Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић поводом прве године рада Владе: Влада успјешно остварила већину циљева у атмосфери никад агресивније политичке деструкције

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću
                                                                                
                                                       
Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је поводом прве годишњице мандата Владе да је Влада у цјелини била успјешна, да је остварила већину својих циљева, у неким ресорима и изнад планираних, да ти резултати нијесу пали с неба већ су плод посвећеног даноноћног рада и то у атрмосфери никад агресивније политичке деструкције од стране опозиционих странака које су бојкотовале рад Парламента.

Предсједник Владе је на почетку обраћања подсјетио на кључна обећања из експозеа, која је као тадашњи мандатар саопштио посланицима и укупној јавности.

 
На плану међународне афирмације наше државе, као најважније достигнуће издвојио је оставаривање пуноправног чланство Црне Горе у Сјеверноатлантској алијанси. 

„Постали смо 29. чланица НАТО савеза, на тај начин осигурали безбједност наше земље, али и створили претпоставке за убрзанији економски раст и развој. Црна Гора је неповратно своју будућност везала за најмоћнији војни и политички савез данашњице и добила своје мјесто за столом гдје се одлучује – први пут у својој историји. Зато овај догађај издвајам као најважније достигнуће у првој години рада Владе" - истакао је предсједник Марковић.

Влада је веома посвећено радила и на реализацији другог вањскополитичког приоритета – чланству у Европској унији. У тренутку конститутисања ове Владе 22 поглавља су била отворена и једно привремено затворено, а данас је то бројка од 28 отворених и три затворена поглавља, с тим што је сасвим извјесно да ће у наредних пар недјеља бити макар још два отворена поглавља. 

Како је премијер истакао, Влада је била проактивна и на пољу регионалне сарадње, а посебно кроз Берлински процес који је донио значајне бенефите региону Западног Балкана у обнови и модернизацији заостале инфраструктуре. На тај начин, навео је премијер Марковић, промовисан је нови начин комуникације међу регионалним лидерима, кроз интензиван дијалог на највишем нивоу, који се одвијао не само у Бриселу и европским пријестоницама већ први пут и у нашим државама. 

„Црна Гора је тако добила прилику да почетком августа ове године буде домаћин самита Јадранске повеље, уз учешће лидера свих земаља Региона, као и посебну част да угости потпредсједника Сједињених Америчких Држава Мајка Пенса. Тај догађај, као и оцјене које су том приликом изречене о Црној Гори, снажно су потврдили стратешко партнерство наше земље и Сједињених Држава и додатно оснажили положај и углед Црне Горе на међународној сцени" - оцијенио је предсједник Владе. 

Премијер је рекао да су посебно важне биле активности Владе на плану економске политике, подсјетивши да је прије годину дана у експозеу најавио да само реалан раст економије на нивоу од 4 одсто гарантује опоравак и смањење заостајања за развијеним европским друштвима, као и да је за 2017. годину пројектован реалан раст од 2,7 посто.

„Сада могу рећи да је реалан раст наше економије у овој години знатно изнад планираног и да неће бити мањи од четири посто! То је готово два пута више од просјека у државама Европске уније и око 1,5 процентних поена више од очекиваног раста у региону Западног Балкана. Тако динамичан економски раст заснован је на снажној инвестиционој активности, као и расту личне потрошње и извоза, генерисаног резултатима изванредне туристичке сезоне" - истакао је прмеијер.

Навео је да је такав снажан раст донио је и нова запошљавања, раст у односу на претходну годину и охрабрујућу чињеницу да се половина од 5,5 хиљада нових радних мјеста односи на реални сектор, као и и раст просјечне нето зараде која је у октобру износила 511 еура, што је највише у Региону. Поред тога, настављено је и са пројектованим усклађивањем пензија, чија редовна исплата, и поред свих изазова, ниједног тренутка није, нити ће бити доведена у питање.
  
