Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 54. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
  
 
Влада Црне Горе одржала је данас 54. сједницу којом је предсједавао предсједник Душко Марковић.

Са циљем усклађивања са европским законодавством, унапређења туристичке привреде на приципима одрживог развоја и отврарања нових радних мјеста утврђен је Предлог закона о туризму и угоститељству с Извјештајем с јавне расправе. Предложеним законом се квалитетније уређује област пружања услуга и туризму угоститељству, дефинишу нови модели пословања, поједностављују процедуре пословања, и уводи електронско пословање. Осим тога, стварају се услови за подршку домаћим и иностраним инвеститорима за реализацију висококвалитетних пројеката у циљу подизања квалитета смјештајних капацитета, подстиче развоја туризма у недовољно развијеним подручјима и имплементирају стандарди Европске уније засновани на принципима одрживог развоја туризма.

Утврђен је и Предлог закона о локалној самоуправи, којим се додатно унапређује законодавни оквир за успјешно функционисање система локалне самоуправе, односно прецизније регулишу нормативне претпоставке за остваривање права грађана на локалну самоуправу на начелима демократије, деполитизације, аутономности, професионализације, ефикасности, законитости и економичности.

Предложеним законом се прецизирају јасни рокови за конституисање скупштине, избор предсједника скупштине и предсједник општине и спречава одлагање рада сједница скупштине прописивањем јасних рокова за сазивање и одржавање редовних сједница. Јача се и функција менаџера преласком са садашње административне на менаџерско-развојну функцију. Начело професионалности се унапређује регулисањем система запошљавања у складу са принципом заслуга и поступка провјере способности, као и прописивањем нових правила и процедура за попуну радних мјеста у локалној управи. Унапређују се планирање и контрола запошљавања у општинама кроз доношење кадровског плана којим се обезбјеђује благовремено планирање и запошљавања у складу са расположивим средствима у буџету општина.

Влада је донијела Одлуку о образовању комисије за израду грађанског законика. Приликом разматрања ове тачке дневног реда наглашено је да је израда Грађанског законика пројекат од државног интереса јер ће допринијети повећању правне и социјалне сигурности свих правних субјеката, међусобној хармонизацији правних рјесења, као и њиховој хармонизацији са ратификованим међународним конвенцијама и стандардима и европским законодавством. Све то ће, како је истакнуто, убрзати и неопходне интеграционе процесе и даљи развој Црне Горе, њених грађана и правних лица.

Донијетом Уредбом о измјенама и допунама Уредбе о организацији и начину рада државне управе Центар за тражиоце азила се из Министарства рада и социјалног старања измјешта у надлежност Министарства унутрашњих послова, укида се Дирекција за развој малих и средњих предузећа, орган који је до сада био у саставу Министарства економије, а формира се у истом министарству Директорат за инвестиције и развој малих и средњих предузећа.

Утврђен је Предлог закона о репрезентативности синдиката с Извјештајем са јавне расправе којим се на систематичнији начин уређује поступак за утврђивање и преиспитивање репрезентативности синдиката, како код послодавца, тако и на нивоу гране дјелатности, групе, односно подгрупи дјелатности. Измјенама ће овај Закон бити усклађен са Законом о управном поступку.

Влада је усвојила Информацију о квалитативним и квантитативним резултатима љетње туристичке сезоне 2017. године према којој је сезона била успјешнија него претходна јер је за првих осам мјесеци, у колективном смјештају, реализовано је 17,26% (694.706) више туриста и 10,54% (3.001.773) више ноћења и према којој је позитиван тренд туристичког промета настављен је и у октобру када је у колективном смјештају регистровано 20,7% (68.135) више туриста и 15,2% (195.076) више ноћења у односу на октобар 2016.

Указано је да су изражена сезоналност и неравномјеран регионални развој и даље су присутни, што намеће потребу да се настави са активностима на диверзификацији и обогаћивању туристичке понуде уз даље побољшање саобраћајне доступности посебно у пред и пост сезони. Циљ који се жели постићи је туристички развој који ће се базирати на природним ресурсима уз поштовање основних смјерница одрживог развоја, којим ће се допринијети да Црна Гора постане цјелогодишња туристичка дестинација, а грађанима донијети побољшање животног стандарда.

