјељења безбједности Тиват предузимају оперативне мјере и радње у циљу идентификације лица које је починило овај инцидент. Иако сам више пута указао на важност разоткривања свих чињеница у вези са тим догађајем, и са ове говорнице позивам министра, директора полиције и поступајућег тужиоца да ажурно, професионално и компетентно заврше свој дио посла, како би починилац овог вандалског чина био адекватно санкционисан. Исказујући пуно повјерење у институције ситема, вјерујем да одговор Државе, као ни у другим приликама, неће изостати ни у овом случају“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

Више новца за образовање и науку


Клуб посланика Демократске партије социјалиста питао је предсједника Владе шта су конкретна очекивања Владе и предсједника Владе од повећаних издвајања када је ријеч о областима науке и образовања и такође о додатним средствима која су предложеним буџетом издвојена за запошљавање и подршку предузетништву као и Иако је предложеним буџетом предвиђено и редовно усклађивање пензија наредне године да ли Влада и Премијер, упркос предвиђеном редовном усклађивању пензија, виде могућност издвајања додатних средстава за најстарију популацију?

Премијер је, одговарајући на ово питање рекао да потврда референтних међународних организација, попут Свјетског економског форума кроз Извјештај о глобалној конкурентности, као и Свјетске банке у Извјештају о лакоћи пословања, побољшању конкурентске позиције Црне Горе за 5, односно за 9 мјеста, охрабрује али и посебно обавезује Владу да у наредној години још интензивније настави реализацију мјера које су усмјерене ка даљем јачању наше позиције на глобалној мапи конкурентности и да је Влада са тим циљем у буџету за 2018. годину посебну пажњу посветила дефинисању и промовисању друштва знања, управо кроз већу подршку образовању и науци.

„У том смислу, повећали смо буџет Министарства просвјете за три милиона еура, са циљем даљег побољшања образовне инфраструктуре и стручног оспособљавања. Средства из буџета за 2018. годину биће издвојена за стипендирање дефицитарних занимања у оквиру средњих стручних школа, као и за давање накнада ученицима који се укључе у дуално образовање. Такође, и веома важно: буџетом за 2018. планирано је и 1,8 милиона еура за рјешавање стамбених потреба просвјетних радника у наредне три године – дакле, 600.000 еура по години. То је дио Владине бриге према онима који достојанствено и часно образују и васпитавају нашу дјецу и омладину“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе је рекаод а ће идуће године започети или ће се наставити изградња 8 нових вртића, да је предлогом буџета обухваћен и пројекат основних школа у Толошима и на Карабушком пољу и сале за основну школу „Ловћенски партизански одред” на Цетињу.

„И остали важнији пројекти који су предвиђени, вриједни су пажње, а односе се на основне школе у Бијелом Пољу, Рожајама, и Пљевљима; средњу стручне школу у Голубовцима која се већ гради; санацију клизишта на херцегновској Савини, те Академију умјетности на Цетињу“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе је рекао да ће се повећати и буџет Универзитета Црне Горе и то за 2 милиона, дакле на 19,3 милиона еура, као и да ће у наредној години 3.500 студената похађати бесплатне студије.

„Управо овако у финансијском исказу, као веома важном и мјеродавном за његов развој и друштвену позицију, изгледа однос Владе према Универзитету. У циљу афирмације изузетних вриједности и резултата у образовању, основан је црногорски Фонд за квалитет и таленте, чији је планирани буџет око 1,5 милиона еура у 2018. години, а његов циљ је награђивање најбољих ученика и студената, али и њихових наставника и професора“ – рекао је премијер.

Предсједник Марковић је саопштио да је се у циљу промоције и даљег подстицања најбољих ученика, наставника и професора, као и запослених у систему здравства у 2018. години, обезбијеђено је додатних пола милиона еура у оквиру буџета Генералног секретаријата Владе.

„На тај начин омогућили смо да Влада и премијер могу додатно да афирмишу све оне који остварују запажене резултате“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Када је о науци ријеч премијер је рекао да је буџет Министарства науке за наредну годину 60 процената већи од буџета у протеклох години.

„Поред подршке образовању и науци, Буџет за 2018. годину донијеће и снажну подршку развоју предузетништва кроз већа издвајања за мјере активне политике запошљавања, као и за наставак подршке економској активности и евидентном тренду раста запослености који је забиљежен ове године. Значајно ћемо улагати у подршку предузетништву у туризму, прерађивачкој индустрији, као и у пољопривреду и рурални развој – са циљем бољег коришћења природних ресурса, усвајања нових стандарда, укључујући и оне у безбједности хране“ – рекао је премијер.

