Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић у Берлину: У разговорима са колегама из ЕУ договорио наставак подршке Црној Гори

Потпредсједник Владе Црне Горе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић, на позив министра хране и пољопривреде СР Њемачке Кристијана Шмита, присуствовао је синоћ свечаности поводом отварања Глобалног форума за храну и пољопривреду (ГФФА) и највећег свјестког сајма пољопривреде, хране и хортикултуре „Зелена недјеља“ који се одржавају у Берлину од 18. до 28. јануара.
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
У присуству више од хиљаду званица и 60 министара пољопривреде из свијета, њемачки министар пољопривреде Кристијан Шмит отворио је скуп указујући на значај заједничког одговора на бројне изазове у области пољопривреде и прехрамбене индустрије, како би се успоставио баланс између растуће глобалне тражње за храном и очувања природних ресурса и животне средине. Шмит је истакао потребу да очување биодиверзитета буде у врху агенде будућег заједничког дјеловања и креирања пољопривредних политика. То значи, како је истакао, производњу безбједне и квалитетне хране, паметнијим коришћењем ресурса, прије свега земљишта и воде, уз остваривање добробити животиња.

Европски комесар за пољопривреду и рурални развој Фил Хоган (Пхил Хоган) казао је да Зелена недјеља у Берлину за област пољопривреде представља исто што и Давос за глобалну економију. Наводећи да се овогодишњи скуп у Берлину одржава у важном тренутку за пољопривреднике ЕУ, тренутку када се дизајнира нова Заједничка пољопривредна политика (ЗЗП), европски комесар је поручио да нова политика треба да буде и даље заједничка, али да је потребно да се поједностави за фармере, односно да фармери имају ефикаснију подршку са мање бирократије. Између осталог, Хоган је нагласио да у фокусу нове политике ЕУ треба да буде стварање претпоставки да европски фармери имају већу зараду него трговци, а што је сада обрнут случај.

Сусрет Симовића и Шмита: Наставак подршке Њемачке ЕУ интеграцији Црне Горе

Потпредсједник Владе Црне Горе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић приликом сусрета са министром хране и пољопривреде Њемачке Кристијаном Шмитом, захвалио се на позиву да са сарадницима учествује у раду Глобалног форума. Симовић је тим поводом истакао да је црногорска пољопривреда значајно одмакла на путу ка ЕУ и да је у том правцу веома важно што ће црногорски пољопривредни произвођачи ускоро почети да користе ИПАРД програм подршке. Симовић се захвалио на континуираној подршци Владе Њемачке у процесу ЕУ интеграција Црне Горе, у разним областима, укључујући пољопривреду.

Služba za odnose s javnošću
Министар Шмит је нагласио да са пажњом прати напредак који Црна Гора остварује у процесу ЕУ интеграција, а посебно у области пољопривреде, истичући да ће Њемачка наставити да пружа подршку нашој земљи на европском путу. Њемачки министар пољопривреде са задовољством је прихватио позив потпредсједника Симовића да посјети Црну Гору.

Потпредсједник Симовић на маргинама првог дана ГФФА имао је низ сусрета са колегама из ЕУ, и том приликом договорио наставак подршке развоју црногорске пољопривреде у складу са ЕУ политиком.

Сусрет Симовића и министра пољопривреде Мађарске Шандора Фазекаша

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Мађарски министар пољопривреде Шандор Фазекаш најавио је наставак подршке те земље и конкретно понудио помоћ у циљу јачања система безбједности хране у Црној Гори, као и преношење искустава и знања у спровођењу Заједничке пољопривредне политике ЕУ, са нагласком на коришћење ЕУ фондова и подршке за младе фармере. У том циљу, он је позвао експерте из Црне Горе да посјете Мађарску.

Симовић се захвалио на подршци коју је Мађарска пружила Црној Гори у процесу приступања НАТО, као и на континуираној подршци на путу ка ЕУ. Према оцјени Симовића, за нашу земљу је посебно значајна најављена помоћ у области унапређења пољопривреде и безбједности хране.

Симовић и Фазекеш су се сагласили да је потребно јачати трговинске везе између Црне Горе и Мађарске, с обзиром да све већи број туриста из Мађарске посјећује Црну Гору.

Сусрет Симовић - Жидан: У посјету Словенији иде 45 младих пољопривредника из Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Сусрет потпредсједника Симовића са министром пољопривреде, шумарства и прехране Словеније Дејаном Жиданом, био је прилика да се разговара о даљим активностима на спровођењу Акционог плана сарадње двије земље, потписаног у априлу 2017. године.

Министар Жидан се посебно захвалио Црној Гори на свеобухватној подршци словеначкој иницијативи да се прогласи Свјетски дан пчела, која је и званично усвојена од стране УН. Како је казао, Словенија ће наставити да пружа експертску подршку Црној Гори у спровођењу захтјева из преговарачког процеса у поглављима 11, 12 и 13 која се односе на пољопривреду, безбједност хране и рибарство.

Такође, договорена је посјета Словенији 45 младих црногорских пољопривредника који су у 2017. години били корисници подршке Министарства, кроз први пут креирану мјеру за младе фармере. Млади пољопривредници из Црне Горе посјетиће том приликом и Аустрију, што ће бити изванредна прилика да размјене вриједна искуства са колегама из ове двије државе ЕУ.

Сусрет Симовића и министра Толушића: За Црну Гору значајно искуство Хрватске у процесу приступања ЕУ
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Хрватски министар пољопривреде Томислав Толушић током састанка са црногорском делегацијом пренио је искуство хрватске пољопривреде након приступања ЕУ и исказао пуну спремност за преношење искустава Црној Гори како би што успјешније савладала даљи процес реформе у складу са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ. Посебно је потенциран значај преношења конкретних искустава у конципирању и имплементацији програма који се финансирају из ЕУ.

Сусрет са министром руралних послова Естоније: Договорен наставак реализације споразума
Služba za odnose s javnošću
Потпредсједник Симовић данас је разговарао и са министром руралних послова Естоније Тармо Тамом, и том приликом је договорен наставак сарадње, посебно у оквиру потписаног потписаног споразума у области пољопривреде који, између осталог, подразумијева пренос искустава у примјени дигиталне пољопривреде.

Потпредсједник Симовић учествоваће сјутра у раду 10. Самита министара пољопривреде који се као централни догађај одржава у оквиру Глобалног форума за храну и пољопривреду (ГФФА).


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?