Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет за приватизацију разматрао Предлог за закључење Анекса ИИ уговора са Конзорцијумом Нортхстара и Еqуест Цапитал Лимитед и приватизацију ЕПЦГ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
     
  
    
Савјет за приватизацију и капиталне пројекте је на сједницама одржаним 13. и 14. децембра, којима је предсједавао предсједник Савјета, предсједник Владе Душко Марковић, размотрио је Предлог за закључење Анекса ИИ Уговора о дугорочном закупу закљученог између Владе Црне Горе и Конзорцијума који чине „Нортхстар“ д.о.о. Подгорица и „Еqуест Цапитал Лимитед“, Јерсеy, УК и предложио Влади да утврди Анекс.

Уговором потписаним 2009. годне и одобреним у Скупштини Црне Горе Конзорцијум, који се једини пријавио на тендер, закупио је земљиште у општини Херцег Нови гдје ће градити хотел престижног бренда Ритз-Царлтон. Имајући у виду да уговорне стране нису испуниле обавезе из основног уговора, у циљу реализације инвестиције, покренута је процедуру за закључење Анеxа ИИ Уговора. Анексом се не мијењају почетни услови установљени тендером већ је измијењена динамика улагања те се у првој фази, која траје пет година, инвестира 80 милиона еура умјесто 141 милион колико је било предвиђено основним уговором с тим да укупни износ остаје обвеза инвеститрора као и сви остали услови прописани тендером. Уговором је закупац обавезан да у оквиру ризорта прво изгради хотел.

Савјет је усвојио Информацију о статусу приватизације Електропривреде Црне Горе АД – Никсић у којој је наведено да поступак дјелимичне приватизације ЕПЦГ није окончан јер извршењем „пут опције“, коју је компанија А2А активирала у јулу ове године, раније продате акције ЕПЦГ-а прелазе назад у државно власништво. Наведено је и то да Министарство економије разматра могуће опције којима би се убрзао излазак А2А из власничке структуре ЕПЦГ, на начин који неће непотребно додатно оптеретити јавне финансије.

С претходним у вези, у току су разговори са неколико потенцијалних инвеститора, односно финансијских интитуција, који указују на могућност унапрјеђења позиције Државе и стварање простора за поновно привлачење страних инвестиција у област енергетике.

Савјет је задужио Министарство економије да обезбиједи набавку услуге правног савјетовања државе у текућем поступку приватизације ЕПЦГ.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?