Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић за ТВ Вијести: Нијесу у ЦГ проблем изборни закони него лоше политичке праксе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
           
Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је у интервјуу Телевизији „Вијести“ да је наша земља успјела да донесе добре изборне законе, да је изборно законодавство одлично, да је усвојена већина међународних препорука и да проблем лежи и политичкој пракси.

„Ја не вјерујем да је у Црној Гори проблем лоше изборно законодавство него су проблем лоше политичке праксе које промовишу политичке странке уочи избора и на дан избора“ – рекао је премијер Душко Марковић у интервјуу Телевизији Вијести подсјетивши да се недавно на општинским изборима на Цетињу појавила комплетна структура руководства више опозиционих странака.

„Замислите ви сада да се у једној малој општини, гдје је пет-шест хиљада гласача појави на терну комплетна политичка структура са својим штабовима и предсједништвима и иде од куће до куће, обилази кафиће. Замислите да сам ја био на Цетињу или да сам ја на дан избора, као замјеник предсједника партије, са својим предсједништвом био у Мојоовцу. На шта би то личило. А тога дана је тамо била комплетна инфраструктура комплетне опозиције. На највишем нивоу. То једноставно није природно. То је притисак на грађане. Чак да нијесу ништа проговарали то је притисак на грађане. Ми морамо да мијењамо политичке праксе, ми морамо да мијењамо политичку културу. Ми на дан избора треба да оставимо могућност да грађани сами одлуче“ – рекао је премијер Душко Марковић у интервјуу Телевизији Вијести емитованом у уторак увече.

У 2018. највећи изазов је отварање нових радних мјеста

Предсједник Владе је рекао да протеклу годину сматра успјешном прије свега на економском и вањскополитичком плану, да неуспјехом сматра то што Влада није успјела да приволи опозицију на дијалог као и да највећим изазовом у 2018 години сматра отварање радних мјеста.

„Ово је била успјешјна година због тога што смо зауставили неке негативне трендове, посебно када су у питању наше јавне финансије, покренули смо економски раст и на тај начин смо створили прилике за нова радна мјеста. На спољнополитичком плану чланство у НАТО-у историјски тренутак за Црну Гору и Црна Гора ће тек осјетити и имати бенефите од те њене нове позиције на међународном плану“ – рекао је премијер Душко Марковић у интервјуу Телевизији Вијести.

Предсједник Владе је рекао да је на почетку мандата позвао све на јавној политичкој сцени да буду одговорнији и зрелији у односу на оно што су потребе друшва, да је затражио дијалог како би сви заједно радили у интересу друшва.

„Нажалост, тај мој позив, и рекао бих цијели приступ Владе у 2017. години, није наишао на разумијевање или на одјек и Црну Гору је карактерисало назадовање у култури политичког дијалога и неке опште комуникације која нам је неопходна за све. Дакле, то сматрам неуспјехом и својим и Владе на чијем сам челу“ – рекао је Премијер.

На питање новинарке шта конкретно сматра највећим изазовом у наредној години предсједник Владе Душко Марковић је рекао да је то хватање укоштац са највећим и најозбиљнијим проблемом у Црној Гори – смањењем незапослености односно отварањем нових радних мјеста и подсјетио да је на то указао на посљеедњој сједници Владе у прошлој години.

„На сједници Владе сам у завршном дијелу указао ресорима економије да су одговорили већини обавеза у 2017. години. Али сам им јасно саопштио шта морау да ураде у 2018. години и то искључиво због квалитетнијег суочавања са озбиљним и највећим изазовом у Црној Гори, а то је незапосленост, прије свега незапосленост младих и образованих људи. То ће бити највећи изазов. Желимо да се ухватимо са тим изазовом. Очекујем резултате на том плану. Ако успијемо, онда ће то бити још једна потврда у другој години, квалитета и потенцијала ове Владе. Ако не успијемо онда су могуће различите опције“ – рекао је Премијер.

Služba za odnose s javnošću
Опозицији су била резервисана мјеста у Влади
 
На питање да ли сматра да је опозицији било понуђено довољно предсједник Владе је одговорио потврдно додајући да је јасно указивао на потребу да се опозиција врати у парламент и да је опозицији чак био резервисао мјеста у Влади.

