Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Уговор о кредиту са ЕБРД-ом за реконструкцију три магистрална правца у Црној Гори

Објављено: 07.12.2017. 18:35 Аутор: Ивона Михајловић - администратор

Ministarstvo finansijaМинистар финансија Дарко Радуновић и шеф канцеларије Европске банке за обнову и развој у Подгорици, Јаап Спреy потписали су данас Уговор о зајму између Владе Црне Горе и ЕБРД-а, за реализацију Пројекта реконструкције магистралних путева у Црној Гори, у износу од 40 милиона еура.

Поменутим Пројектом Министарства саобраћаја и поморства, односно Дирекције за саобраћај, планирана је реконструкција дионице пута у дужини око 20 км између Рожаја и Шпиљана, и проширење са двије на четири траке дионице пута, у дужини од око 16 км, између Тивта и плаже Јаз, као и реконструкција и проширење са двије на четири траке дионице пута, у дужини од око 15.5 км, између Подгорице и Даниловграда. Укупна вриједност Пројекта је 52,05 милиона еура, од чега је износ од 40 милиона еура обезбјеђен кредитним аранжманом са ЕБРД-ом, док ће преостала средства бити обезбјеђена из донације ЕБРД-а, у износу од 1,015 милиона и учешћем Владе од 11,03 милиона еура.

Министар Радуновић је приликом потписивања уговора нагласио да је овај пројекат од изузетног значаја за даљи развој Црне Горе, и израз је спремности Владе да подржи даљи развој путне инфраструктуре државе, која је важна за економски раст и регионалну интеграцију.

,,Бољи путеви значе више саобраћаја, више трговине, економски раст, више радних мјеста, и нешто што је добро како за грађане Црне Горе тако и за предузећа и туризам генерално“, поручио је г-дин Спреy и пренио задовољство досадашњом сарадњом са Владом Црне Горе.

Потписивању уговора, присуствовао је и директор Дирекцје за саобраћај, г-дин Саво Парача, који је наглашавајући посвећеност органа на чијем је челу, да кроз овакве пројекте прави модерне саобраћајнице у циљу повећања безбједности на путевима али и олакшаног транзита људи и роба на домаћој територији, истакао да су очекивања да ће се тендерске процедуре за реализацију пројекта покренути већ почетком сљедеће године како би се у што краћем року створиле могућности да се крене са извођењем радова.

Када је ријеч о финансијским условима Уговора , исти је потписан на износ од 40 милиона еура, при чему ће 10 милиона еура бити реализовано у наредној години док ће у 2019. и 2020. години бити реализована средства у износу од по 15 милиона еура. Уговор је потписан на период од 15 година са 3 године грејс периода, док ће каматна стопа бити шестомјесечни ЕУРИБОР + 1 % маргина. Наведени услови кредита су, како је саопштио генерални директор Директората за државни трезор, Драган Дармановић , изузетно повољни и омогућиће умјерену отплату кредита која неће представљати оптерећење за буџет.

Изјаве потписника Уговора, као и корисника средства можете погледати овдје.

Видео: Потписивање Уговора о зајму са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) - кадрови

Видео: Министра финансија Дарко Радуновић - изјава након потписивање Уговора са ЕБРД-ом

Видео: Шеф Канцеларије Европске банке за обнову и развој Јаап Спреy - изјава након потписивања Уговора са ЕБРД-ом

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?