Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарства јавне управе поводом текста објављеног у дневном листу „Дан”

Објављено: 15.01.2018. 14:25 Аутор: МЈУ

Реаговање Министарства јавне управе поводом текста објављеног у дневном листу „Дан” 12.1.2018. године под насловом “Министарство јавне управе амнестирало осуђене за предизборне злоупотребе ДПС-а у Пљевљима – Актере „Снимка“ вратили на функције”.

Предсједник Општине Пљевља, Мирко Ђачић, изјавио је жалбу у поступку инспекцијског надзора у којем су од стране Управне инспекције Министарства јавне управе утврђене неправилности које се односе на радно-правни статус Веснић Сеада, Ђачић Јоке као и поступак попуне радних мјеста секретар секретаријата за општу управу и руководилац Грађанског бироа у Општини Пљевља.

Након што је Министарство јавне управе, као орган надлежан за поступање по жалби размотрио исту и увидом у списе предмета утврдио чињенично стање, нашао је да поступак инспекцијског надзора није правилно спроведен. Ово из разлога што институт вршиоца дужности ниједним прописом није препознат на локалном нивоу, па је по оцјени министарства као органа надлежног за поступање по жалби било нејасно из ког разлога се управна инспекција упустила у оцјену да ли наведена лица испуњавају услове за постављење на мјесто вршиоца дужности.

Ово нарочито имајући у виду да је управна инспекција на несумњив начин на основу утврђеног чињеничног стања у поступку инспекцијског надзора констатовала да се сходна примјена прописа о државним службеницима и намјештеницима из члана 90 Закона о локалној самоуправи везује само за прописе о државним службеницима и намјештеницима којима се уређује статус државних службеника и намјештеника. Дакле, Закон о државној управи је пропис којим је уређен систем државне управе, па се не може сходно примјењивати на органе локалне управе, посебне и стручне службе. Упркос поменутој констатацији, управна инспекција се ипак упустила у оцјену да ли горе поменути службеници испуњавају услове за вршиоце дужности.

Имајући у виду претходно, Министарство јавне управе је као поступајући орган у поступку по жалби сходно својим законским овлашћењима а на основу утврђеног чињеничног стања нашао да је предмет ваљало вратити управној инспекцији на поновни поступак и одлучивање. Ово из разлога што су по оцјени и налажењу поступајућег органа учињени недостаци у поступку инспекцијског надзор, а посебно имајући у виду смисао правног института вршиоца дужности.

Из свега наведеног не произилази да је Министарство јавне управе амнестирало поменуте службенике и вратило их на функције, будући да је своју одлуку темељио на стручној обради конкретне ствари и по најбољем познавању стања ствари у предмету. Оваква одлука заснована је искључиво и само на темељу савјесне и брижљиве оцјене доказа и на објективном чињеничном стању, непристрастно и на сваки други начин неутрално.

У поновном поступку управна инспекција ће бити у обавези да донесе одлуку која ће да садржи довољно разлога о олдучним чињеницама и која неће бити супротна чињеничном стању утврђеном у поступку инспекцијског надзора.

Министарство јавне управе ће и у наредном периоду правилно и потпуно утврђивати све чињенице и околности које су од значаја за законито и правилно остваривање заштите права и правних интереса физичких лица, правних лица или других странака.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?