Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 55. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

     

Влада Црне Горе је на данас одржаној 55. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић донијела Стратегију научноистраживачке дјелатности 2017-2021 с Предлогом акционог плана.

Стратегијом су, са циљем динамичнијег развоја научноистраживачког и иновативног система, утврђене нове мјере и инструменти усмјерени ка бољем квалитету истраживања, отварању нових радних мјеста и стварању могућности за приступ савременим технологијама и великим међународним инфраструктурама. У складу са тим, дефинисана су три кључна циља: развој људских ресурса и истраживачких капацитета, унапређење међународне сарадње и умрежавања и јачање синергије између науке и економије. Активно учествовање у програмима Евопске уније из ове области ствара могућност за нова улагања, сарадњу и бољу повезаност на међународном нивоу, док ће увођења иновација у пословне процесе побољшати конкурентност привреде.

Имајући у виду значај сајбер безбједност како на националном, тако и на регионалном и међународном нивоу, донијета је Стратегија сајбер безбједности Црне Горе 2018-2021 која је компатибилна са концептима најразвијенијих земаља чланица Европске уније и НАТО-а у овој области. Документом је дефинисано осам стратешких циљева за унапређење националне сајбер одбране, и то: ослањање на европске и евроатлантске концепте, снажење капацитета за сајбер одбрану, централизација сајбер експертизе и ресурса, снажење међуинституционалне сарадње, заштита података, едукација у области сајбер безбједности, јачање партнерстава јавног и приватног сектора, и снажење регионалне и међународне сарадње. Овако утврђен стратешки оквир је компатибилан са концептима најразвијенијих земаља чланица Европске уније и НАТО-а у овој области.

Влада је донијела Стратегију за смањење ризика од катастрофа са Динамичким планом активности за спровођење Стратегије за период 2018-2023. године. Стратегија представља основни документ који има за циљ да укаже на најбитније сегменте смањења ризика од катастрофа на локалном и националном нивоу. Кључни сегмент стратегије је превенција нових ризика и смањење постојећих, кроз имплементацију интегрисаних свеобухватних економских, социјалних, здравствених, образовних, еколошких и других мјера, спречава и смањује изложеност и рањивост друштва од ризика од катастрофа, повећава припремљеност за реаговање и обнову, а тиме повећава и стабилност самог друштва.

У расправи је истакнуто да ће Црна Гора бити прва држава Западног Балкана која ће имати једним документом обухваћене све области које се односе на смањење ризика од природних и других катастрофа. Циљеви Стратегије су усклађени са Сендаи оквиром за смањење ризика од катастрофа, као и са глобалним напорима и захтјевима међународне заједнице, Европске комисије и Програма Уједињених нација за смањење ризика од катастрофа и глобалног загријавања.

Усљед персоналних промјена у појединим министарствима и другим институцијама и у називу органа управе надлежног за заштиту животне средине, донијета је Одлука о измјени Одлуке о образовању Одбора за смањење ризика од катастрофа.

Утврђени су предлози законâ о измјенама и допуна Закона о добровољним пензионим фондовима и Закона о инвестиционим фондовима. Утврђеним измјенама отклањају се одређени регулаторни недостаци на основу препорука из Извјештаја МОНЕYВАЛ-а о евалуацији система спрјечавања прања новца и финансирања тероризма и побољшава се систем спрјечавања прања новца и финансирања тероризма у Црној Гори у сектору у којем надзор врши Комисија за хартије од вриједности. У том смислу, побољшава се надзорна функција овог органа тако што се уводи јасан правни основ којим се ојачава контролни капацитет Комисије и проширују њена овлашћења да изриче надзорне мјере у случају утврђивања неправилности у пословању друштава за управљање.

Влада је утврдила Приједлог закона о потврђивању Уговора о оснивању транспортне заједнице. Уговор о успостављању транспортне заједнице један је од кључних политичких процеса у оквиру Агенде повезивања и Берлинског процеса, којим се тежи јачању регионалне сарадње у области саобраћаја, али и сарадње са Европском унијом, те квалитетнијем повезивању земаља Западног Балкана саобраћајном и енергетском инфраструктуром, са сврхом унапређења економског развоја и раста и подстицања инвестиција, уз усклађивање регулаторних политика у овим областима. Уговор промовише стварање транспортне заједнице у области друмског, жељезничког, саобраћаја унутрашњим пловним путевима и поморског саобраћаја, као и развој транспортне мреже између Европске уније и страна уговорница (земље Западног Балкана).

