Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Женева: Представљен напредак Црне Горе у развоју и афирмацији људских права и слобода

Објављено: 22.01.2018. 20:37 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Видео: Потпредсједник Пажин у Женеви на представљању Националног извјештаја о стању људских права у ЦГ - кадрови

Фотографије: Потпредсједник Пажин у Женеви на представљању Националног извјештаја о стању људских права у ЦГ (79.1 МБ) 

Национални извјештај о стању људских права у Црној Гори представљен је, данас у Женеви, пред Савјетом Уједињених нација за људска права, у оквиру трећег циклуса Општег периодичног прегледа стања људских права у државама чланицама УН-а.

Представљајући Извјештај, шеф црногорске делегације, потпредсједник Владе Зоран Пажин, истакао је да су свеобухватне националне реформе, којима је остварен висок степен заштите и афирмације људских права и слобода, биле најбоља препорука Црној Гори за остварење кључних вањскополитичких циљева, приступања НАТО-у и напретка на путу ка пуноправном чланству у ЕУ. У протеклом четворогодишњем периоду, саопштио је потпредсједник Пажин, остварен је видан напредак у реформи правосуђа и борби против корупције, уведена су нова законска рјешења која ефикасније штите од дискриминације, омогућавају даље оснаживање жена и дјевојчица, унапрјеђују борбу против трговине људима и успјешније штите права особа са инвалидитетом.

Указао је и на области у којима је потребно радити још више, попут борбе против насиља у породици, односно насиља над женама и дјецом, наглашавајући да држава и правосудни органи у овој области морају пружити снажнију и ефикаснију заштиту жртвама насиља и одлучније и ригорозније дјеловати против насилника. Потпредсједник је навео да, упркос продуктивној сарадњи државних институција и НВО на унапређењу положаја лица с инвалидитетом, пракса показује да су ове особе још увијек изложене друштвеној маргинализацији, што јасно указује на потребу за даљим оснаживањем како самих лица с инвалидитетом, тако и капацитета институција и њихових ресурса.

Потпредсједник Пажин је изразио захвалност чланицама УН-а које су учествовале у дискусији, као и свим организацијама цивилног друштва које су дале прилог и подстакле интерес чланства за стање у Црној Гори. Посебно се захвалио на доприносу институцији Заштитника људских права и слобода Црне Горе и невладиним организацијама у Црној Гори.

Говорећи о интегрисаности РЕ популације у образовни систем Црне Горе, министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић саопштио је да је нагласак у овој области стављен на предшколско образовање, унапређивање наставничких компентенција, сарадњу унутар наставног процеса, јачање интеркултуралне димензије и превенцију раног напуштања школовања. Министар је, између осталог, представио и резултате реформи које се спроводе у циљу сузбијања насиља над женама и насиља у породици, заштите права особа са инвалидитетом и поштовања основних радних права.

Генерална директорица Директората за унапређење и заштиту људских права и слобода у Министарству за људска и мањинска права Бланка Радошевић Маровић представила је кључне резултате у области развоја институционалних капацитета и механизама за превенцију тортуре, борбу против хомофобије и постизање родне равноправности.

Након интерактивног дијалога у току презентације Извјештаја, у дискусији су учествовале 73 државе и Црна Гора је добила око 180 препорука држава чланица УН-а за даљу афирмацију људских права и слобода, што је на нивоу просјечног броја препорука које државе чланице УН-а добијају у оквиру трећег циклуса Општег периодичног прегледа.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?