„Никада мој позив није био политички маркетинг или политички ПР. Никада иза мог позива није стојала скривена агенда која би значила да желим да пошаљем поруку, а да иза тога радим све да се тако не деси. Чак сам више пута поновио да сам спреман да за оне политичке странке из опозиције које желе да уђу у Владу да ћу отворити мјеста за то. Припремио сам био у владајућој коалицији и у Влади терен за то – мањи коалициони партнери су били спремни да одустану од својих позиција да бисмо нашли мјеста опозицији, али смо увијек са друге стране имали један заиста ирационалан, несхватљив приступ који значи понављање избора, који није могао бити на столу за разговор јер су изботи одржани и признати. Није их признала само Црна Гора и њене институције него и међународна заједница у цјелини. Излазак у сусрет таквом захтјеву би било поништење стандарда и процедура политичке демократије и политичких принципа. Нијесмо се ми плашили ни тих избора, али ако једном направите преседан у том смислу Црна Гора би вјерујем за сва времена тај преседан искористила за политичку нестабилност и избори не би имали смисла. Дакле, урадили смо све, имао сам најбољу намјеру, имао сам подршку у својој партији за то али нијесмо имали одговор са друге стране“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Влада није доприњела стању у РТЦГ

На питање новинара да прокоментарише ситуацију и вези са јавним сервисом РТЦГ предсједник Владе Душко Марковић је рекао да се није бавио детаљима тог процеса у Скупштини и да се Влада није мијешала у то.

„Нијесам пратио те детаље. Влада се није мијешала у овај процес ни у једном тренутку. Нити било којим својим ставом нити је подгријавала атмосферу око стања у јавном сервису односно прије свега у Савјету Радија и Телевизије. То је произилазило из оног мог основног става који сам саопштио на почтку мандата Владе да ова Влада не жели да има своје медије. То сам урадио намјерно. Не због тога што Влади нијесу потребни медији. Наравно, веома је важно да и ова Влада и свака друга која ради то што ради буде на квалитетан начин представљено грађанима. Али сам желио да пошаљем поруку и из те порујке начин понашања Владе, и мислим да смо у томе остали досљедни у ових годину дана, да је у Црној Гори важније радити и имати резултате на овим пољима о којима сам говорио него бити присутан у медијима и квалитетно медијски заступљен, да борба за медијски простор не мора бити основни циљ нашег јавног посла“ –рекао је премијер додајући да му је ово тек други телевизијски интервју у више од године мандата предсједника Владе. Додао је да је свјестан да то може да штети и њему лично у смислу политичког рејтинга и његовој Влади али да сматра важнијијм промјену приступа у нашој земљи гдје се успјех не би мјерио бројем наступа у медијима и бројем интервјуа.

„Тако да ја вјерујем да Влада није допринијела ни једним својим гестом да медијска сцена, па и око јавног сервиса, проблематизује, него супротно. Истовремено, желим потпуно јасно да кажем да медијска сцена у Црној Гори није добра, да медијској сцени недостаје и објективности и професионализма“ – рекао је премијер најављујући за 2018. годину измјене медијских закона у том смислу.

Предсједник Владе Душко Марковић је рекао да не постоји никакав притисак Владе на РТЦГ.

„Нијесмо тражили интервјуе, нијесмо тражили простор, нијесмо давали саопштења и критиковали када смо били незадовољни третманом Владе, посебно на јавном сервису. Приватни медији могу да имају тај комфор или слободу да сами одлуче како ће пратити Владине политике, али јавни сервис мора да има обавезу да, због јавног интереса, на ваљан начин јавне политике приближи грађанима. Јавни сервис то није радио. Јавни сервис је настојао да у великом броју случајева оно што су позитивни резултати наше политике обиљежи негативним садржајем, па смо извјештаје о неком резултату Владе имали прилије да пропратимо негативним коментарима квазиполитичара, квазиексперата како би ти резултати били минимизирани“ – рекао је Премијер наводећи као примјер извјештавање са његовог обраћања Парламентарној скупштини Савјета Европе закључујући да закон мора бити једнак за све и да је овдје ријеч о бици за чланство у Савјету РТЦГ, а не за квалитет јавног сервиса.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/0цYтУ7УфдxY



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?