Предсједник Владе је, закључујући ову тачку дневног реда, оцијенио да је протекла туристичка сезона најбоља до сада. Посебно успјешним у протеклој туристичкој сезони оцијењен је аспекат безбједности и сигурности будући да није било никаквих безбједносних изазова у туристичким центрима, ни трагичних саобраћајних несрећа, а да су, са друге стране, наше границе биле међу најотворенијим у Европи на којима је чекање било далеко краће него у појединим државама чак међу чланицама Шенген зоне које су увеле додатне граничне контроле.

Усвојена је Информација о спроведеним активностима током љетње пожарне сезоне 2017. године у којој је констатовано да су љетос климатски услови изазвали есктремно високе температуре ваздуха и дефицит падавина што је генерисало висок индекс опасности од пожара да је реализован низ предвиђених превентивних противпожарних активности, али су и поред предузетих мјера, које су спровели државни органи и локалне самоуправе, дуготрајна суша и екстремно високе температуре условиле да релативно рано, почетком јула Црну Гору, посебно Централни и Јужни регион, захвате пожари ширих размјера. У дискусији је оцијењено да је, упркос изазовима, одговор надлежних служби био адекватан, да су сачувани људски животи и имовина као и да је нова позиција чланице НАТО-а помогла Црној Гори јер су нам притекле у помоћ државе савезнице. Оцијењено је да се показала потреба снажења капацитета, посебно на превентивном дјеловању, што је Влада на вријеме препознала предвидјевши у 2018. години додатна буџетска средства за ове потребе.

Влада је донијела План припреме зимске туристичке сезоне за 2017/2018 годину који садржи преглед реализованих активности као и активности које ће се реализовати током сезоне у циљу стварања услова за њено несметано одвијање и обогаћивање туристичке понуде Црне Горе. Указано је, између осталог, да је стављање у пуну функцију скијалишта од великог значаја за успјешност сезоне, али и да је неопходно радити и на обезбјеђењу квалитетних смјештајних капацитета са садржајима који ће и у ситуацијама када скијалишта због временских услова не могу бити активна, пружити услугу која ће задржати госте, као и да диверзификација понуде генерише веће приходе и продужење сезоне.

Влада је усвојила Јесењу анализу макроекономских кретања и структурних реформи – 2017, којом су приказана економска кретања у првих девет мјесеци 2017. године, преглед структурних политика и реформи остварених у 2017. години са предлозима за њихово унапређење, у складу са кретањима и потенцијалним изазовима из домаћег и међународног окружења, при чему су узете у обзир препоруке Европске комисије у вези са спровођењем и унапређењем реформских мјера и политика. У Анализи је наведено да црногорска економија убрзава раст, подстакнут интензивирањем радова на реализацији саобраћајних инфраструктурних пројеката, као и пројеката у туризму и енергетици. У прва два квартала 2017. године, економија је расла реалним стопама од 3,2 и 5,1 одсто на годишњој основи, па је стопа раста БДП-а у првој половини године износила 4,2 одсто. Такође је наведено да мјере санације буџетског дефицита и јавног дуга 2017-2021. и Фискална стратегија 2017-2020, има позитивне ефекте, који су видљиви у првих девет мјесеци текуће године, имајући у виду да су повећани приходи буџета за 32,9 мил.€ у односу на исти период претходне године.

У циљу терминолошког усклађивања појединих појмова, услова и критеријума прописаних ИПАРД ИИ Програмом, као и додатних појашњењења поједних одредби које се односе на поступање по захтјевима за подршку у оквиру мјера подршке, Влада је донијела Уредбу о измјенама и допунама Уредбе о реализацији и поступку коришћења средстава из инструмента претпсритупне помоћи Европске уније (ИПАРД ИИ програм) и усвојила Програма развоја пољопривреде и руралних подручја Црне Горе у оквиру ИПАРД ИИ - 2014-2020 (ИПАРД ИИ програм верзија 1.1.).

Усвојена је Информација о Предлогу финансијског споразума између Владе Црне Горе и Европске комисије о Годишњем акцијском програму за Црну Гору за 2016. у оквиру Инструмента претприступне подршке (Ипа ИИ) с Предлогом споразума. Укупни износ трошкова за спровођење програма Ипа 2016 у Црној Гори је 26.544.530 еура. Овај износ укључује укупна опредијељена средства ЕУ и национални допринос. Од тога, укупни максимални износ опредијељених бесповратних средстава ЕУ је 22.948.900 еура.

