Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 57. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

 

Влада Црне Горе је на данас одржаној 57. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, издвојила из текуће буџетске резерве хитну интервентну помоћ општинама у Сјеверном региону погођеним земљотресом од 4. јануара. За случајеве отклањања најургентнијих посљедица земљотреса Влада је издвојила за: Општину Плав 70.000 еура, Општину Гусиње 50.000 еура, Општину Андријевица 40.000 еура и Општину Беране 30.000 еура. Министарство финансија је задужено да већ сјутра уплати дозначена средства.

Истакнуто је да данас издвојена средства, у оквиру Предлога за додјелу интервентне финансијске помоћи локалним самоуправама за санирање штете проузроковане земљотресом представљају помоћ за отклањање најургентнијих посљедица земљотреса, а да општинске комисије треба да што прије сачине извјештаје о штети која ће посебно бити санирана у координацији са Владом.

Влада је позвала остале општине да, ако су у финансијској могућности, изразе солидарност и помогну локалним самоуправама на сјеверу Црне Горе које су погођене земљотресом како је то било уобичајено и раније када су елементарне непогоде погађале различита подручја Црне Горе али и сусједне државе.

На сједници је донијета Стратегија унапређења подстицајног окружења за дјеловање невладиних организација 2018-2020 с Акционим планом за имплементацију Стратегије којим се дефинишу приоритети, активности и рокови за њихову реализацију. То је трећи стратешки документ у овој области чији је општи циљ даље унапређење правног и институционалног оквира за дјеловање НВО и јачање сарадње јавне управе и НВО у процесу креирања и примјене јавних политика, уважавајући њихове различите, али комплементарне улоге и одговорности у овом процесу.

Акционим планом дефинисане су мјере и активности за реализацију кључних циљева утврђених Стратегијом: унапређење институционалног оквира и јачање капацитета државне управе за сарадњу са НВО; унапређење правног оквира и јачање капацитета НВО за учешће у креирању и примјени јавних политика и јачање капацитета државне управе за ефикасну примјену правног оквира у овој области; унапређење правног и институционалног оквира за већу финансијску одрживост НВО и јачање капацитета државне управе за ефикасну примјену правног и институционалног оквира у овој области; унапређење правног оквира и јачање капацитета државне управе за пружање веће подршке учешћу НВО у социо-економском развоју; јачање улоге НВО у процесу приступања Црне Горе ЕУ.

Влада је донијела Акциони план 2018-2020, за спровођење Стратегије реформе јавне управе у Црној Гори за период 2016-2020. година чијом имплементацијом се наставља спровођења реформе у правцу стварања ефикасне и сервисно оријентисане јавне управе коју карактерише раст повјерења грађана у њен рад. Реформа јавне управе биће приоритетно усмјерена на побољшање конкурентности привреде и квалитета живота грађана Црне Горе, а уједно и на испуњавање услова за чланство у ЕУ.

Имплементацијом овог документа ће се, како је истакнуто, постићи унапређење у областима организације и одговорности у систему јавне управе, пружања услуга, службеничког система и управљања Ијудским ресурсима, развоја и координације јавних политика, система локалне самоуправе, стратешког управљања процесом реформе јавне управе и финансијске одрживости. Оцијењено је да су посебно значајне активности које се односе на мониторинг примјене ЗУП-а, мјерење задовољста грађана пруженим услугама, повећање броја електронских услуга и укључивање јединица локалних самоуправа на портал е-управе, примјену нових законских рјешења у службеничком систему итд.

У циљу усклађивања са правном тековином Европске уније, утврђен је Предлог закона о измјени и допуни Закона о својинско правним односима. Утврђене измјене, које ће ступити на снагу када Црна Гора постане пуноправна чланица Европске уније, се односе на изједначавање статуса држављана земаља чланица ЕУ, у погледу стицања права својине на непокретностима са домаћим физичким и правним лицима.

Влада је усвојила Информацију о предлогу Финансијског споразума између Владе Црне Горе и Европске комисије о Годишњем акцијском програму за Црну Гору за 2017. годину – дио 2 и прихватила Споразум. Годишњим акцијским програмом предвиђена је буџетска подршка за реформу јавне управе у Црној Гори у укупном износу од 15 милиона еура, од чега је 12 милиона еура директне буџетске подршке и 3 милиона еура комплементарне подршке. Приликом представљања информације је истакнуто да се овај програм у цјелости финансира средствима Еропске уније, што значи да није предвиђено национално кофинансирање.

Усвојена је Информација о закључивању уговора о прикључењу са корисницима дистрибутивног система електричне енергије. Сви корисници дистрибутивног система електричне енергије чији се рачуни плаћају из буџета државе или општина задужени су да у року од тридесет дана закључе са Црногорским електродистибутивним системом уговоре о прикључењу на дистрибутивну мрежу.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?