Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе и министар правде Зоран Пажин на ТВ Пинк М: Влада успјешна, бојкот опозиције штети угледу Црне Горе

Објављено: 30.11.2017. 05:24 Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЧУ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Потпредсједник Владе за политички систем и унутрашњу и вањску политику Зоран Пажин рекао је вечерас гостујући у емисији „Аргумент“ Телевизије Пинк М да сматра да је Влада у првој години мандата била веома успјешна, да бојкот парламента од стране опзиције штети угледу Црне Горе, да у случају суђења за кривично дјело тероризам у покушају постоје покушаји одуговлачења судског поступка и злоупотребе овлашћења од стране појединих адвоката као и да се у том случају покушава судница претворити у политичку арену, а Скупштина у судницу.

Успјешна прва година мандата Владе

Потпредсједник Владе је оцијенио да се Влада, у првој години мандата, успјешно носила са свим изазовима, и остварила значајне резултате. „Да је то тако свједочи чињеница да је Црна Гора међу европским државама које имају најозбиљнији најбољи раст ГДП-а, од 4,2% за претходних пола године. Са растом у другом кварталу чак од 5,1%. То су резултати који су респектабилни и на нивоу Европе. Сложићете се да до таквих резултата се не може доћи случајно, него једним озбиљним, преданим и добро промишљеним радом, који сада даје резултате који опет, као такви, нијесу за опуштање, али јесу један добар и поуздан ослонац овој влади да настави у спровођењу реформи. А знаћемо да смо на добром путу онога тренутка када видимо да се стандард грађана поправља на боље, јер је то оно што је, заправо, суштински циљ сваке реформе“ – рекао је потпредсједник Владе.

ЛИНК: хттпс://yоуту.бе/yр79ПеГ8мЗ0

Црна Гора, прије свих у ЕУ

Говорећи о процесу европских интеграција Црне Горе потпредсједник Пажин је изразио очекивање да че Црна Гора постати чланица Европске уније прије 2025. године.

„Ја сам охрабрен ставом господина Јункера, који је рекао да политика проширења Европске уније, за коју знамо да је једна од најуспјешнијих политика Европске уније, се не доводи у питање. Такође, ставом да до 2025, а не као што се погрешно некад тумачи да је то искључиво 2025. година, се може очекивати да Црна Гора, прије свих, а потом и Србија постану пуноправне чланице Европске уније“ – рекао је потпредсједник Владе Зоран Пажин у емисији „Аргумент“ Телевизије Пинк М.

Потпредсједник Владе је оцијенио да је доста постигнуто од отварања преговора у у кључним поглављима 23 и 24.

„Мислим да смо у позицији данас, након 4 године од отварања преговора у овим поглављима, да констатујемо да смо урадили много. То није само став Владе, то је став и Европске комисије. Да смо скоро у цјелости заокружили законодавни оквир који се тиче организације правосуђа и темељних права и слобода. Да смо сада у позицији да на ваљан начин треба имплементирати те законе, што је врло захтјевна фаза, не треба бјежати од те чињенице. Али сам сасвим увјерен да све оно што су привремена мјерила везана за поглавља 23 и 24 смо у прилици да током наредне године испунимо и да, у партнерском доносу са Европском комисијом, дођемо до завршних мјерила и у ова два врло важна поглавља“ – рекао је потпредсједник Владе.

Свједоци смо покушаја одуговлачења судског поступка

Упитан о суђењу за кривично дјело тероризма у покушају потпредсједник Владе и министар правде је поздравио отвореност и јавност суђења и нагласио да је јавност суђења један од атрибута правичности суђења.

„На жалост, са друге стране смо свједоци и да отвореност суђења има своју другу, рекао бих, лошу димензију, јер смо свједоци покушаја одуговлачења судског поступка, злоупотребе процесних овлашћења, напоштовања, вријеђања и омаловажавања појединих учесника у поступку и непоштовања суда. Док то, у одређеној мјери. могу да разумијем када су у питању окривљени који, у незавидној позицији у којој се налазе, траже најбољи начин да пруже своју одбрану, немам нимало разумијевања за адвокате који, као правни професионалци, морали би да знају на који начин се морају понашати у судници. И мислим да је за очекивати да се у наредном периоду за такво понашање као што сам описао заинтересују и адвокатске коморе, не само ова у Подгорици, него и она у Београду и Новом Саду. Наравно, ово се не односи на све адвокате, него на оне који одступају од правила адвокатске етике, а један број адвоката савјесно обавља своју дужност и на томе им треба честитати“ – рекао је потпредсједник Владе и министа рправде.

