Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе Душко Марковић: Бокељска морнарица и Коло Светог Трипуна припадају свим грађанима Црне Горе

Предсједник Владе Душко Марковић потврдио је данас на Премијерском сату да ће Бокељска морнарица бити кандидована за листу свјетске културне баштине УНЕСЦО-а и додао да и Бокељска морнарица и Коло Светог Трипуна припадају свим грађанима Црне Горе и да са тим нашим вриједностима сваки наш грађанин има право да се идентификује.

„Црна Гора као држава која баштини мултикултуралност као основну вриједност, своје цјелокупно насљеђе третира интегрално, цјеловито, не дијелећи га према националној припадности. Јер, ријеч је о културним вриједностима које припадају грађанима, цијелом друштву, и са којима свако има право да се идентификује“ – рекао је предсједник Владе одговарајући на питање посланика Хрватске грађанске иницијативе Адријана Вуксановића да ли је Министарство културе приликом кандидовања Бокељске морнарице за УНЕСЦО-ву листу нематериајлног културног блага, „изоставила у самом тексту култ Светог Трипуна и име хрватскога народа“.

Премијер је одговорио да је ријеч о традиционалној војно-поморској организацији чије чланство није било, нити је данас, национално ограничено већ је, напротив, једна од суштинских вриједности Бокељске морнарице управо њена отвореност и наднационалност, те њена традиција која се састоји у промоцији мира, једнакости, међукултуралног склада и толеранције.

„Надаље, након кандидатуре за УНЕСЦО Репрезентативну листу, ово културно добро припадаће и свим грађанима свијета, па је „присвајање“ од било које стране у овом случају излишно. Тим прије што је Бокељска морнарица културно добро које је старије од појаве националних држава на Балкану, односно представља насљеђе које је опстало упркос бројним друштвено-историјским околностима и културним утицајима“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је рекао да је Бокељску морнарицу одржала локална заједница Боке Которске, преносивши је са генерације на генерацију, и свједочећи о историјским и симболичким вриједностима мирнодопског поморства у Боки Которској.

„Полазећи од чињенице да је чувар вриједности Бокељске морнарице локална заједница, која је и Рјешењем о упису у одговарајући регистар препозната као носилац овог културног добра, Министарство културе је у припрему Номинационог досијеа од самог почетка активно укључило и саму организацију која чува традицију Бокељске морнарице. Дакле, цјелокупан процес припреме пријавног текста спроведен је у сарадњи представника Министарства културе, Управе за заштиту културних добара и Бокељске морнарице. Посебно је важно истаћи да је у оквиру припреме текста, и то недавно, дакле током прошлог мјесеца, одржана и Скупштина организације, на којој је детаљно презентован и финално усаглашен текст номинационог досијеа“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је на крају одговора истакао нераскидивост Кола Бокељске морнарице од которског Старог града који и сāм представља једно од најрепрезентативнијих културних добара Црне Горе.

„Ипак, и као дио одговора на Ваше питање, желим јасно да вам саопштим да се у тексту Номинационог досијеа не спомиње ниједан народ, па нема разлога да се овако важном захтјеву, какав је номинациони досије, дају или намећу садржаји који могу стварати нејасноће, и представљати оптерећење за сам процес одлучивања и потврђивања“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић одговарајући на питање посланика Хрватске грађанске иницијативе Адријана Вуксановића.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?