Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић за Побједу о Аутопуту: И највеће невјерне Томе виде наш грандиозни подухват

Пресједник Владе Душко Марковић изразио је задовољство динамиком изградње приоритетне дионице аутопута Бар – Бољаре рекавши да сваки гађанин може да се увјери у напредак.

У интервјуу за посебни додатак празничног издања „Побједе“ Премијер је рекао да црногорска економија навелико ужива благодети почетка градње аутопута, да је о наставку радова недавно разговарао са предсједником Државног савјета НР Кине Ли Кећијангом и да се у обје државе овај пројекат доживљава као гаранција озбиљности и оствареног интереса обију страна и као одскочна даска за друге пројекте те да је успјешна реализација прве, најтеже дионице најбоља је препорука за градњу наредних дионица.

У додатку „Побједе“ о аутопуту говоре и министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић, директор ЦРБЦ Црна Гора Хеи Шићанг и директор Пословне јединице за управљање пројектом изградње аутопута Горан Вујовић.

ИНТЕРВЈУ: Душко Марковић, предсједник Владе Црне Горе


И највеће невјерне Томе виде наш грандиозни подухват


Služba za odnose s javnošćuИзузетно сам задовољан динамиком изградње приоритетне дионице аутопута. Радови се одвијају на цијелој траси, пробијено је више тунелских цијеви, сваки грађанин када прође Биоче може се увјерити у фасцинантне габарите највећег појединачног објекта – Моста „Морачица“, изјавио је премијер Душко Марковић у интервјуу Побједи. Нагласио је да Сада више не говоримо само о пројекту, јер се назире изглед ове будуће црногорске жиле куцавице. 

- Игром случаја један од ваздушних коридора ка Подгорици води управо изнад градилишта аутопута тако да се сада и дословно „из авиона“ види овај наш грандиозни подухват. И највеће невјерне Томе могу лично да се увјере да је аутопут стварност – оцијенио је премијер.

ПОБЈЕДА: Да ли постигнута динамика обећава да ће ова дионица бити завршена у року?

МАРКОВИЋ: Било је застоја и успјели смо да отклонимо узроке спорости и покренемо пројекат пуном снагом. Два пута сам обишао градилиште једном прољетос, када ствари баш нијесу текле глатко и други пут крајем љета. Тада ме директор ЦРБЦ-а информисао да је, у јеку грађевинске сезоне, било ангажовано 2.600 радника и 700 грађевинских машина – 1.100 радника и 180 грађевинских машина више него приликом претходне посјете и да планирају да ангажују још око 400 радника и 50 машина. Сада смо дубоко у зимској сезони, када радови не теку љетњом динамиком, али се навелико ради у тунелима и на специфичним пословима који могу бити рађени у ово доба године. Нема, дакле, сумње да радови иду одлично, да је извођач добро конципирао динамику, па су потпуно утемељена увјеравања да ће дионица бити изграђена и предата у предвиђеном року.

Аутопут није само највећи инфраструктурни пројекат у историји Црне Горе, он је и предмет пажње највиших органа двију држава. То је била једна од кључних тема мог разговора крајем новембра у Будимпешти са предсједником Државног савјета НР Кине Ли Кећијангом. Тада смо констатовали да смо сарадњом на пољу инфраструктуре, односно успјешним почетком градње приоритетне дионице остварили значајан напредак у међудржавним односима и да нам то утире пут за јачање сарадње на осталим пољима. градња аутопута, дакле, не само да се одвија добром динамиком већ се у обје државе доживљава као гаранција озбиљности и оствареног интереса обију страна и као одскочна даска за друге пројекте.

ПОБЈЕДА: Какве ефекте од изградње аутопута очекујете у економији?