ЛИНК: хттпс://yоуту.бе/б0WВ9ИЗХyН4

Додао је да није прихватљиво претварање суднице у политичку арену, нити скупштине у судницу.

„Прије свега, тешко је не примијетити тај један тренд претварања суднице у политичку арену и, са друге стране, покушај претварања Скуштине у судницу. То је нешто што сасвим извјесно није прихватљиво и нешто што, у коначном, неће остварити било какав циљ, уколико неко очекује нешто од таквога приступа суђењу,“ оцијенио је Потпредсједник.

ЛИНК: хттпс://yоуту.бе/Је1зХН6ОФСц

Критиковање изборног процеса, уз одбијање учешћа у његовом унапређењу је политички апсурд

Упитан о политици опозиције да бојкотује рад парламента потпредсједник Владе Зоран Пажин је оцијенио да је неспремност опозиције да учествује у раду скупштинске Радне групе за примјену препорука ОДИХР-а политички апсурд.

„Па заиста, један је, рекао бих, политички апсурд. Албер Ками би рекао парадокс апсурда садржан у чињеници да опозиција која драматично указује на наводне недостатке у демократичности изборног процеса, који опет наводно произилазе из недовољно добрих рјешења у изборном законодавству, када добије прилику да узме учешће и мијења те законе, а немојмо заборавити да је управо опозиција доминантно учествовала у доношењу постојећих законских рјешења, дакле када добију прилику да покажу своје знање и добру вољу да ствари мијењају у корист грађана, не покажу ни најмање спремности да узму учешће у том процесу. Не могу да се томе не чудим и не могу да не поставим питање да ли је то заправо један покушај стварања алибија опозиције за неке будуће изборне промашаје.“

ЛИНК: хттпс://yоуту.бе/бЈЕи-Сxјп5Е

Политичка култура је упитна ако се избори признају само гдје се политички профитира

Говорећи о бојкоту рада Скуштине од стране опозиције навео је: „Да се заједно подсјетимо како смо дошли у ову ситуацију. Дакле имали смо владу изборног повјерења. Не као израз слабости тадашње владе, него као израз демократског капацитета владе да се отвори према представницима опозиционих партија, како бисмо дошли у позицију да нико не оспорава будуће резултате избора. Опозиција је имала кључне ресоре у својим рукама. Била је у прилици да контролише све што се догађало и на сједницама Владе и, уопште, у организацији државне управе. Постигнут је одговарајући споразум, који је потписан, а један од елемената тог споразума био је, управо, да ће се признати резултати избора који слиједе. Избори су били и након избора записници уредно потписани. Сада видимо као један нови вид опструкције политичког система одбијање да се потписују записници. То је сад један нови квалитет деструкције политичког процеса у Црној Гори. Нећу сада о томе да говорим, али ћу се подсјетити да је након избора опозиција са једним дијелом власти међусобно покушавала да формира Владу, да су формирали у свим локалним самоуправама гдје су остварили већину, гдје су успјели да заокруже ту већину, да би на крају тврдили да демократски процес није био легитиман и након чега се приступило бојкоту Скупштине. Какав ниво политичке културе треба бити ако признајете изборе само тамо гдје остварујете политички профит?“ – рекао је потпредсједник Владе Зоран Пажин.

ЛИНК: хттпс://yоуту.бе/6ЦФУwГq_КВQ


Опозиција дјелује по моделу 'привилегије да, обавезе не'

Упитан да ли бојкот опозиције утиче на међународни имиџ државе, рекао је: „Не треба бјежати од чињенице да ово свакако не доприноси добром имиџу државе. Како да доживљавате као добар имиџ државе ситуацију када нешто мање од половине посланика у парламенту одбија да узме учешћа у раду парламента? Имате једну специфичну ситуацију да су пристали да им се верификују мандати, да трпе све привилегије као посланици, а да истовремено немајући одговорности према грађанима не партиципирају у раду парламента. Дакле, привилегије да, обавезе не. Ја то не доживљавам као један одговоран приступ политици, у заступању онога што су интереси грађана који су их подржали. Одговорност прије свега носимо сви према грађанима. Такве одговорности у овом случају нема, ја је заиста као такву не видим.“

ЛИНК: хттпс://yоуту.бе/ГФвоwпнгWXо

   
Нема институционалне кризе, Влада нуди дијалог, али не пристаје на ултиматуме

Потпредсједник Пажин не нагласио да не сматра да се Црна Гора налази у институционалној кризи, те да се актуелна политичка криза рјешава кроз отворен демократски и политички дијалог.

