Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интервју министарке јавне управе, Сузане Прибиловић за портал ЦдМ

Објављено: 15.01.2018. 15:19 Аутор: МЈУ

Министарка јавне управе Сузана Прибиловић у интервјуу за портал ЦдМ каже да постоји перцепција да је јавна управа прекобројна, те су прикупили и обрадили податке о укупном броју запослених у јавном сектору. То ће бити полазна тачка за израду методологије и плана оптимизације броја запослених, који би требало да буде завршени до средине године и који ће ријештити бројна отворена питања.

“Још увијек је рано говорити о конкретним бројкама и уштедама. Нама је циљ, прије свега, оптимизација кадровског капацитета којим располажемо у јавној управи. То подразумијева да у свим областима дефинишемо који је то оптималан број запослених који ће пружити ефикасну и квалитетну услугу. То не мора да значи да у свим областима имамо вишак запослених, па ће нам једна адекватна анализа, на којој сад радимо, а која је основ за израду методологије и Плана за оптимизацију броја запослених, дати пресјек стања на основу којег ћемо моћи убудуће да планирамо”, каже она.

Оцјењивање државних службеника и намјештеника

Осврћући се на оно што је урађено током претходне године, министарка каже да је Скупштина крајем године усвојила два системска закона које је припремило Министарство јавне управе – Закон о државним службеницима и намјештеницима и Закон о локалној самоуправи.
Нова законска рјешења у функцији су јачања професионалности, одговорности, отворености и ефикасности у јавној управи, а уводи се низ новина у области запошљавања, скраћују се и поједностављују процедуре запошљавања, те унапређују интерне процедуре трансфера кадрова између и унутар државне управе и унапређује систем награђивања. Посебан нагласак је стављен на већу професионализацију и одговорност највиших руководећих кадрова.

“Циљ је био да, након цјеловитог сагледавања јавне управе на локалном и централном нивоу, донесемо рјешења која ће допринијети успостављању ефикасне и професионалне јавне управе, те дефинисати прецизније начине награђивања, запошљавања, трансфера кадрова. У том смислу, једна од новина Закона од државним службеницима и намјештеницима је измјена критеријума за оцјењивање државних службеника и намјештеника, а са друге стране се уводи могућност напредовања службеника у више звање”, истиче Прибиловић.

Увјерена је да су новим рјешењима створили услове да се отклоне уска грла која коче процес мобилности и напредовања службеника, што ће сигурно утицати и на ефикасност управе.

“Приликом припреме оба закона посебно смо се бавили оним нормама које се тичу запошљавања. Свјесни перцепције да је јавна управа прекобројна, иако ћемо прецизнију слику имати тек након припреме Плана оптимизације, жељели смо да дефинишемо јасније процедуре приликом запошљавања. Такође, увели смо тзв. компентенције по угледу на позитивне европске праксе”, поручује она.

Новим рјешењима у Закону о државним служеницима и намјештеницима предвидјели да поступак селекције за рад у државним органима обухвата провјеру знања, вјештина, способности и компетенција у зависности од категорије, што за резултат треба да има избор најкомпетентнијих кандидата, а одлуку о избору у министарствима доносиће лице из категорије високи руководни кадар у којем се врши попуна радног мјеста, чиме се испуњава једна од кључних препорука ЕК да се поред транспарентног поступка провјере и на овај начин обезбиједи професионализација државне администрације, каже министарка.

Професионалост и деполитизација

Додаје да су у области локалне самоуправе водили рачуна да се ова област уреди посебно када је у питању високи руководни кадар у складу са принципима професионалности и деполитизације.

Министарка је задовољна учињеним у 2017. Каже да су реализовали готово све обавезе из Програма рада Владе, Програма приступања и били у потпуности посвећени реализацији активности у складу са Стратегијом јавне управе. Министарство јавне управе је у 2017. успоставило систем институционалне координације реформе јавне управе, а успостављањем новог Савјета за реформу јавне управе обезбиједили су и политичку координацију овог процеса.

Прибиловић тврди да је први Извјештај о реализацији Стратегије реформе јавне управе показао да је напредак остварен, али је и дао важне смјернице да боље планирају и на које области да се фокусирају у наредном периоду.

“Иако су била велика очекивања приликом оснивања новог ресора за јавну управу, вјерујем да смо оправдали постојање, а потврду за то свакодневно добијамо како унутар система, тако и са међународних адреса, нарочито из Брисела. У прилог томе говоре и резултати које смо постигли, али оно што ми је посебно важно је да грађани већ осјећају бенефите нашег рада”, јасна је она.

Министарка поручује да су велики помак остварили нарочито у области пружања јавних услуга, гдје су посебно водили рачуна о заштити појединаца у управним поступцима и неопходности за обезбјеђивањем једнаког приступа услугама за све грађане. Значајно су, каже Прибиловић, подигли квалитет управног поступка, а и водили се принципом сви контакти грађана и привреде са јавном управом на једном мјесту. Томе је посебно допринијела примјена новог Закона о управном поступку увођењем института “оне стоп схоп” (јединственог шалтера за све), те спровођењем управних активности на једном мјесту.

“У континуитету смо унапређивали систем еУправе, па данас имамо 241 електронску услугу у надлежности 30 институција. Много смо радили и на увезивању јавних регистара, па смо тако недавно у тестни рад ставили информациони систем за повезивање регистара и размјену података између органа управе. Паралелно се ради на имплементацији два сервиса који ће повезати пет од седам кључних регистара – електронски упис дјеце у све нивое образовних институција и обједињено прикупљање документације за тендерске поступке”, поручује министарка Прибиловић.

Прва транша од четири милиона еура

Веома је важно, каже, што су успјели да по први пут створе услове за коришћење секторске буџетске подршке као подршку реформи јавне управе.

“Тако ћемо већ у И кварталу 2018. године користити прву траншу од четири милиона еура од укупно 15 милиона. Та средства ће бити коришћена за реализацију активности дефинисаним новим Акционим планом за спровођење Стратегије реформе јавне управе за период 2018-2020, који је Савјет за реформу јавне управе недавно разматрао”, нагласила је.

По свјетским стандардима

Најавила је да настављају са активностима на плану надоградње и унапређења сервиса на порталу еУправе, као и на успостављању јединственог „оне стоп схопа“ у Црној Гори, у складу са најбољим свјетским праксама.
“Посебно сам задовољна што ћемо користити азербејџански модел у пружању јавних услуга, који сам лично имала прилику да видим, а које је УН препознао и додијелио им награду. То је систем гдје је грађанин на првом мјесту, чему ми који радимо на овим пословима унапређења јавне управе тежимо”, казала нам је Прибиловић.

Линк ка оригиналном чланку: хттпс://www.цдм.ме/политика/прибиловиц-за-цдм-јавна-управа-је-прекобројна-потребна-оптимизација/

 

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?