Предсједник Владе је подсјетио да је ова Влада, у циљу јачања макроекономске стабилности, практично била принуђена да већ у првом мјесецу свог рада донесе мјере санације буџетског дефицита и јавног дуга. Истакао је да је фискална консолидација осмишљена тако да се не наруши пословни амбијент, да се задржи атрактивност Црне Горе као инвестиционе дестинације, а да се истовремено заштити стандард социјално најрањивијих категорија становништва.
 
Као доказ одговорног вођења јавних финансија, премијер је навео сљедеће: 

„Само пар података као илустрација са колико одговорности су вођене јавне финансије: наплата изворних прихода буџета за 11 мјесеци ове године порасла је 64 милиона еура, или око пет посто у односу на претходну годину. Према процјени за 2017. очекује се да ће приходи буџета бити за 95 милиона еура изнад оних у претходној години, док ће текући издаци буџета бити мањи за близу 50 милиона еура. Капитална потрошња, као развојна компонента, већа је око четири пута него у 2016. години, превасходно усљед интензивирања радова на изградњи ауто-пута. Све то доводи до процјене да ће дефицит буџета за 2017. у односу на бруто-домаћи производ бити мањи за 2,3 процентна поена него што је то планирано Фискалном стратегијом за ову годину".
                       
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
   
У циљу повећања конкурентности, предсједник Марковић је рекао да се у комбинацији са мјерама фискалне консолидације Влада спроводи структурне реформе - настављене су реформе на тржишту рада и социјалној политици, здравству, образовању, пореској политици, као и државној администрацији у циљу повећања њене ефикасности. Поред тога, унапријеђен је законодавни оквир у области планирања простора и изградње објеката доношењем новог Закона, док је најкомплекснији плански документ – Просторни план посебне намјене за обално подручје, у завршној фази.

Говорећи о нето приливу директних страних инвестиција у првих девет мјесеци, премијер је навео да је износио око 312 милиона еура и изразио увјерење да ће, уз очување конкурентног пореског амбијента, у наредној години тај прилив бити још интензивнији. Нагласио је да инвестиције неће стизати само у туристичке капацитете на нашој обали, већ и у нове центре у сјеверном дијелу Црне Горе. 

Предсједник Марковић је истакао да је ова Влада у пуној мјери била посвећена и равномјернијем регионалном развој, уз повећану бригу према Сјеверу, што потврђује и податак да је у овој години око 80 одсто планираног капиталног буџета усмјерено у пројекте у сјеверном региону. Томе у прилог иде и податак да је Агробуџет у овој години повећан 40 посто и да је око 11 хиљада пољопривредних произвођача добило одређену врсту субвенције – од чега значајан број управо са сјевера Црне Горе. 

Када је ријеч о реформи у области социјалне политике, која је била нужна након што је Уставни суд оцијенио неуставним доживотне накнаде за мајке са троје и више дјеце, премијер је навео да је измјенама Закона о социјалној и дјечјој заштити обезбијеђена праведнија расподјела социјалних фондова. Поред тога, сачувана је фискалну одрживост и смањења фиктивну незапосленост. 
„Свјесна комплексности овог проблема, Влада је одољела притисцима да се одржи ова темпирана бомба, подметнута у наш финансијски систем политичким калкулацијама у претходном сазиву Парламента" - оцијенио је премијер.

Говорећи о укупном друштвеном амбијенту у којем је Влада спроводила свој Програм, предсједник Марковић је истакао да су ови резултати остварени у атрмосфери никад агресивније политичке деструкције од стране опозиционих странака које су бојкотовале рад Парламента. наводећи да су опозицине стране користиле сваку прилику да покушају да компромитују своју државу и њене институције, навео је да је Владин одговор је био јасан и недвосмислен: чврста вјера у институционални капацитет државе и пуно повјерење у рад институција система. 