„Не требам вас подсјећати да је неколико пута од стране владе такав дијалог понуђен. Да је премијер Марковић ишао и корак даље, да је понудио учешће грађанском дијелу опозиције и у самој влади. На какве смо одговоре наишли? Наишли смо на одговор од Демократске Црне Горе да ни под којим условима неће сјести за сто да разговарају са представницима Владе. Такође смо добили одговор од једне друге политичке партије да, уколико таквог дијалога буде за тим столом, да ће се тај сто преврнути. Остатак грађанске опозиције каже да су једино спремни да разговарају о датуму поновљених избора. То је једна врста ултиматума, али прије свега дозволите ми да се осврнем на чињеницу да такав став о понављању избора нема никакво утемељење нити у праву нити у чињеницама. Јер избори који су признати од читавога свијета, након што резултате тих избора прогласи Државна изборна комисија, у складу са правним поретком Црне Горе, у складу са Уставом Црне Горе, није могуће поновити. Могуће је разговарати о ванредним изборима, а рекли смо између осталих тема, али без ултиматума и условљавања на које не пристајемо, као што ниједна демократска власт не би пристала. Дакле, да се унапријед одреди датум избора и да је то услов да би се уопште разговарало о рјешавању политичке кризе. Наш је став сасвим супротан. Ми смо спремни за отворен политички демократски дијалог без условљавања, јер је то једини начин да се стигне до рјешења које би могло значити излазак из политичке кризе.

ЛИНК: хттпс://yоуту.бе/ЕЦУц054иБwМ


Како се велика количина долара нашла у Црној Гори пред изборе и непосредно након избора?

Говорећи о налазима истражних органа о незаконитом упливу новца из иностранства у вријеме прошлогодишњих парламентарних избора, Потпредсједник је навео: „Оно што је питање које тражи свој одговор јесте како се велики број долара, као једне валуте која није валута обавеза у Црној Гори, нашао пред изборе и непосредно након избора у Црној Гори. Како је тај новац остварен, да ли је тај новац законито стечен или је стечен на неки незаконит начин, то је оно што је потребно да истражни органи утврде. Што је послужило као правни основ за улазак тог новца у Црну Гору? Према сазнањима која су сасвим јасна, један дио тог новца је стигао из дражава у окружењу. Један дио новца је стизао директно уплатама из неких држава бившег Совјетског Савеза, један дио тог новца је ушао преко неких бизнисмена у Црној Гори. Све су то питања која траже свој одговор, а да их одговоре позвани су истражни органи.

ЛИНК: хттпс://yоуту.бе/ОсзфОцСДитЕ


Предсједничких избора ће бити, Устав има одговор на сва питања

Потпредсједник је изразио наду да ће повратком опозиције у парламент, демократски процес добити на пуноћи. „Оно што знам јесте да правни систем, уставни поредак, има одговоре на сва питања – уз учешће опозиције, уз одсуство опозиције. Дакле, дозволите ми да изнесем једно своје размишљање везано за предсједничке изборе. Дакле, предсједнички избори би били заиста прилика да сви учесници у демократском процесу одмјере своје снаге подршком кандидата за којег сматрају да би на најбољи начин презентовао интересе свих грађана Црне Горе. Међутим, уколико таквих избора не би било и за постоји одговор у Уставу. У Уставу, у члану 99, се каже да истеком мандата предсједника државе његову дужност обавља предсједник Скупштине. Дакле, тај вид опструкције, ако се чини некоме као нада за ново уцјењивање и нове ултиматуме нема своје утемељење у Уставу, јер Устав има одговор чак и на то питање. Прије свега желим да поручим да ће избора бити, али они који се надају да их неће бити немају упориште за то ни у Уставу, јер је Устав ријешио чак и такву ситуацију. Мислим да би било корисно да представници опозиције, уколико размишљају о бојкоту предсједничких избора, имају у виду члан 99 Устава Црне Горе.“

ЛИНК: хттпс://yоуту.бе/0спнн-вЦ6М8


Ускоро двије нове стамбене зграде за судије и запослене у судовима

Говорећи о потреби рјешавања стамбених питања судија и запослених у правосуђу, потпредсједник Пажин је истакао: „Дозволите ми са задовољством да констатујем овом приликом да, у партнерском односу између Главног града, Владе, односно Министарства правде, и Судског савјета, ускоро ћемо бити у прилици да изградимо двије зграде за потребе рјешавања стамбених потреба судија. И са посебним задовољством истичем, не само судија, него и службеника који раде у судовима. То је једна веома важна ствар и нешто што ће дугорочно да буде од значаја за унапређење рада судија, који ће бити у прилици да ситуирани и без брига о материјалним, екзистенцијалним питањима дијеле правду на одговарајући начин.“

ЛИНК: хттпс://yоуту.бе/вПЗ73Y2Уwиw


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?