Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Донијета одлука о окончању сарадње са чешком компанијом Шкода Праха на Пројекту изградње Блока ИИ ТЕ Пљевља

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
  
Управљачки комитет Пројекта изградње Блока ИИ ТЕ Пљевља одлучио је данас да оконча сарадњу са на овом пројекту чешком компанијом Шкода Праха – саопштено је на конференцији за медије одржаној данас поподне у Влади Црне Горе.

Влада Црне Горе је на 55. сједници одржаној у четвртак, 21. децембра размотрила и прихватила Информацију о статусу активности на имплементацији Пројекта изградње Блока ИИ Те Пљевља и Пројекта еколошке реконструкције Блока И Те Пљевља. Том приликом, Влада је задужила Министарство економије да упути потребне инструкције Електропривреди Црне Горе што је Министарство учинило, а Управљачки комитет пројекта донио одлуке у вези са тим.

Извршни руководилац Дирекције за развој и инжењеринг у Електропривреди Црне Горе Иван Мрваљевић истакао је да су разлози за окончање сарадње немогућност реализације Пројекта у складу са потписаним уговорима 29. септембра прошле године од стране компаније Шкоде Праха, тј. чињеница да ни годину након одустајања Чешке експортне банке партнер није обезбиједио прихваљив модел финансирања Пројекта. Упркос значајним напорима који су представници оба преговарачка тима уложили у протеклом периоду није постигнут договор око задовољавајуће структуре реализације Пројекта.

„Свакако ова одлука Управљачког кометета не значи да Електропривреда Црне Горе одустаје од реализације Пројекта. Електропривреда Црне Горе остаје у потпуности посвећена изградњи Другог блока Термоелектране Пљевља и у најскоријем могућем року, до краја јануара 2018. Године, предложиће Министарству економије и Влади Црне Горе алтернативно рјешење реализације Пројекта“ - поручио је Мрваљевић.

Као посебно важно је истакао да су Управљачки комитет и ЕПЦГ донијели Одлуку о реализацији пројекта еколошке реконструкције постојећег Блока И.

Како је навео, до 2021. године постојећи Блок ТЕ ће бити еколошки реконструисан. Обимом пројекта је предвиђено да ће се урадити система за одсумпоравање, систем за денитрификацију, модерни систем отпадних вода, реконструкција постојећег система транспорта пепела и шљаке побољшање рада електорфилтерског порстојења.

„Ова реконструкција ће се урадити у потпуности у склада са најстрозијим европским еколошким стандардима предвиђеним Одлуком донијетом од стране Европске уније 31. јула текуће године и њена процијењена вриједност је око 40 милиона еура“ - навео је Мрваљевић, додавши да ће се паралелно са еколошком рекострукцијом Блока И, у сарадњи са Владом и локалном заједницом, реализовати се топлификацију Пљеваља са постојећим Блоком као топлотним извором.

„Са аспекта грађана у односу на претходне планове, дакле, ништа се неће промијенити и ова два значајна пројекта ће значајно допсринијети побољшању еколошке ситуације у пљевљима“ - закључио је Извршни руководилац Дирекције за развој и инжењеринг у Електропривреди Црне Горе Иван Мрваљевић.

Министарка економије Драгица Секулић упознала је јавност са разлозима због којих се Влада Црне Горе одлучила на окончање сарадње са чешком компанијом Шкода Праха.

„Наша је обавеза и одговорност да грађанима Црне Горе обезбиједимо сигурно снадбијевање. Наша је обавеза да обезбиједимо сигуран рад термоенергетског комплекса у Пљевљима и наша је обавеза да у наредном периоду што прије отпочнемо са еколошком реконструкцијом Првог Блока Термоелектране“ - нагласила је минситарка Секулић.

Подсјетила је да је Влада у протеклих годину дана покушала да у сарадњи са Шкодом Прахом нађе најбоље алтернативно рјешење у односу на оно што су били првобитно потписани уговори, али нажалост то није успјело. Због тога је донијета одлука да се приступи еколошкој реконструкцији Блока И ТЕ, да се из ње реализује топлификација Плејваља и да се у наредном, врло кратком периоду, пронађе алтернативно рјешење за додатни извор електричне енергије у Пљевљима.

„Кроз овај предлог и захтјев који смо упутили према Управљачком комитету ни на који начин сигурност снадбијевања електричном енергијом и рад ТЕ Пљевља неће угрозити функционисање електро-енергетског система. Чак напротив, задржавамо онај објекат који имамо, задржавамо инсталисану снагу коју имамо, а то нам даје могућност да имамо још један додатни електо-енергетски извор“ - оцијенила је министарка економије.

Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић представио је јавности утицај ове Одлуке на еколошку ситуацију у Пљевљима.

Како је навео, на основу одобрења Енергетске заједнице, ТЕ Пљевља, у стању у ком се сада налази и са технологијом којом функционише, има дозволу да ради још 20.000 радних часова за период од 1. јануара 2018. до 31. децембра 2023. године.

Министар Радуловић је истакао да ће након реконструкције Блок И ТЕ Пљевља задовољавати све најстрожије еколошке стандраде Европске уније.

Када је ријеч о еколошкој ситуацији у Пљевљима, министар је оцијенио да је лоша, напоменувши да се често представља много гором него што јесте, али је изразио увјерење да ће се извођењем многих планираних радова значајно поправити и прије завршетка реконструкција Блока И ТЕ.

„Оно што је на крају важно да напоменем јесте, било је негдје коментара како ћемо користити угаљ за ТЕ, јер Паришки споразум искључује коришћење угља. Не, Паришки споразум не искључује коришчење угља, већ диктира технологије које које коришћење угља чине прихватљивим, односно држи их у лимиту који су дефинИсани европским стандардима“ - указао је министар Радуловић.

   

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?