Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нема одговорности министра Пуришића ни Министарства за смрт дјевојчице Ј.Б. – случај исполитизован

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore


Обдукциони налаз је показао да недавно преминула дјевојчица Ј.Б. није имала дијабетес, нити је била неухрањена, а Влада закључила да не постоји ни субјективна ни објективна одговорност министра и ресорног министарства, истрагом утврђени одређени административни пропусти, без утицаја на исход случаја – саопштено је на данас одржаној ванредној конференцији за медије о чињеницама везаним за смрт дјевојчице.

Тим поводом, јавности су се данас обратили Проф. др Весна Мирановић, генерална директорка Директората за контролу квалитета здравствене заштите и унапређење људских ресурса у здравству у Министарству здравља и Кемал Пуришић, министар рада и социјалног старања.

Проф. др Весна Мирановић је истакла да су се, од дана када је двогодишња дјевојчица пронађена без знакова живота, у јавности појавиле информације да је дијете лијечено од дијабетеса, да је лијечено инсулином и да је умрло од глади. Подсјетила је да се мајка дјетета огласила изјавом да дијете није боловало од дијабетеса, да није користило инсулин и да је редовно храњено, што је данас потврдио и налаз обдукције који је достављен Тужилаштву.

„Наиме, обдукција је показала да дијете није имало дијабетес, да није умрло од посљедица ове болести, да није користило инсулин и да није умрло од глади, већ да је, напротив, било добро ухрањено за узраст и добро његовано“ - рекла је Проф. др Мирановић.

У циљу објективог информисања јавности, Мирановић је нагласила да је инсулин лијек који се искључиво добија на рецепт, да се на црногорско тржишту налази велика количина инсулина најновије генерације, јако високог квалитета, као и да је комплетна инсулинска терапија за корисника обољелог од дијабетеса, без обзира на узраст, бесплатна.

Срђан Кусовац, савјетник предсједника Влада и руководилац Службе за односе с јавношћу Владе Црне Горе, упознао је јавност са детаљима опсежне расправе коју је Влада водила на ову тему на јуче одржаној сједници, када је министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић информисао о свим до сада познатим чињеницама.

„Поштујући етичке норме, законе, као и чињеницу о подијељености власти, Влада није ништа о овоме јуче саопштила. Сачекали смо да надлежни државни орган, у овом случају је то Тужилаштво, данас објави информације, након чега смо одмах сазвали конференцију за медије. Оно што је посебно важно рећи је да је Влада јуче једногласно закључила да не постоји ни субјективна одговорност, ни објективна одговорност министра, као да не постоји ни одговорност ресорног министарства“ – навео је савјетник премијера.

Истрагом овог случаја, додао је, утврђени су и одређени пропусти, о којима је говорио министар Кемал Пуришић.

Министар је рекао да је Министарство рада и социјалног старања поднијело иницијативу Управи за инспекцијске послове - Одсјеку за инспекцију социјалне и дјечје заштите, којом је затражено да се спроведе инспекцијски надзор увидом у докуметацију у вези права и услуга социјалне и дјечје заштите везано за породицу Богавац.

„Инспекцијским налазом је утрвђено да је дошло до неблаговременог уручивања рјешења којим је одобрено право на једнократну новчану помоћ породици од стране Центра за социјални раду у Подгорици“ – навео је министар Пуришић.

Тим поводом, надлежна инспекција је најавила покретање прекршајног поступка против правног и одговорног лица у Центру, док је директорица Центра након увида у инспекцијски налаз, покренула поступак за утврђивање одговорности овлашћеног службеника у Центру. На основу исхода поступка, како је министар рекао, Министарство ће предузети одговарајуће мјере.

Поводом писања у медијима на ову тему, министар Пуришић је истакао:

„Медији и друга лица, мислим на цивилни сектор, и овога пута су узнемирили црногорску јавност не водећи рачуна о најбољем интересу дјетета, као и права дјеце и породице на приватност и достојанствен живот најрањивијих категорија. Таквих примјера било је и раније. Подсјећам јавност на случај у вези којег је недавно алармирана јавност, такође неистинитим наводима, у вези са једном породицом из Бијелог Поља, штићеницима Команског моста и Дјечјег дома „Младост” у Бијелој“ – поручио је министар.

Подсјетио је и да је социјална политика коју спроводи Влада Црне Горе усмјерена на заштиту најрањивијих група кроз остваривање права из социјалне и дјечје заштите која обухвата материјална давања и развој услуга на државном и локалном нивоу. У ту сврху из Буџета Црне Горе, у 2017. издвојено је 97,8 милиона еура, док је за Центар за социјални рад у Подгорици у 2017. години издвојено 28,8 милиона еура. Од тог износа, за материјална давања издвојено је 28.652.050,89 еура, а за једнократне новчане помоћи 191.457,51 еуро, које је добило 1.813 лица.

Срђан Кусовац је навео и да је током јучерашње расправе на сједници Владе констатовано да је случај политизован из кругова које јавност може лако да препозна, да је случај пратио велики број дезинформација у више медија, међу осталом су новинари, како се наводило, сазнавали како је предсједник Владе „наложио истрагу“ и „примио мајку преминулог дјетета“.

„То наравно није истина, али обичај ове Владе није да демантује сваку медијску истину онако како се она појави. Транспарентнсот која је призната и ван граница Црне Горе и овакав начин рада јесте оно што ради ова Влада и што ће радити“ – рекао је Кусовац наводећи и то да је на сједници Владе констатовано да ово није први случај и да су се сличне дезинформације у вези са социјално осјетљивим категоријама појављивале и раније пред изборе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?