Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САОПШТЕЊЕ: Министарство здравља партнер у ИПА пројекту НеурНет за третман пацијената са епилепсијом и Паркинсоновом болешћу

Објављено: 12.01.2018. 19:34 Аутор: ПР служба
Делегација Министарства здравља, коју је предводила Милица Шкиљевић, генерална директорица Директората за пројекте и економику у здравству, учествовала је у Сарајеву на првом састанку партнера из Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе, у оквиру ИПА пројекта НеурНет, који има за циљ унапрјеђење третмана пацијената са епилепсијом и епилепсијом у напредном стадијуму, као и пацијената са Паркинсоновом болешћу.
Пројекат се бави унапрјеђењем комуникације и сарадње између референтних центара и болница на подручју три државе, те побољшавањем и олакшавањем кретања на прекограничном нивоу болесника с фармакорезистентном епилепсијом и пацијената у поодмаклом стадију Паркинсонове болести.
Планирано је успостављање мреже која ће да омогући аудио-визуелну комуникацију, даљинску дијагнозу, размјену медицинских података, другог мишљења, консултације и друге медицинске услуге између референтних центара и болница у реалном времену. Циљ је побољшање здравствених услуга, трансфер и имплементација експертизе и најбољих пракси за болнице у региону, изградња капацитета болница, смањење транспорта пацијената и побољшање њиховог квалитета живота.
Директорица Шкиљевић је нагласила да је Министарство здравља Црне Горе, као креатор здравствене политике, увијек било и биће у потпуности отворено за регионалну сарадњу у области здравства, усвајање нових знања и размјену искустава стечених у стручном клиничком раду, која доприносе унапрјеђењу превенције, дијагностике и лијечења честих и тешких обољења.
- Како Црна Гора тренутно нема капацитета за лијечење оваквих пацијената, држава је омогућила њихово лијечење у центрима, првенствено држава региона, тако да се они упућују у Клиничку болницу Дубрава у Загребу или Клиничку болницу Ријека, које дјелују као референтни центри за ове болести у региону, гдје су укључени у испитивања најновијих потенцијално и учинковитијих антиепилептичких лијекова или су упућени на неурохирушко лијечење.
Свјесни чињенице да је медицина једна од најбрже растућих области, те да је неопходно пратити њен развој и трендове, Министарство здравља Црне Горе улаже велике напоре у јачање капацитета здравствених установа кроз улагање у инфраструктуру, опрему, а нарочито у едукацију и доедукацију кадра, тако да ће нам прилика коју је Црна Гора добила као партнер у реализацији пројекта НЕУР НЕТ помоћи на том путу, казала је Шкиљевић.
Један од приоритета рада Министарства здравља, према њеним ријечима, свакако је и унапрјеђење телемедицине, која је и неизоставни чинилац овог пројекта и чија примјена није више ствар престижа здравствених система, већ стандард без којег се не може говорити о савременој медицини.
С обзиром на то да капацитети за лијечење ових болести постоје само у референтним центрима, тиме је и значај реализације овог пријекта још већи, јер се остварује путем повећане комуникације, сарадње и координације између референтних центара и болница у региону, усклађивања и побољшања квалитета здравствених услуга у болницама програмског подручја у цјелини, као и побољшан и ефикаснији транзит пацијената на прекограничном нивоу.
За Црну Гору је планирана је набавка ЕЕГ апарата са софтвером за ЕЕГ анализу, неуролошке станице и серверски систем укупне вриједности 70.000€. Опрема ће бити инсталирана (по један апарат) у Општој болници Бар и Клиничком центру Црне Горе. Такође, кроз пројекат је предвиђена обука доктора и медицинског особља и размјена искустава у овој области.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?