Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 53. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Видео: 53. сједница Владе Црне Горе - кадрови

Фотографије: 53. сједница Владе Црне Горе (43,1 МБ) 

Влада је данас на 53. сједници, којом је предсједавао потпредсједник за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић, утврдила Приједлог закона о измјенама Закона о буџету Црне Горе за 2017. годину којим су и изворни приходи и укупни планирани издаци буџета повећани за 9,5 милиона еура, те је планирани ниво дефицита буџета остао непромијењен.

У односу на Закон о буџету Црне Горе за 2017. годину, издаци Текућег буџета увећани су за 8,61 милиона еура, издаци државних фондова увећани су за 0,89 милиона еура, док су издаци трансакција финансирања и капиталног буџета остали непромијењени. У предложеном закону, који је упућен Скупштини на усвајање по скраћеном поступку, средства су издвојена за: Министарство економије – милион еура за субвенције за производњу и пружање услуга које се односе на субвенционирање „рањивих купаца“ електричне енегрије; Текућу буџетску резерву у износу од 490 хиљада еура; Министарство саобраћаја и поморства у износу од 7.117.807,03 еура, од чега 5.200.000,00 еура за плаћање дијела доспјелих обавеза Монтенегро Аирлинеса према више пружалаца услуга из разлога да не би дошло до угрожавања операција националног авио превозника и 1.917.807,03 еура за „Жељезнички превоз Црне Горе“ АД и „Жељезничку инфраструктуру Црне Горе“ АД на име субвенције за обавезу јавног превоза путника усљед ремонта пруге у Републици Србији, што за посљедицу има немогућност сервисирања текућих обавеза. За потребе Заводе за запошљавање издвојен је износ од 893.601,47 еура.

Министар финансија Дарко Радуновић је рекао, образлажући приједлог, да су напори Владе и Министарства финансија довели до резултата на које можемо бити поносни, да је у државну касу је уложено више новца – пројекције указују на око 90 милиона еура до краја године, док је из државне касе потрошено мање него у претходном периоду што је створило прилику да на крају године додатна средства буду упућена тамо гдје су она најпотребнија. Предсједавајући Милутин Симовић је рекао, закључујући расправу, да Влада ребалансом издваја тек десети дио увећаних прихода како би га државно одговорно и домаћински усмјерила на измирење већ створених односно приспјелих обавеза.

У оквиру реализације Стратегије јавне управе, Влада је утврдила Предлог закона о државним службеницима и намјештеницима чијим доношењем ће се унаприједити нормативни оквир за службенички систем, у циљу пуне примјене принципа запошљавања по систему заслуга и мобилности, како на централном тако и на локалном нивоу. Предлогом закона се предвиђају измјене у односу на важећа рјешења, нарочито у односу на поступак распоређивања, запошљавања, избора кандидата, оцјењивања, на избор старјешине органа управе и високи руководни кадар, професионализацију Комисије за жалбе и Дисциплинске комисије, као и на увођење института вршиоца дужности. Примјеном нових рјешења наставиће се модернизација службеничког система у Црној Гори, у складу са савременим праксама управљања људским ресурсима. Биће ојачан принцип запошљавања на основу компетентности за упражњено радно мјесто, а уједно ће се елиминисати непотребни бирократски елементи у процедурама. Поступак избора је конципиран тако да путем провјере знања, способности, вјештина и компетенција, значајних за обављање рада на одређеном радном мјесту, обезбиједи избор, именовање, односно постављење најкомпетентнијих кандидата, у циљу професионализације и повећања ефикасности апарата државне управе.

Влада је усвојила Информацију о Предлогу пакета подршке који се односи на пружање услуга Црној Гори од стране НАТО Агенције за комуникације и информације (НЦИА) у области комуникационо-информационог система, за 2017. годину и прихватила Пакет подршке, којим се документује спецификација услуга између Агенције и Црне Горе. Тиме се обезбјеђује функционисање и одржавање пружених сервиса НЦИ Агенције, као и питање инсталације НАТО заштићене комуникационе мреже (НС WАН) у Министарству одбране, Министарству вањских послова и Дирекцији за заштиту тајних података.

Усвојена је и Информација о приједлогу Партнерског споразума за спровођење пројекта АДРИОН815 - Јединица за координацију подршке – Подршка управљању Стратегијом Европске уније за Јадранско - јонски регион (ЕУСАИР) – Јединица за координацију подршке за ЕУСАИР, који се финансира из програма Интеррег Адрион и прихваћен текст Споразума. У спровођењу Стратегије учествују Албанија, БиХ, Црна Гора, Грчка, Хрватска Италија, Словенија и Србија. Програм транснационалне сарадње 2014 - 2020 (АДРИОН) је успостављен ради боље интеграције земаља чланица и нечланица Европске уније, као и јачања економске, социјалне и територијалне кохезије, користећи се богатим природним, културним и људским ресурсима на територији Јадранског и Јонског басена. Јединица за координацију подршке треба да омогући јачање институционалних капацитета кључних заинтересованих страна и јавних управа држава укључених у управљање Стратегијом. Укупни буџет за пројекат износи 11.501.171,00 еура, од чега се на земље чланице ЕУ односи 9.819.733,00 еура, а на земље кориснице ИПЕ 1.681.438,00 еура. По овом основу Црној Гори је опредијељено 428.610,00 еура за период 2016 – 2022. године.

Влада је усвојила Информацију о потреби набавке и обезбеђењу донаторских средстава за набавку магнета МР Ессенза 1.5Т Тим + Дот за потребе Института за болести дјеце Клиничког центра Црне Горе и прихватила Уговор о донацији између Удружења привредника Абу Дабија и ЈЗУ КЦЦГ у износу од 400.000 еура. Закључивањем Уговора омогућиће се набавка дијагностичког магнета, чиме се наставља стални развој професионалних и технолошких капацитета Института за болести дјеце.

У циљу унапређења билатералних односа и сарадње, усвојена је Информација о закључивању меморандума о разумијевању између Министарства вањских послова Црне Горе и Министарства вањских послова Сједињених Мексичких Држава о успостављању политичких консултација о питањима од обостраног интереса.

Влада се упознала Извјештајем о раду Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија за период од 23. маја до 23. септембра 2017. године, који је доставила Комисија.

На данашњој сједници Влада је одлучила да породици Марије и Драгутина Јовановић са Цетиња, поводом рођења троје дјеце, из Текуће буџетске резерве уплати износ од 6.000,00 еура.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?