„Свједоци смо да је у претходних годину дана бојкот парламента од стране опозиционих странака усложњавао политичку сцену. Иако Влада није произвела ову ситуацију, у циљу њеног превазилажења више пута сам нудио дијалог опозицији, чак и мјеста у мом кабинету. Сматрам да је на политичким партијама да у Парламенту траже рјешење, а Влада ће се превасходно бавити даљим економским напретком и стварањем услова за бољи живот свих грађана " - навео је премијер. 

Подсјетивши на оспоравања којима је дочекано конституисање 41. Владе, њена компетентност као колектива и готово свих министара појединачно, а посебно оних из мањинских странака, премијер је навео да стиче утисак да је створена синергија неких политичких странака, дијела медија и невладиног сектора како се не би говорило о реалним резултатима рада Владе, већ да би се на сваки начин оспоравао њен кредибилитет и прорицао брзи крај. 

Осврнуо се и на неспоразум са дијелом руководства државног Универзитета, подсјетивши да је Влада чврсто стајала на становишту да водећа образовна институција треба да доприноси држави и њеним интересима, а не појединачним циљевима.

„Када смо оптуживани да желимо да ускратимо аутономију Универзитету, Влада је свој однос показивала опредјелјујући за Универзитет буџет већи него икада и пажљиво водећи рачуна о потребама студентске популације" - рекао је предсједник Владе.

Како је предсједник Марковић навео, Влади се неосновано приговарало и да је недовољно посвећена очувању државног и националног идентитета, напоменувши да се превиђа елементарна чињеница да се само на снажној економији и расту запошљавања могу створити претпоставке како би се у пуној мјери посветили овим, свакако не мање важним питањима. 
„Превиђа се такође да очување и јачање идентитета не може бити ексклузивна тема и право појединаца, ма колико они настојали да то право приграбе за себе, већ се у пуној мјери томе морају посветити институције ове државе. У том циљу, Влада је интензивно радила на јачању сарадње са Црногорском академијом наука и умјетности, помажући све оне пројекте који, након дуго времена, ову академију заиста чине – црногорском" - поручио је предсједник Владе.

На приговоре да Влада није адекватно одговорила на спрјечавања активности разних криминалних структура, премијер је навео да интензивна активност органа безбједности кроз готово свакодневне рације и контроле сумњивих појединаца, група и објеката, говори управо супротно. На тај начин се, истиче предјседник Владе, шаље јасна порука да се криминалци у Црној Гори не могу осјећати комфорно, да нема повлашћених нити ће их бити.

Премијер је на крају обраћања подсјетио и на још једно обећање из експозеа - да ће након годину дана рад сваког министра бити оцијењен и да ће од те оцјене зависити њихов останак на тој функцији.

„С обзиром на све речено, оцјењујем да је рад Владе у цјелини, као и свих министара појединачно, био успјешан. Остварили смо већину наших циљева, у неким ресорима и изнад планираних. То није пало с неба, то је плод посвећеног даноноћног рада, због чега сматрам да су министри одговорили задатку. Свјестан сам наравно и одређених недостатака и обавезе да се они отклањају. Посебно зато што у 2018. годину улазимо са још озбиљнијим амбицијама и са још већом одговорношћу него што смо је прихватили 28. новембра прошле године. Резултатима у првој години, сами себи смо подигли критеријуме за мјерење успјеха у наредној. Вјерујем да су тога свјесни и сви чланови ове Владе" - истакао је предсједник Владе.

Нагласивши да ће најреалинији суд о раду Владе, њеним дометима и недостацима, дати грађани , премијер је изразио увјерење да је већина свјесна да је у првој години рада Влада показала досљедност, одговорност и пуну посвећеност реализацији свог Програма. 
           
Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
         
„Вјерујем да су бенефити таквог рада почели да се осјећају и у свакодневном животу наших грађана, а немам никаву дилему да ће се у наредној години то још конкретније одразити на животни стандард, што је и наш кључни циљ" - закључио је предсједник Владе.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
 
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?