Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић отворио Сајам локалних производа у Никшићу: Заједничким напорима настављамо да унапређујемо пољопривреду

Објављено: 22.12.2017. 21:03 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, отварајући данас Новогодишњи сајам локалних производа у Никшићу, казао је да ова већ традиционална пољопривредна манифестација представља још једну прилику да се презентирају производи вриједних пољопривредника, производи који су резултат посвећеног рада, и производи који промовишу пољопривреду као пословну шансу и могући уносан бизнис.

Сајам је, свакако, и најбоља могућа прилика за сусрет понуде и тражње. Понуде виискооквалитетних производа и тражње, сигуран сам све веће, од стране наших локалних маркета, туристичких објекта, и многих других прилилка гдје се могу пласирати наши квалитетни, аутохтони, специфични и органски пољопривредни производи”, казао је Симовић, поручујући  да ће пољопривердни произвођачи у Црној Гори  имати и даље, још издашнију подршку државе, како би постигли што већу конкуретност и бољи пласман.

Симовић је изразио посебно задовољство што данас има прилику да у Никшићу, како је казао, граду добрих домаћина, има прилику да поздрави и бројне домаћине из других општина, као и госте из Босне и Херцеговине и Македоније. Посебно је поздравио чињеницу што је општина Пљевља партнер овогодишњег сајма, истичући да је сајам, на коме учествује 180 излагача, сусрет позитивних енергија вриједних домаћина, не само из општина Никшић и Пљевља, већ и Подгорице, Даниловграда, Бијелог Поља, Берана, Бара, као и сусједних држава. “На овогодишњем сајму, чини ми се да је то основна специфичност, што први се пут се организовано појављују и мјесне заједнице и препознатљиве црногорске микрорегије, као што су Пјешивци, Грахово, Жупа, Луково, Горње Поље и Бањани. Дакле, мјесне заједнице у којима живе наши вриједни домаћини. Који се баве ни мало лаким послом, али на својим имањима сваким даном све више производе и обезбјеђују егзистенцију за своју породицу и доприносе развоју локалне економије и укупне државне економије. Зато их и овом  приликом подржавам, и желим да им кажем да ће у том погледу имати и даље све издашнију подршку, сигуран сам са нивоа локалне  самоуправе, а једнако тако, и више од тога са нивоа Владе Црне Горе, и са нивоа ресорног Министарства пољопривреде”, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Он је свим произвођачима пожелио успјешну прилику да размјењују искуства и суочавају се са оним што је позиција њихових пољопривредних производа и тржишна могућност када је у питању локално, црногорско тржиште, али и регионална и шира тржишта. Поздравио је и напоре организатора –локалне самоуправе Никшића, Технополиса, као препознатљиве институције која даје замах и подстицај идеји предузетништва, окупља домаћине и предузетнике, и која креира и развија регионалне и еврпске пројекте.

У години на измаку заједничким снагама одговорили на бројне изазове

Отварање сајма пољопривредних производа била је прилика да се у години на измаку истакну важна постигнућа у сектору пољопривреде. Према ријечима Симовића, уложени су заједнички напори у циљу унапређења конуретности наше пољопривредне производње, како примарне тако и прерађивачке, интензивирања руралног развоја, побољшана система безбједности хране, унапређења стручне и савјетодавне подршке пољопривредницима. “Најкраће, рекао бих да смо заједно искористили енергију и финансијски потенцијал да обезбиједимо развој и напредак, онако како то уосталом доликује добрим домаћинима, и како доликује оним институцијама које су у држави надлежне за развој укупне наше економије, у овом случају пољопривреде”, казао је Симовић.

Наводећи конкретне изазове који су пратили пољопривредни сектор у овој години, Симовић је оцијенио да се заједничким снагама одговорило на најбољи могући начин на изазове сушне године, превентивне заштите гајене стоке, нелојалне конкуренције на тржишту и друге.

MPRRMPRR

Није била лака година. Имали смо специфичну хидролошку ситуацију и као последице многе проблеме. И у тим изазовима били смо заједно. Мислим да смо на најбоји могући начин одговорили тим изазовима. Такође, нијесмо дозволили да ове године болести какве су квргава кожа говеда и плави језик умањују наш сточни фонд. Напротив, заштитили смо сточни фонд правоврмено. Није било лако нити јефтино, али сада можемо да кажемо да у овој години није било угинућа у односу на тај велики изазов присутан не само у Црној Гори, него и региону и шире. На квалитетан начин одговорили смо и тржишним изазовима. Успјели смо да стабилизујемо тржиште пољопривредних производа, одољели смо свим елементима нелојалне конкуренције, заштитли наше тржиште од бројних пошиљки које су долазиле из увоза, а које нијесу одговарале својим квалитетом и безбједношћу”, казао је Симовић, додајући да је с тим циљем са црногорских граничних прелаза, од 7. јуна до сада враћено 99 пошиљки увозне хране, укупне количине више од 800 тона хране.

Симовић је исказао увјерење да ће заједнички приступ и заједничка прегалаштва одликовати рад и у наредним годинама, посебно у дијелу суочавања са изазовима који карактеришу сектор пољопривреде. “Са свим искуствима која имамо, али и са средствима Агробуџета који расте, додатно обезбјеђеним средствима на бази европских претприступних фондова, новог МИДАС пројекта, наставка реализације АДМАС пројекта, затим ангажованије политике кредитирања од стране ИРФ-а, подршке са нивоа локалних самоуправа, као и снажне стручне и савјетодавне подршке, сигуран сам да наши заједнички резултати не могу и неће изостати”, поручио је Симовић.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?