Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Добри резултати мотив за још интензивнији напредак ка чланству у ЕУ

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

 
 
Потпредсједник Владе Зоран Пажин учествовао је данас на XИВ сједници Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање између Црне Горе и Европске уније. 

У обраћању посланицима црногорског и европског парламента, у Скупштини Црне Горе, потпредсједник Пажин је оцијенио да је досадашњи биланс од 30 отворених и три привремено затворена преговарачка поглавља успјех којим се не може похвалити ниједна друга држава кандидат за чланство у ЕУ. 

“Такав резултат нас само додатно мотивише да још интензивније наставимо са напретком, у складу са реалним очекивањима и на бази остварених конкретних резултата. А једно од кључних очекивања је да ће Европска унија препознавати и одвојено цијенити учинке сваке државе која тежи чланству у Унији,” саопштио је Потпредсједник. 

Представљајући кључне резултате у борби против корупције и организованог криминала, потпредсједник Пажин је навео да је, од оснивања Агенције за спрјечавање корупције, за мање од двије године, на основу одлука и мишљења Агенције о постојању сукоба интереса, 105 јавних функционера поднијело оставке на јавне функције. 

Саопштио је да је, у 2017. години, Специјално државно тужилаштво спровело истраге против 63 лица за кривично дјело организованог криминала, док су оптужнице подигнуте против 43 лица. „Изречено је до сада 16 пресуда, од чега 15 на основу споразума о признању кривице. У дијелу борбе против корупције, реализовано је 12 предмета против укупно 54 физичка и четири правна лица. За кривично дјело прање новца покренуте су истраге против 24 лица и извиђај против два лица,“ нагласио је Потпредсједник. Објаснио је да су покренуте финансијске истраге против 122 физичка и седам правних лица, додајући да су одређене привремене мјере забране располагања и коришћења више од 250.000 квадрата пословних и стамбених простора, других објеката и земљишта.
    
Говорећи о слободи изражавања и слободи медија, Потпредсједник је истакао потребу проактивнијег дјеловања органа за откривање напада на медије, као и потребу јачања саморегулације медија. „Статистика у 2017. години потврђује да Црна Гора није држава у којој се биљежи насиље над медијима које може бити окарактерисано као системски проблем. Закључно са септембром, правосудни органи су забиљежили четири случаја пријетњи новинарима, од којих је један предмет ријешен осуђујућом, један ослобађајућом пресудом, а за два предмета је поступак у току,“ изјавио је Потпредсједник. Нагласио је, међутим, да је сваки напад на представнике медија или имовину медија уједно је и напад на демократију, додајући да ће Влада учинити све из своје надлежности да се спријечи или санкционише било који напад на посленике јавне ријечи. 

Потпредсједник Пажин је закључио обраћање изражавајући спремност Владе да пружи сву неопходну подршку имплементацији свих препорука које је ОЕБС/ОДИХР упутио Црној Гори након претходних парламентарних избора. 
     
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
      
КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕНДИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?