Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић у посјети БиХ: Састанак са колегиницом Пендеш и командантом НАТО Штаба у Сарајеву, генералом Хустоном

Објављено: 11.12.2017. 15:42 Аутор: мод
Министар одбране мр Предраг Бошковић састао се данас у Сарајеву са министарком одбране Босне и Херцеговине, Марином Пендеш.

Бошковић је указао на интензивну сарадњу двије сусједне земље у домену одбране, те истакао да Црна Гора као најмлађа чланица НАТО, цијени важност посвећености Босне и Херцеговине вриједностима Алијансе. Он је нагласио да би даљи напредак Босне и Херцеговине у процесу реформи одбрамбеног и безбједносног сектора додатно оснажио евроатлантску перспективу ове земље, те да на том путу може рачунати на пуну подршку Црне Горе.

Министарка Пендеш захвалила се на континуираној подршци коју Црна Гора Гора кроз размјену стечених знања и искустава, пружа Босни и Херцеговини као земљи аспиранту на њеном евроатлантском путу, истакавши значај који Црна Гора као чланица најмоћнијег војнополитичког савеза има у очувању сигурности у региону.

Саговорници су нагласили обострани интерес за јачање сарадње у области одбране, нарочито кроз заједничке пројекте обука прпадника Војске Црне Горе и Оружаних снага Босне и Херцеговине. Наглашен је значај заједничког коришћења капацитета Регионалног центра за обуку пилота хеликоптера Војске Црне Горе и Центра за обуку за операције подршке миру (ПСОТЦ) у Сарајеву. 

Такође, министри су нагласили значај повезивања и сарадње сусједних земаља кроз ангажман у регионалним иницијативама СЕДМ, РАЦВИАЦ и А-5, и истакли потребу интензивирања комуникације и размјене знања и искуства у правцу достизања дугорочне стабилности и просперитета региона. Они су се сагласили да учешће у регионалним иницијативама представља одличну платформу за јачање међусобног повјерења и проналажење заједничких модалитета за суочавање са актуелним безбједносним изазовима.

Министар Бошковић се састао и са командантом НАТО Штаба у Сарајеву, бригадним генералом Робертом Хустоном. Том приликом, министар је нагласио значај подршке коју НАТО Штаб пружа Босни и Херцерговини као земљи чије су спољнополитички циљеви оријентисани ка вриједностима трансатлантске породице. Он је казао да је веома битно да земље региона имају јасно опредјељење да под окриљем система колективне безбједности одлучно корачају ка трајном миру и стабилности. Саговорници су размијенили мишљења о актуелној безбједносној ситуацији у региону и сложили се да су узајамна подршка и сарадња на свим нивоима одлучујући за даљу изградњу повољног безбједносног амбијента.

Министар Бошковић данас је посјетио и Центар за обуку за операције подршке миру (ПСОТЦ) у Сарајеву. 

mod mod mod mod
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?