МАРКОВИЋ: Наша економија навелико ужива благодети почетка градње аутопута. Празнична атмосфера није прилика за замарање бројкама, стога само једна чињеница: Црна Гора је пета држава у Европи по привредном расту у протеклој години, а тај импресиван раст умногоме је резултат великих инфраструктурних пројеката, прије свега аутопута. Резултат градње аутопута и наших мјера фискалне консолидације је да смо завриједили повјерење водећих међународних финансијских институција, да је Црној Гори повећан кредитни рејтинг, да је наша земља напредовала на листи конкурентности, да је смањена незапосленост… Дакле, већ почетак градње довео је до бројних позитивних ефеката. Међутим, то је тек почетак. Познато је кроз историју бројних држава и система да велики инфраструктурни пројекти представљају замајац економије, дају привреди додатну снагу и обезбјеђују перспективу. Нема ниједног разлога да и у црногорском случају не буде тако.

Služba za odnose s javnošćuУз аутопут Црна Гора ће бити доступнија туристима и посјетиоцима, до нас ће се долазити као што ће и наши грађани путовати с једног у други крај државе брже, лакше и безбједније. Све то ће произвести мултипликативне ефекте, а прије свега отварање нових радних мјеста и повећање стандарда грађана, што нам је превасходни циљ. Даље, аутопут ће интегрисати Црну Гору, квалитетно ће повезати наш ресурсима богати Сјевер са Централним и Јужним регионом. Уз завршетак неких других путних праваца, попут пута Колашин – Беране преко Лубница и Језерина, грађани Сјеверног региона стизаће до Подгорице за сат и по, сигурно и угодно. Бјелопољцима или Рожајцима, на примјер, одлазак љети на море биће дневна дилема. Аутопут ће бити жила куцавица Црне Горе.

Коначно, аутопутеви сами по себи и око себе производе нову вриједност. Довољно је осврнути се по сусједству и увјерити се како су напредовала подручја кроз која су прошли аутопутеви. Не говорим искључиво о објектима на самом аутопуту већ и о погонима, складиштима, базама, услужним и туристичким објектима, чак насељима, који су кроз историју увијек ницали поред великих транспортних система.

Због свега овога је аутопут, како сам љетос рекао, други по значају пројекат у новијој историји Црне Горе. Само је обнова државе била већи пројекат од овога.

ПОБЈЕДА: Када би могла бити договорена градња друге дионице аутопута и како би се финансирала?

МАРКОВИЋ: Наставак градње аутопута је тема којом се Влада навелико бави. Циљ нам је да одмах по завршетку приоритетне дионице наставимо наредну од Матешева до Андријевице. Зато не чекамо довршетак ове дионице, него већ сада стварамо претпоставке за наставак градње.

Прошлог мјесеца је мој састанак са кинеским премијером Ли Кећијангом завршен сагласношћу да су обје државе и владе заинтересоване да по завршетку приоритетне дионице аутопута Бар – Бољаре буде настављена градња наредних дионица и то по моделу јавно-приватног партнерства државе Црне Горе и заинтересованих кинеских компанија.

Успјешна реализације прве, најтеже дионице најбоља је препорука за наставак.

ПОБЈЕДА: Како је држава заштићена од курсних разлика, с обзиром на то да је кредит за изградњу приоритетне дионице уговорен у доларима?

МАРКОВИЋ: Ово је једна од флоскула лансираних на почетку пројекта са циљем довођења у питање идеје повезивања Црне Горе. Уговором је ово питање регулисано као што су, како то доликује озбиљној држави, регулисана бројна друга питања. Нико на свијету не може предвидјети флуктуацију валута и зато постоји у Уговору заштитна клаузула те доиста не видим потребу да губимо вријеме на тривијалности овог типа. не треба замјерати противницима напретка Црне Горе на оваквим критикама, на умотворинама „пут из ниђе до ниђе“, на фабриковању афера петљи, водоснабдијевања аутопута и сл. Тога је одувијек било. Недавно сам, листајући стару штампу, имао прилике да се увјерим да се и Црна Гора у вријеме Књаза Николе, када је доводила стране стручњаке да покрене за оно доба велике пројекте, суочавала са сличним квазиаргументима: Да ли су нам потребни баш овакви путеви, ко ће се туда возити, да ли је то прескупо за овако малу земљу, да ли је требало градити прво то или нешто друго итд. Замислите данас Црну Гору без пута од Његуша до Котора низ Которске стране или старог пута Цетиње – Ријека Црнојевића – Вирпазар. Вријеме је мајсторско решето.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?