Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада подржава рад Комисије за медије, извјештаје ће разматрати и Савјет за владавину права

Објављено: 15.01.2018. 19:26 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Služba za odnose s javnošćuВлада подржава рад Комисије за медије и спремна је да уважи све препоруке Комисије које су из надежности извршне власти и у складу са важећим прописима, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин.

Потпредсједник Пажин примио је данас предсједника Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија Николу Марковића, који је информисао потпредсједника о проблемима са којима се Комисија суочава у свом раду.

Потпредсједник је саопштио је да извршна власт одлучна у заштити интегритета и безбједности новинара и изразио очекивање да ће препоруке Комисије за медије дати значајан допринос активностима надлежних институција. Тужилаштво, Управа полиције и Агенција за националну безбједност, чији представници су чланови Комисије, у континуитету прате њен рад и препоруке и ажурно јој достављају потребне информације, док се извјештаји Комисије достављају на увид и Влади, а од недавно су и јавно доступни, на интернет страници МУП-а, објаснио је Потпредсједник.

Потпредсједник Пажин је, такође, саопштио да ће, у циљу додатног унапређења комуникације и ефикаснијег праћења реализације препорука Комисије, извјештаји Комисије бити додатно разматрани и од стране Савјета за владавину права, којим предсједава.

Предсједник Комисије за медије је актуелизовао и питање накнада за рад у Комисији, које ће, како је договорено на састанку, бити ријешено у складу са важећим прописима који регулишу ову област.

Разговарано је и о захтјеву Комисије да од Управе полиције добија оперативну полицијску документацију без затамњивања личних података особа попут осумњичених лица, полицијских службеника или лица од којих полиција добија оперативне податке. Договорено је да се, кроз дирекну комуникацију са Агенцијом за заштиту личних података и Управом полиције, а у оквиру важећих законских рјешења, постигне оптималан баланс између права на заштиту података о личности, као уставне категорије, интереса текућих истрага и потребе Комисије да добије исцрпне информације.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?