Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић за Дневне новине: Црна Гора је повукла регион ка Европској унији

Предсједник Владе Душко Марковић изјавио је у интервјуу „Дневним новинама“ да је Црна Гора још 2006. године одабрала европске интеграције, да је у интеграционом процесу одмакла далеко од земаља окружења, да је повукла остале државе региона ка Европској унији, да за разлику од неких земаља региона одавно нема никаквих дилема у одабиру стратешког правца и да стога не допуштамо да нас ико сврстава у било какве пакете.

„У овој години, уласком у интензивни процес затварања преговарачких поглавља као финалну фазу наших еуроинтеграција, потврдиће се визија црногорске власти из 2006. године да је чланство у Европској унији најбољи одговор на наше изазове. Ту своју визију смо јасно саопштили на референдуму и потврдили усвајајући Декларацију о независности. Дакле, ово је још једна побједа Црне Горе и потврда исправности наше визије да је Црној Гори мјесто у породици европских народа и држава“ – рекао је премијер Душко Марковић у интервјуу „Дневим новинама“.

Додао је да му због тога дјелује чудно кад слуша и чита оне који тек данас говоре да је Западном Балкану мјесто у Европској унији и да нема стабилности Европске уније без Западног Балкана.

„Ми смо то рекли и ми смо тим путем кренули прије дванаест година. Сјећам се колико је Црна Гора пропатила због тога што је прва, још 2006. године, везала своју судбину за Европску унију. На нас као носиоце европске политике и европских идеја у Црној Гори тада је и изнутра, али и из вана кренула невиђена кампања и хајка. Говорили су да смо 'издајници', 'криминалци', 'плаћеници', а да је Црна Гора 'неодржива држава'. Хтјели су да нас поколебају и смјесте у неке друге савезе и политичке пројекте. Кажем и из вана јер нас нијесу жељели ни неки у Европи. А нијесу нам ни вјеровали. Ми смо натјерали Европу да нам дâ прилику. Ми смо били ти који смо повукли овај регион ка Европи. Ми смо и резултатом избора 2016. године сачували европску перспективу региона. Ми смо били ти који смо се и на унутрашњем плану рвали са отпорима оних који су успоравали процес искључиво из личних интереса покушавајући да и интеграције и Владу представе некредибилним само зато да би себи креирали простор за нове грантове. Због свега тога данас, када смо у финалу овог процеса, не прихватамо иницијативе које би да нас ставе у исту раван са државама које су исказале европско опредјељење, али су задржале неке нерашчишћене дилеме у вези са тим. Црна Гора одавно нема дилеме! Она је неповратно на траси европских интеграција и западног система вриједности. Зато не дамо да нас ико сврстава у било какве пакете. Наш став је чврст и непромјенљив: Не може се истим аршином мјерити Црна Гора, која је далеко одмакла у процесу са оним земљама које су тек на почетку! Желим јасно да кажем да и њима припада европска перспектива и у том смислу ће Црна Гора као прва наредна чланица Уније бити солидарна у том процесу и снажно ће се залагати за европску перспективу свих држава нашег региона“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Služba za odnose s javnošću

Грађани не подржавају антидржавну политику опозиције

На питање да ли предстојеће предсједничке и локалнеизборе у више општина види као шансу за даље снажење демократије у Црној Гори или сматра да ће гласније бити снаге које изборе видјети као прилику за нове покушаје деструкције државе и система предсједник Марковић је оцијенио да су недавни локални избори у четири општине још једном потврдили водећу политичку позицију Демократске партија социјалиста и показали да већина грађана препознаје политику те партије као кредибилну указујући њеним кандидатима повјерење.

„Са друге стране показало се да, упркос до сада невиђеним притисцима дијела опозиције на бираче и на наше активисте на терену, антидржавна политика није утемељена међу грађанима и не наилази на њихово разумијевање. Међутим, без обзира на то што су недавни избори доказали да је опозиија својим неодговорним и деструктивним односом према парламенту и према обавезама само изгубила, наивно би било очекивати да она одустане од досадашње политике. У недостатку програма и идеја, у недостатку резултата и коначно у недостатку кредибилитета, а уз јасне показатеље успјеха Црне Горе и на вањском и на унутрашњем плану опозиција наставља аутистичну политику. За сада нажалост, осим дјелимичног прекида бојкота парламента, нема назнака сазријевања на том плану. Зато очекујем наставак дјеловања чији ће најпрепознатливији облици бити пласирање неистина и популистичких фраза, покушаји фабриковања афера и изазивања инцидената, негирање, омаловажавање и довођење у питање онога што су неспорни успјеси Владе“ – рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе је додао да не сумња да ће грађани и на овакве околности зрело и одговорно одговорити како су то чинили и у далеко тежим временима.

„У том смислу свакако ће избори бити нова потврда снажења демократије у Црној Гори. Да појасним: Имате медијску сцену у којој готово да нема простора за добру вијест и афирмацију резултата. Немате у опозицији постулат да су избори прилика за такмичење, а не за деструкцију, омаловажавање државе и њену дестабилизацију. Ако уз све то на крају имате резултат који показује зрелост и одговорност грађана – онда то свакако представља снажну потврду демократије. Увјерен сам, дакле, да ће садржај предизборне кампање бити онакав какав је био и до сада, али сам сигуран да то неће имати озбиљних посљедица по државу и систем“ – рекао је премијер Душко Марковић у интервјуу „Дневним новинама“.

Оптимизам заснован на достигнућима

Премијер је рекао да оптимистичне оцјене које је изрекао као очекивање у 2018. години заснива на одличним економским резултатима које је Влада остварила у 2017. што су чињенице које не могу бити оспорене.

„На економском плану. 2018. је година у којој те резултате хоћемо да потврдимо. У том смислу развојне шансе видимо прије свега у бројним пројектима у инфраструктури, енергетици, туризму и пољопривреди. Радећи на реализацији тих пројеката отвараћемо нова радна мјеста и то посебно за младе и образоване људе, подизати нашу економију и на тај начин допирносити свеукупном развоју Црне Горе. Оптимизам темељим и на ономе што видим у свакодневним сусретима са грађанима и са пословном заједницом. Јер, ова Влада је завриједила повјерење не само релевантних међународних партнера већ и партнера у домаћој пословној заједници и, наравно, повјерење грађана. Нови оптимизам који сви осјећамо и који прати успјехе као и повјерење које нам се указује резултати су наше политике и наше визије“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић у интервјуу објављеном данас у празничном троброју „Дневних новина“.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Интервју предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића (Мс Wорд)
            
Интервју предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића (ПДФ)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?