Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Комисија за валоризацију пољопривредног земљишта објавила још три јавна позива за закуп: Нових 200 хектара, нова шанса за успјешан бизнис и отварање радних мјеста

Објављено: 23.12.2017. 16:39 Аутор: МПРР

MPRRMPRR

Након успјешно спроведеног јавног позива за давање у закуп 69 хектара пољопривредног земљишта на локалитету Шас, који је резултирао потписивањем уговора са закупцем, компанијом “Воли”, Влада Црне Горе - Комисија за валоризацију пољопривредног земљишта у државној својини објавила је током ове седмице три нова јавна позива за давање у закуп комплекса земљишта укупне површине око 200 хектара.

За давање у дугогодишњи закуп оглашено је око 157 хектара земљишта на локалитету Врановићи, у општини Котор, близу 34 хектра земљишта у Голубовцима, општина Подгорица, као и 10 хектара земљишта на локалитету Бриска Гора, на територији општине Улцињ.

Површина од око 157 хектара на локалитету Врановићи даје се у дугорочан закуп на 30 година, са циљем подизања савремених засада маслињака и производње висококвалитетног маслиновог уља. Од посебног значаја је што се тиме улази у поступак санације опожарене површине, која тренутно нарушава природни амбијент локалитета, и њене валоризације кроз пољопривредну производњу.

На локалитету Голубовци, у закуп је понуђено близу 34 хектра земљишта, са циљем успостављања усјева или засада и/или производње у затвореном простору са дефинисаном прерадом. Земљиште је понуђено у закуп на период од 15 година, уз могућност продужења још 15 година.

Заснивање засада или усјева предвиђено је и јавним позивом за давање у закуп државног земљишта површине 10 хектара на локалитету Бриска Гора, у Општини Улцињ. Период закупа је 30 година.

Јавним позивима, заинтересованим пољопривредним произвођачима, физичким или правним лицима, дефинисано је да понуђач мора бити регистрован у Регистар пољопривредних газдинстава, да треба да достави инвестициони програм са освртом на висину инвестиције, бројем нових радних мјеста, обимом производње и планом коришћења земљишта.

Објављивањем нових огласа за давање у закуп државног пољопривредног земљишта, Влада наставља одговорно и убрзано да спроводи активности у циљу валоризације комплекса земљишта који се годинама или деценијама нијесу обрађивали, а имају потенцијал да кроз квалитетне пројекте из области пољопривреде значајно и вишеструко допринесу развоју.

Покретање пољопривредне производње на овим површинама значајно ће допринијети стварању нове вриједности у сектору производње хране, расту конкуретности домаће производње, супституцији увоза пољопривредних производа, и отварању значајног броја нових радних мјеста. Побољшањем понуде квалитетних производа, што ће гарантовати примјена савремених технологија и стандарда у производњи на закупљеном земљишту, допринијеће се подизању квалитета туристичке потрошње која, имајући у виду сталан раст, представља најбољу могућност пласмана домаћих производа.

Стога ће Комисија за валоризацију пољопривредног земљишта у државној својини, чији је предсједник потпредсједник Владе и министар пољопривреде мр Милутин Симовић, наставити да препознаје и оглашава у закуп и остале комплексе пољопривредног земљишта на територији цијеле Црне Горе, уз очекивање да ће већ исказана предузетничка иницијатива бити још снажнија. Као посебан ефекат очекује се ангажованији однос и власника приватних посједа, имања која се не обрађују, а која, уз бројне програме подршке и подстицаја од стране државе, могу бити основа за успјешан бизнис и извор солидних породичних прихода.

Комисија за валоризацију пољопривредног земљишта у државној својини

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?