Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде М.Симовић у Андријевици разговарао са представницима локалне самоуправе

Објављено: 08.12.2017. 22:56 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде мр Милутин Симовић приликом радне посјете Андријевици имао је посебан састанак са предсједником Општине Срђом Машовићем и његовим сарадницима и том приликом разговарано је о актуелним развојним пројектима, као и могућностима валоризације потенцијала за даљи развој општине, кроз нове пројекте.

На састанку су размотрена изузетно позитивна очекивања од пројеката Кућа воћа и нове фабрике за флаширање воде, који су данас представљени као нови и значајни инвестициони пројекти не само за развој Андријевице, него и ширег подручја сјевера Црне Горе. Саговорници су размотрили и остале актуелне пројекте који се реализују у областима пољопривреде, коришћења хидропотенцијала за производњу енергије изградњом малих хидроелектрана, као и дрвопрераде. Оцијењено је да је Општина Андријевица на добром путу и да је потребно наставити са развојем пројеката на бази коришћења природних потенцијала, како би се убрзао раст локалне економије и побољшао квалитет живота становника тог краја. Истакнута је и важност подстицања нових иницијатива које могу допринијети валоризацији туристичких потенцијала подручја Андријевице.

Потпредсједник Симовић је честитао локалној самоуправи на свему што је постигнуто у посљедњем периоду, посебно издавајајући домаћински однос који је резултирао финансијској стабилности Општине, али и стварању предузетничког духа на подручју општине, као предуслова за отварање нових радних мјеста. Симовић је истакао да Андријевица на том плану може да буде примјер многим црногорским општинама. Тим поводом најавио је активности Владе на стварању системских рјешења која ће омогућити одрживо финансирање локалних самоуправа у Црној Гори.

Симовић је честитао Општини Андријевица и на иницијативи да сама покрене развојне пројекте, какав је изградња мале ХЕ на градском водоводу од које се очекују значајни приходи по општински буџет. Сумирајући резултате које су на подручју Андријевице постигнути у обалсти пољопривреде, он је казао да га радује значајан број корисника који су искористили мјере подршке Министарства пољопривреде и пројеката који се реализују са међународним партнерима. Као перспективу даљем развоју, осим посвећености локалне самоуправе, види и у чињеници да постоји евидентна енергија удруживања пољопривредних произвођача, посебно у области малинарства, која је препозната као кључна развојна шанса овог краја. Симовић је најавио могућност отварања агробизнис центра и у овој општини, како би се побољшала стручна помоћ произвођачима и унапређење стандарда производње и пласмана.

MPRRMPRR

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде састао се посебно са представницима удржења малинара. Заједнички су сагледали проблеме који оптерећују њихов рад, као и могућности за њихово превазилажење. Као главни изазови истакнути су недостатак квалитетног садног материјала, неадекватан избор сорти, као и отежан пласман. Симовић је истакао да је малинарство велика развојна шанса Андријевице. Подсјећајући на почетке развоја малинарства од 2002. године, Симовић је оцијенио да се од тада требало постићи више у овој области, али да ће у наредном периоду унапређење услова за развој малинарства на сјеверу бити један од заједничких приоритета Министарства. Малинари су, како су истакли том приликом, са оптимизном примили вијест о почетку реализације пројекта Куће воћа, од којег очекују рјешавање бројних изазова са којима се сријећу.

Предсједник Општине Андријевица Срђа Машовић, такође, је изразио велико задовољство због реализације двије нове инвестиције на подручју општине, које, како је казао, дају нову перспективу развоја и останка, посебно, младих људи, на подручју андријевачке општине. Кућа воћа, како је истакао, биће најбољи начин да се валоризује и унаприједи производња малина и боровница, пољопривредне дјелатности која је препозната као ресурс за развој Андријевице.

Машовић је оцијенио да је локална самоуправа у сарадњи са Владом урадила доста у претходном периоду на плану подстицања и развоја пројеката који доносе развој и нова радна мјеста, а на бази коришћења природних потенцијала, те да ће се у том правцу још интензивније наставити активности. Посебно је истакао потенцијале за даљи развој у области пољопривреде, хидроенергије, вода, дрвопрераде и туризма. Он се захвалио Влади Црне Горе и Министарству пољопривреде на подршци, и Дирекцији јавних радова са којом су успјешно реализовали пројекте од значаја за развој општине.
MPRRMPRR
Одлука о ограничењу извоза дрвета вриједна поштовања

Коришћење шумских ресурса као важног развојног потенцијала општине, била је једна од тема састанка Симовића са представицима локалне самоуправе. Истакнут је значај Владине одлуке о ограничењу извоза дрвних сортимената која је имала изузетно позитивне ефекте по снабдјевенсот сировином на домаћем тржишту, али и позитивне трендове у расту производње и извоза. Том одлуком посебно су охрабрени дрвопрерађивачи јер им се отвара перспектива за стабилан рад, нове инвестиције у унапређење финализације прераде дрвета, што за ефекте има раст производње, извоза и нова радна мјеста.

Оптимизам прерађивача потврдили су данас у Андријевици и представици пелетаре Биотел, коју је посјетио Симовић. Потпредсједник Владе је, говорећи о даљим корацима на унапређењу политике у области шумарства и дрвне индустрије најавио наставак увођења реда у поштовању концесионих уговора, као и промјену модела коришћења шума.






Да ли вам је садржај ове странице био од користи?