У оквиру годишњег програма, који је предлог овог финансијског споразума, за финансирање су одобрене двије акције за секторе – Животна средина и климатска акција и Конкурентност и иновације. За јачање капацитета и активности повезаних са правном тековином у сектору Животне средине и климатске акције износ средстава издвојених од стране ЕУ је 16.000.000 еура, док је национално кофинансирање 2.823.530 еура. За оснаживање сектора конкурентности и иновација Црне Горе допринос ЕУ је 6.948.900 еура, а национално кофинансирање износи 772.100 еура.

Усвојен је Програм субвенционисања каматне стопе на кредите одобрене привредним друштвима и предузетницима из области туризма и угоститељства. За реализацију Програма издвојена су финансијска средства у износу од 50.000 еура.

Влада је усвојила Информацију о војној интеграцији Црне Горе у НАТО. Приликом представљања Информације констатовано је да су Мкинситарство одбране и Војска Црне Горе током 2017. године наставили реализацију планираних активности из процеса притупања и интегрисања Црне Горе у НАТО што је резултирало добијањем статуса пуноправне чланице. Влада је задужила Министарство одбране да настави имплементацију активности из Плана војне интеграције Црне Горе у НАТО, који је као кључни документ, Министарство израдило на основу препорука Радне групе за приступање и интеграцију у чији састав су, осим представника Министарства одбране и Војске Црне Горе, укључени и представници Минситарства вањских послова и Дирекције за заштиту тајних података.

Усвојен је Национални програм Жељезничке инфраструктуре за период 2018. – 2020. година. којим су приказани: постојеће стање инфраструктуре, планови изградње, модернизације и одржавања инфраструктуре, задаци, њихов опсег, динамика реализације планова, као и висина и извори финансијских средстава потребних његову реализацију.

Влада је усвојила Акциони план спровођења Стратегије развоја стручног образовања у Црној Гори (2018-2019) са Извјештајем о реализацији Акционог плана за 2016. и 2017. годину. Као приоритетне области у стручном образовању за период 2015-2020. години утврђене су: квалитетно и ефикасно стручно образовање, релевантно за тржиште рада, једнаке могућности стицања квалификација у стручном образовања ради запошљивости и социјалне инклузије и цјеложивотно учење и мобилност. Реализација активности из Акционог плана треба да: омогући даљи развој и унапређивање стручног образовања, дâ бржи одговор стручног образовања на потребе тржишта рада, омогући ученицима да развију стручне и кључне компетенције потребне за живот и рад и др.

Донијет је Акциони план запошљавања и развоја људских ресурса за 2018. годину којим су утрђене мјере и активности за достизање циљева дефинисаних Националном стратегијом запошљавања и развоја људских ресурса 2016–2020. године: повећање запослености, ефикасно функционисање тржишта рада, унапређење квалификација и компетенција усклађених са потребама тржишта рада и промовисање социјалне инклузије и смањење сиромаштва.

Влада је утврдила Анекс ИИ Уговора о дугорочном закупу закљученог између Владе Црне Горе и Конзорцијума који чине „Нортхстар“ д.о.о. Подгорица и „Еqуест Цапитал Лимитед“, Јерсеy, УК којим је се не мијењају почетни услови установљени тендером већ је измијењена динамика улагања у туристички комплекс у општини Херцег Нови у којем би требало да буде и хотел престижног бренда Ритз-Царлтон.

Прихваћен је Предлог Министарства одбране за издавање у дугорочни закуп дијела непокретности, која се налази у оквиру Војног аеродрома „Голубовци“ у Подгорици којим је дата сагласност да се ова непокретност изда у дугорочни закуп на период од 30 година, прикупљањем понуда, у складу са Законом о државној имовини. Приходи остварени од издавања у дугорочни закуп представљају приходе Министарства одбране.

Влада је усвојила Информацију о јачању система управљања културним добрима и дала сагласност на Споразум између Министарства културе Црне Горе и Уједињених нација за развој. Пројектом је, између осталог, обухваћено успостављање и вођење регистра културних добара у аналогној и електронској форми, успостављање и вођење информационог система културних добара и његово повезивање са другим одговарајућим информационим системима, као и санација угрожених културно-историјских објеката. Руковођење пројектом је у надлежности Владе, док ће помоћ у имплементацији пружати УНДП као агенција за имплементацију, уз снажан ангажман свих укључених партнера и заинтересованих страна.

Донијета је Одлука о отварању Конзулата Црне Горе у Лиону, Република Француска. На дужност почасног конзула постављен је Бертран Тибер (Бертранд Тхиберт).

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
 
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?