Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Симовић у Андријевици: Све спремно за почетак градње Куће воћа и нове фабрике за флаширање воде

Објављено: 08.12.2017. 19:31 Аутор: МПРР

MPRRMPRR
Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић данас је у Андријевици саопштио да су створене претпоставке за почетак градње Куће воћа, чиме ће се допринијети даљем развоју подручја Андријевице и сјевера. Значајан допринос у том правцу даће и нова фабрика за флаширање воде са изворишта „Ледени извор“, Сјеножита, за коју је данас потписан уговор о концесији.

И данас смо заједно. У Андријевици, са домаћином – предсједником Општине и његовим сарадницима, са вриједним произвођачима и предузетницима. И данас нас је окупила тежња ка напретку и пројекти које ћемо заједно реализовати. Ово су добре вијести које нас посебно радују, јер доприносе развоју сјевера и доносе нова радна мјеста”, оцијенио је Симовић.

Влада Црне Горе ће изградњу “Куће воћа”, инвестицију вриједности 1,33 милиона еура, финансирати средствима капиталног буџета, из кога је за ову намјену у 2018. години опредијељено 510 хиљада еура. Објекат ће градити фирма Неимар инжењеринг” из Подгорице, која је недавно изабрана као најбољи понуђач на тендеру, а одабрано идејно архитектонско – урбанистичко рјешење “Куће воћа” представили су данас у Андријевици представници фирме “Архинг инжињеринг”.

Потпредсједник Владе Симовић казао је да ће то бити - кућа свих воћара, сакупљача и берача јединствених дарова природе овога краја. “Кућа воћа биће мјесто састајања, разговора и договора, мјесто на коме ће произвођачи усвајати нова знања и на коме ће се моћи снабдјети неопходним репроматеријалом и мјесто које ће својим савременим прерађивачким и складишним капацитетима омогућити да се сачува и оплемени рад вриједних воћара и сакупљача”, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Он је оцијенио да ће објекат “Кућа воћа” бити складно уклопљен у природни амбијент, а да посебну симболику има пренамјена некадашњих војних у привредне објекте од ширег значаја. Подсјетио је у том смислу на сличан пројекат у области пољопривреде, из 2007. године, којим је Црна Гора постала богатија за један од највећих и најсавременијих винских подрума у Европи – Шипчаник “који данас представља мјесто које не оставља равнодушним ни најизбирљивије и најзахтјевније посјетиоце из цијелог свијета”.

Сигуран сам да ће овако конципирана “Кућа воћа” имати и туристички значај и да ће својом понудом обогатити туристичку разгледницу Андријевице и овога краја. Спој пољопривреде и туризма, свакако, представља једну од компаративних предности Црне Горе, и значајну могућност пласмана пољопривредних производа – “извозом на кућном прагу”, поручио је Симовић.

Овај пројекат ће, како је истакао, допринијети достизању стандарда конкурентности, квалитета и безбједности хране, који су неопходни за одржив наступ на све захтјевнијем тржишту.

Потписан уговор о концесији за “Ледени извор”

Реализација другог пројекта – изградња фабрике за флаширање воде са изворишта “Ледени извор” – Сјеножета, у подножју планине Комови, на надморској висини од 1200м, значи валоризацију издашних водних потенцијала Андријевице и доноси нова радна мјеста, казао је потпредсједник Симовић након потписивања уговора о концесији са представником концесионара предузећа “Вила Мир” доо из Котора.

Уговор о концесији је потписан на 25 година, а укупна вриједност ове инвестиције износи више од милион еура. Према инвестиционом програму, у овој фабрици ће бити отворена 24 нова радна мјеста.

Симовић је овом приликом указао на два кључна питања и изазова у области флаширања вода: како супституисати годишњи увоз флаширане воде од скоро 9 милиона еура и како повећати извоз на регионална и шира тржишта.

MPRRMPRR

Брзо преиспитивање свих досадашњих концесионих уговора: Држава је дала концесије да би се оне користиле

Обавезе и одговорности су заједничке, прије свега, привредних субјеката и њихових асоцијација, али и државних институција. Држава је дала концесије, да би се оне користиле. Да би се на бази тог датог права валоризовао тај природни ресурс, створила нова вриједност, сачувала постојећа и отворила нова радна мјеста, са мотивисаним запосленима – редовним платама, плаћеним порезима и доприносима, да би се држави платила концесиона накнада и порез, обогатила понуда са домаћим брендовима у нашим маркетима, на нашим аеродромима, у нашим хотелима, као и извезли значајни контингенти”, казао је Симовић.

Симовић је поручио свим концесионарима са којима је потписан уговор о концесији, а који нијесу испунили концесионе обавезе и гдје су већ увелико истекли рокови за прибављање концесионих аката и не обављају концесиону дјелатност у складу са уговорима, “да ће веома брзо ти уговори бити преиспитани”.

“Већ смо их позвали да доставе прецизне динамичке планове реализације. У току је анализа изјашњења по сваком уговору, гдје ће се на основу досадашњих улагања и додатних аргумената које су изнијели концесионари одлучити о продужењу или о покретању поступка раскида уговора”, казао је Симовић.

Пројекти за унапређење квалитета живота

За пројекте који су данас представљени у Андријевици, заједно са будућим развојним пројектима који се планирају, потпредсједник Владе је изразио увјерење да ће допринијети остварењу коначног циља – унапређењу квалитета живота становника Андријевице и сјевера Црне Горе.

“Укупни резултати које смо постигли реализацијом економске политике, дају нам за право да будемо оптимисти”, закључио је Симовић.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?