Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Интервју министарке јавне управе, Сузане Прибиловић дневном листу Побједа

Објављено: 17.01.2018. 20:15 Аутор: МЈУ

"Методологија за оптимизацију броја запослених је у припреми, након чега слиједи израда плана оптимизације који би требало да буде завршен до другог квартала када ће бити направљен и пресјек стања и створена јасна слика који би то био оптималан број запослениху јавној управи", казала је у интервјуу Побједи министарка јавне управе, Сузана Прибиловић.

ПОБЈЕДА: У посљедње вријеме се помиње проценат од 10 одсто вишка у јавној управи. Постоји ли могућност да буде и више од тога?

ПРИБИЛОВИЋ :То су спекулације које не бих коментарисала, јер се тачне цифре не могу знати док не завршимо планиране активности. Управо ћемо сва ова питања која се отварају у јавности ријешити кроз активности које је покренуло Министарство јавне управе, а које ћемо, према плану, реализовати у наредној години. Тек након израде методологије за одређивање оптималног броја запослених, те плана оптимизације знаћемо какво је стање на нивоу сваке институције појединачно и одредити да ли постоји вишак/мањак запослених. Од највећег је значаја да сви ресори направе реалне процјене стања, посебно локалне самоуправе, гдје сада већ знамо да су то ђјелови система у којима постоји вишак запослених. Циљ свих ових активности је да креирамо оптималан управни систем који ће ефикасно функционисати у интересу грађана Црне Горе.

ПОБЈЕДА: Како ће се рационализација овог плана ускладити са захтјевима који нашу земљу чекају на путу интеграције у Европску унију?

ПРИБИЛОВИЋ: Циљ свих ових активности је сервисно орјентисана управа у којој грађанин треба да буде на првом мјесту, али и управе која ће одговорити посебно захтјевним задацима у складу са процесом приступања Црне Горе ЕУ. У том смислу, биће веома значајни налази међусекторског стручног тима који треба да изради методологију и план оптимизације бројазапослених,накончега ће се одредити на који начин треба распоредити постојећи кадровски потенцијал да би се одговорило овим обавезама.

ПОБЈЕДА: То значи да ће бити реорганизације унутар јавне администрације?

ПРИБИЛОВИЋ: Свакако ђа све активности на плану оптимизације броја запослених имају циљ стварање ефикасне, економичне, транспарентне и сервисно оријентисане јавне управе. Упоређо са процесом оптимизације у наредној години бићемо посвећени и реорганизацији државне управе кроз доношење новог закона о државној управи, те имплементацији плана оптимизације броја запослених, како би остварили ове циљеве.

ПОБЈЕДА: Које су то неправилности којејелани утврдила управна инспекцијаи што се урадило по том питању?

ПРИБИЛОВИЋ: Самосталан и поуздан инспекцијски надзор од стратешке је важности за остваривање интереса државе Црне Горе у даљем процесу европске интеграције, па је јачање самосталности инспекцијског надзора постављен као један од кључних циљева реформе јавне управе. Доношењем Закона о управној инспекцији постојала је интенција ђа се одговорно, стручно и квалитетно одговори на све захтјеве који се намећу у дијелу прилагођавања законодавства директивама Европске уније и њиховом спровођењу.
Инспекцијски надзор обавља осам управних инспектора, а до половине септембра прошле године тај посао радило је пет инспектора. Од 1. јануара до 31. новембра укупно је било 514 инспекцијских надзора, од чега 62 редовна (према плану надзора), 410 ванређних (према иницијативама физичких и правних лица) и 42 контролна надзора, код 200 субјеката надзора. У истом периоду изђато је 192 налога за отклањање неправилности, од чега 162 записника са превентивном мјером указивање за отклањање неправилности, 20 рјешења о наредби за отклањање неправилности и 10 закључака о новчаној казни, који су донијети у поступцима административног извршења рјешења управних инспектора о наредби за отклањање неправилности. Осим по плану, инспекцијски надзори раде се и по иницијативама. Знатан број иницијатива покренут је од невладиних организација, које су се у највећем броју односиле на контролу примјене Закона о слободном приступу информацијама и на контролу запошљавања државних службеника. Подносиоци осталих иницијатива захтијевали су контролу примјене Закона о државним службеницима и намјештеницима и Закона о управном поступку, односно предмет пажње грађана и других подносилаца иницијативабио је усмјерен на службеничке односе, запошљавање и управно рјешавање. Инспекцијски надзори по плану су свеобухватни, што подразумијева контролу запошљавања и распоређивања свих запослених државних службеника и намјештеника и друге обасти из службеничких односа, затим транспарентност рађа државних органа и органа локалне управе и примјену Закона о слободном приступу информацијама, поступање у роковима и по правилима управног поступка, односно управно рјешавање и примјену других законских прописа из надлежности управне инспекције. Изузетак је надзор који је извршен у подручним јединицама и филијалама Директората за грађанска стања и личне исправе Министарства унутрашњих послова, гдје је рађена контрола примјене Закона о бирачком списку. Када су у питању утврђене неправилности из области службеничких односа регулисаних Законом о државним службеницима и намјештеницима, углавном се односе на неправилности код заснивања и престанка радног односа. Неправилности у односу на примјену Закона о управном поступку и посебним управним поступцима регулисаним материјалним прописима, као и у односу на примјену Закона о слободном приступу информацијама углавном се односе на ћутање администрације, односно неођлучивање по захтјевима или у односу на непоступање по поништавајућим рјешењима ђругостепених органа, затим непрописно вођење службене евиденције, односно неуредно канцеларијско пословање, неиспуњавање услова у погледу стручних испита (општи и посебни), непосјеђовање одговарајућих лиценци, сертификата, неправилности у односу на трошкове поступка.

Добар резултат у развоју е-управе

ПОБЈЕДА: Какви су планови у области портала еУправе?

ПРИБИЛОВИЋ:У континуитету унапређујемо систем е-управе, па сада имамо 241. електронску услугу у надлежности 30 институција, што је за 49 више у односу на 2016. годину. Црна Гора је протеклих година остварила веома добар резултат у развоју еУправе и припадајућих сервиса и у глобалном поретку за узимамо47. мјесто међу 194 земље свијета, што представља бољи резултат од већине земаља у региону. Портал е-управе траба да олакша нашим грађанима добијање услуга, да не чекају у редовима, већ да веома једноставно електронским путем добију одређену услугу. У тестни рад ставили смо информациони систем за повезивање регистара и размјену података између органа управе, а паралелно се ради на имплементацији два сервиса којиће повезати пет од седам кључних регистара електронски упис дјеце у све нивое образовних институција И обједињено прикупљање документације за тендерске поступке.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?