Влада се бави сваким аспектом живота пензионера

Говорећи о пензијама предсједник Владе је рекао да је планирано повећање буџета Фонда ПИО за 15 милиона еура за наредну годину и да су предвиђена средства за редовно усклађивање пензија као и за финанансирање социјално-хуманитарних потреба пензионера, додјелу једнократних социјалних помоћи, суфинансирање стамбене изградње за пензионере, опремање и реновирање клубова пензионера.

„То говори да нам није тешко да се позабавимо сваким аспектом животног стандарда црногорских пензионера“ – рекао је премијер додајући да је буџетом планирано опремање Хотела „ПИО” у Улцињу, организација одмора и опоравка у хотелу „Горске очи” на Жабљаку и пензионерском одмаралишту у Улцињу.

„Укупно планирана средства за нове могућности и пензионерски комфор су 2,24 милиона еура за 2018. годину, што је несумњиво наставак добре праксе која је успостављена према најстаријој категорији нашег друштва“ – рекао је премијер.

Инфраструктура под посебном пажњом Владе

Одговарајући на питање Клуба посланика Социјалдемократе Црне Горе и Либерална партија Црне Горе које је поставио посланик Мићо Орландић о томе што Влада предузима и што ће предузети да се ријеши веома лоше стање путне инфраструктуре и саобраћајна оптерећеност на путном правцу Владимирске круте – Вирпазар, преко Мркојевића и Сутормана премијер је подсјетио да је у Експозео рекао да ће Влада посебну пажњу посветити континуираном унапређењу и развоју инфраструктуре, која ће Црну Гору саобраћајно интегрисати, повезати са регионалним и међународним окружењем, и на тај начин је учинити доступном и привлачнијом не само туристима, већ и потенцијалним инвеститорима.

„Подсјетићу и да смо током 2017. године, са различитих кумулативних позиција, за пројекте реконструкције и изградње регионалних и магистралних путева уложили средства у износу од преко 48 милиона еура“ – рекао је премијер додајући да ће у 2018. за ове намјене бити издвојено 69 милиона еура и да је донијета одлука о два кредитна аранжмана од по 40 милиона еура са Европском инвестиционом банком и Европском банком за обнову и развој, који се односе на 13 пројеката реконструкције око 180 километара магистралних путева.

„Када је ријеч о путном правцу Владимирске круте – Вирпазар, преко Мркојевића и Сутормана, односно путним правцима Бар-Каменички мост-Круте у дужини од 14.5км и Вирпазар-Бар преко Сутормана у дужини од 32км, које он обухвата, подсјетићу да су исти категорисани као путеви од локалног значаја, рекли сте то и да су дио укупне путне мреже Црне Горе у којој локални путеви чине око 5.000 километара“ рекао је премијер али је додао да је држава препознала значај и да помаже одржавање тих саобраћајница.

С обзиром на оптерећеност локалног путног правца Бар – Каменички мост – Круте, са скретањем код тунела Ћафе, а нарочито у току туристичке сезоне, Министарство саобраћаја и поморства и Дирекција за саобраћај исти су препознали као уско грло, нарочито када је гранични прелаз Сукобин отворен за теретни саобраћај.

„Према информацијама из Министарства саобраћаја и поморства, планирано је да пројектовање реконструкције тог пута буде завршено до половине наредне године, док би радови могли почети тек након усвајања новог Просторног плана Црне Горе, и прекатегоризације овог путног правца из статуса локалног у регионални или магистрални пут, чиме би он прешао у надлежност Државе. Када је ријеч о локалном путном правцу Вирпазар – Бар преко Сутормана, у дужини од 32 километра, такође је потребно усвојити нови Просторни план Црне Горе, којим ће се евентуално препознати потреба за његовом прекатегоризацијом. Наравно, узимајући у обзир испуњеност техничких и других услова који прате тако важну одлуку. ...Конкретно, из свега наведеног произилази да ово питање мора првенствено бити третирано на нивоу локалних самоуправа, и да зависи и од њиховог стратешког планирања и иницијатива. Свакако, Влада Црне Горе остаје отворена за партнерство и сарадњу, као и пружање подршке развојним инфраструктурним пројектима сваке од општина“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Транскрипт одговора предсједника Владе Душка Марковића на питања шефова посланичких клубова у оквиру премијерског сата


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?