Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић са делегацијом Министарства одбране у посјети ВИИ контингенту ВЦГ у мисији „Ресолуте Суппорт“

Објављено: 20.12.2017. 14:49 Аутор: мод
Делегација Министарства одбране, на челу са министром, мр Предрагом Бошковићем, борави у посјети припадницима ВИИ контингента Војске Црне Горе у  мисији ,,Ресолуте Суппорт“ у Авганистану.

Првог дана посјете, министар Бошковић се састао са командантом Команде за обуку, помоћ и савјетовање Сјевер - ТААЦ(Н), њемачким бригадним генералом Волф-Јирген Шталом (Wолф-Јüрген Стахл). Генерал Штал упознао је министра Бошковића са безбједносном ситуацијом у подручју у оквиру којег функционише Команда на чијем је челу, истакавши да је она стабилна и да реализација основног циља мисије тече динамично са видљивим резултатима, али да је присуство међународних снага још увијек неопходно. 

Он је истакао да црногорски припадници, који се налазе у склопу ове мисије, професионално и одговорно обављају задатке, чиме су наставили добру праксу свих претходних контингената црногорске Војске у Авганистану. Генерал Штал је закључио да је атмосфера унутар Команде Сјевер веома добра и изразио увјерење да ће тако бити и у наредном периоду.

Министар Бошковић је изразио задовољство због атмосфере и расположења које је затекао у Бази. Он је упознао команданта ТААЦ(Н) да је Црна Гора још од 2010. године ангажована у Авганистану, прво у мисији ИСАФ, потом у „Ресолуте Суппорт“ чиме настојимо да, у складу са капацитетима, допринесемо јачању мира на глобалном плану. Министар је апострофирао да је, поред жеље да се сваки војник из мисије врати у добром здрављу, за Министарство и Војску Црне Горе веома значајно искуство које наши припадници стичу испуњавајући задатке на терену, у сарадњи са колегама из земаља чланица НАТО и контрибутора. Уколико томе додамо чињеницу да је готово сваки пети припадник Војске Црне Горе учествовао у мисији ИСАФ, односно „Ресолуте Суппорт“, онда можемо констатовати да је учешће у овој Мисији значајно унаприједило ниво интероберабилности Војске Црне Горе и допринијело да можемо професионално одговорити на све задатке унутар Савеза, казао је Бошковић. Министар је закључио да ће Војска Црне Горе учествовати у овој Мисији и у наредном периоду, у складу са сопственим могућностима и потребама савезника.

Министар је положио вијенац на спомен обиљежју лицима која су изгубила животе учествујући у Мисији ИСАФ односно Ресолуте Суппорт у Авганистану, у оквиру којег се налази и спомен плоча посвећена припаднику ВЦГ, Мијајлу Перишићу, који је 2011.године преминуо у ИСАФ мисији усљед срчаног удара.

Министар је током посјете црногорским војницима изразио задовољство што их налази у добром здрављу, уз подсјећање да су управо они најбољи репрезенти не само Војске, већ и цијелокупног црногорског друштва и државе.

mod mod
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?