Уговор ће замијенити Меморандум о разумијевању за развој основне регионалне транспортне мреже у Југоисточној Европи који је потписан у Луксембургу, 11. јуна 2004. године, од стране влада Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Албаније, Србије и Косова, као и Европске комисије, а који је до сада представљао камен-темељац политике дјеловања Европске Уније према земљама Западног Балкана у области саобраћаја.

Усвојена је Информација о програмима подршке Европске уније Црној Гори за 2017.

Приликом представљања Информације истакнуто је да Црна Гора у континуитету показује успјех у кориштењу средстава ИПА-е, што представља потврду спремности администрације да постепено преузме самостално управљање финансијском подршком Европске уније. То потврђује податак да је од 235 милиона еура издвојених за период 2007-2013, Црна Гора искористила више од 90 одсто расположивих средстава бесповратне подршке. У правцу наставка успјешног кориштења доступних средстава за период 2014-2020, у којем Црна Гора располаже са значајно увећаним износом од 270,5 милиона еура, већ је испрограмирано преко 120 милиона еура у оквиру националних програма за 2014, 2015, 2016. и 2017. Ова средства су усмјерена на подршку најважнијим реформама које ће Црна Гора спроводити у оквиру преговарачког процеса, али и на даље јачање инфраструктуре. Констатовано је и да је успјешно кориштење средстава ЕУ у претприступном периоду је допринијело динамичнијем преговарачком процесу. Ово уједно представља и снажан подстицај да с истим ентузијазмом настави рад на испуњењу строгих захтјева и стандарда ЕУ у области кохезијске политике у годинама које слиједе.

Влада је усвојила Информацију о Предлогу Финансијског споразума између Европске комисије, Владе Црне Горе и Владе Републике Србије, за Акциони програм прекограничне сарадње Србија – Црна Гора 2015-2017, за алокацију 2016 у оквиру Инструмента претприступне подршке (ИПА ИИ), с Предлогом споразума и прихватила предложени Финансијски споразум. Потписивањем овог споразума биће омогућена реализација активности чији је општи циљ побољшање социо-економске ситуације у програмским подручјима кроз снажење сарадње и заједничких иницијатива у сљедећим приоритетним секторима: запошљавање, мобилност радне снаге, те социјалне и културне инклузије са обје стране границе, заштита животне средине и промоција туризма, културне И природне баштине од обостраног интереса за грађане Србија и Црне Горе. Програмско подручје обухвата географску територију у Сјеверном и Централном региону Црне Горе и југозапад Србије. Укупни процијењени трошкови алокације за 2016. годину за овај Програм износе 1.411.764 еура, док је максимални допринос Европске уније овом Акционом програм одређен на 1.200.000 еура. Од држава корисница Ипе ИИ не захтијевају се никакви финансијски доприноси.

Усвојена је Информација о Предлогу меморандума о разумијевању између Министарства одбране Црне Горе и НАТО Организације за комуникације и информације (Тхе НАТО Цоммуницатионс анд Информатион Органисатион – НЦИО) коју представља НАТО Агенција за комуникације и информације (Тхе НАТО Цоммуницатион анд Информатион Агенцy – НЦИА) у вези сарадње у области Ц4ИСР активности и Предлогу техничког споразума између Министарства одбране Црне Горе и НАТО Агенције за комуникације и информације (НЦИА) о пружању услуга за период од 1. јануара 2017. до 31. децембра 2027. године с Предлогом меморандума.

Потписивањем Меморандума се остварује додатни ниво интероперабилности са НАТО-м, кроз коришћење развијених програма НАТО Агенције за комуникације и информације на националном нивоу. Поред тога, Техничким споразумом дефинисани су општи услови и процедуре за пружање услуга у области Система за комуникације и информације, како би се, по потреби, унаприједила сарадња између уговорених страна у циљу побољшања интероперабилности, кохерентности и кохезије ЦИС активнсоти широм Алијансе.

Влада је усвојила Информацију о реализацији МОНДЕМ програма с Предлогом споразума заједничком финансирању између Министарства одбране и Програма Уједињених нација за развој (УНДП). Имајући у виду да се МОНДЕМ програм, који је посвећен развоју капацитета за демилитаризацију и сигурно складиштење лаког наоружања и конвенцијалне муниције, завршава 31. децембра 2018. године, представници Организација за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) у Црној Гори су предложили да ОЕБС обезбиједи средства у износу од 243.722,94 еура за завршетак уништавања вишкова убојних средстава, док ће ОЕБС у сарадњи са Министарством одбране Црне Горе, обезбиједити 300.00 еура за изградњу нове ограде око складишта Брезовик. Тим поводом, Влада је прихватила Споразум о заједничком финансирању између Министарства одбране и УНДП-а и дала сагласност да се 100.000 еура, из буџетских средстава Министарства одбране за 2017. годину, уплати у фонд МОНДЕМ програма у циљу његовог успјешног завршетка. Преостали дио средстава у износу од 200.000 ЕУР обезбјеђује ОЕБС.

Усвојена је Информација о реализацији програма школских спортских такмичења у основним школама. Имајући у виду да је се око 2.000 ученика 67 основних школа већ такмичи у кошарци и одбојци по новом систему, а да школски спорт, као област од јавног интереса, представља један од најважнијих сегмената у креирању услова за развој рекреативног и професионалног спорта, циљ је да се, кроз наведени пројекат укључи што већи број дјеце у активно бављење спортом и стварање здравог и физички активног грађанства. У складу са тим, Министарство спорта је школама укљученим у систем школских спортских такмичења, на име накнаде наставницима за ваннаставне спортске активности опредијелило средства у укупном износу од 6.318 еура.

Влада је усвојила Информацију о активностима Минситарства културе на спровођењу мјера утврђених Акционим планом за реализацију одлука које се односе на подручје Котора усвојених у Истанбулу у јулу 2016. године, од стране Комитета УНЕСЦО. Минстарство културе и Министарство одрживог развоја и туризма задужени су да наставе активности на реализацији овог плана у 2018. години и а надлажним органима Општине Котор је препоручено да наставе активности из домена њихове надлажности, које су у функцији реализације овог Акционог плана.

У циљу успјешне припреме и реализације учешћа Црне Горе на Свјетској изложби „ЕXПО 2020 Дубаи“. Влада је донијела Одлуку о образовању Организационог одбора за учешће Црне Горе на Свјетској изложби „ЕXПО 2020 Дубаи“. Организациони одбор, на челу са потпредсједником Владе за економску политику и финансијски систем Милутином Симовићем, има задатке који се односе на припрему и праћењу реализације Плана учешћа Црне Горе на изложби, утврђивање организације рада учешћа и доношење свих одлука значајних за испуњавање циљева наступа наше земље на ЕXПО-у.

Влада је усвојила Информацију о проблемима у раду ЈУ Народни музеј Црне Горе. Приликом представљања ове Информације наглашено је да без обзира на све досадашње напоре, контроле Министарства културе и ревалоризације као и друге поступке, стварно стање музејских предмета, посебно оних са статусом културно добро, није утврђено. Број музејских предмета је споран у погледу постојеће музејске документације, нарочито након извршеног поступка ревалоризације. Тим поводом, Влада је задужила Министарство културе да јој, до краја јануара 2018. године, достави предлог за формирање Државне комисије за надзор над поступком ревизије музејског фонда, као и за утврђивање стања, броја и вриједности музејског материјала у ЈУ Народни музеј Црне Горе Народног музеја.

У оквиру редовног кварталнбог извјештавања, усвојена је Информација о активностима на реализацији приоритетних пројеката из области пољопривреде у четвртом кварталу 2017. године , која садржи преглед свих активности на на реализацији приоритетним пројекта у овој области.

Усвојена је и Информација о активностима на реализацији приоритетних пројеката из области туризма. Информација садржи преглед активности на реализацији појединих пројеката у складу са уговорним обавезама, са тренутним статусом и наредним фазама за њихову реализацију. У расправи је наглашено да се већина пројеката реализују уговореном динамиком и у складу са Инвестиционим програмима.

Влада је донијела Одлуке о измјени Одлуке о начину и критеријумима за рјешавање стамбених потреба функционера и Одлуке о измјени Одлуке о рјешавању стамбених потреба државних службеника и намјештеника, којим се врши усклађивање са Законом о зарадама запослених у јавном сектору у дијелу који се односи на одредбе о дефинисаним групама послова, звањима и коефицијентима.

Ради рјешавања стамбених питања запослених у Минстарству одбране и Војсци Црне Горе, Влада је усвојила Информацију о уплати финансијских средстава Стамбеној задрузи „Одбрана” и дала сагласност Минстарству одбране да се у ту сврху уплате средства из остварених прихода у износу од 300.000 еура.

У оквиру кадровских питања Бранислав Тодоровић именован је за државног секретара у Министарству финансија.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?